K

programlama

Başlatan k0puq, 06 Ocak 2012, 15:21:04

k0puq

merhaba.pic programlamaya 16f877a ile başamıştım.kendimi geliştirdiğim zaman başka picleri programlamak içinde bi tane pic programlama kiti aldım.yalnız şöyle bi sorunla karşılaştım.Amacım yaptığım bi devredeki yazılımı alıp başka bi entegreye yüklemekti.yalnız bu işlemi gerçekleştirdikten sonra ikiside yandı entegrekerin.aldığım site ıc-prog kullanmayı tavsiye ediyor.programlama yapmıyor yardımcı olabilirmisizinz.
aldığım pic kiti bu: http://direnc.net/PICPROG-V4-PROGRAMLAYICI,PR-3989.html

ete

Entegreden entegreye pic kopyalamakla pic ler yanmaz.
Kullandığın programlayıcıda bir kusur vardır.
Artık seri port dan çalışan programlayıcı kalmadı piyasada. Hala neden satarlar anlamam.
Pic programlamak için 13V luk programlama voltajına ihtiyaç vardır. Seri port programlayıcıları bunu seri portlardan elde etmeye çalışırlar. Ancak artık seri port da kalmayınca çeviriciler bunu nasıl elde eiyorlar bilemiyorum. Ama sorunun ana kaynağı buradan geliyor.
En kısa sirede bir PicKit2 programlayıcı edinmeye çalış rahat edersin.

Ete

k0puq

ama hocam şöyle bişi var buna para verdim parasında değildimde kullanmam için bu kiti bi çare yokmu elbet düzgün çalışması için bi yol vardır.

Mucit23

Bu tür programlayıcılarla uğraşmak okadar zorki çalışması için binbir türlü şartın yerine gelmesi gerekiyor.
Eğer IC-PROG kullanıyorsan o programı çöpe at. Gerçekten çok problemli bir program çileden çıkarıyor insanı. Benim aldığım ilk programlayıcı JDM programmerdi. İlk başlarda IC Prog ile uğraşmıştım fakat program yükleyemeyince Winpic800 ü denedim. Onu biraz kurcalayarak programı yüklemeyi başarmıştım. Sende Winpic800'ü dene. Daha sonra bir iki ay o programlayıcıyla oyalandım. Sonrasında USB programlayıcı almıştım.
Bir ulusu yok etmenin En iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir.

www.arectron.com/

k0puq

teşekkür ederim.dediğinizi denicem.

ete

Programlayıcıya kabahat bulmayın.  Devrenin doğru yapıldığından emin değiliz. O nedenle aksi ispat edilinceye kadar programlayıcınında doğru çalıştığını kabul etmek zorundayız.

Sorun aramaya programlayıcıdan başlayacaksanız ona sözüm yok. Onun yapacağı tek hata sigorta ayarlarını işlemciye vermiyordur. Yada programlamada bunlar değişiyordur.

ICPROG'a hex dosyasını yükledikten sonra sağ tarafta bulunan Sigortalara (fuses)  bak bakalım.
Üstte yer alan kutucukta , "IntRC I/O yazması gerek.
Alttaki seçenekli kutucuklardan ise MCLR yanındaki kutunun boş olması gerekiyor seçili olmayacak. Diğerleri o kadar önemli değil.
Bu şekilde çıkıyor ise bu şekilde programla.
Sonra üstte yer alan doğrula yada Verify butonuna tıkla (entegre işareti üzerinde sarı soru işareti olan buton)
verifed mesajı çıkarsa entegre doğru programlanmış demektir.
Bu testi atlatırsan devreni teker teker kontrol etmen gerekiyor.
Bakman gereken yerler,
- Pic 5 ve 14 nolu bacaklarda 5V gerilim varmıdır. 14 nolu bacak +5V , 5 nolu bacak ise GND dir.
- 12V besleme ile 5V beslemenin GND leri birleştirilmişmidir.
- Pic besleme bacaklarında 100 nf kondansatör varmıdır.
-74HC595 lerin 14 nolu bacağında +5V olacak 7 nolu bacağında GND olacaktır. Bütün hespinde bu bacaklarda ilgili voltaj varmıdır kontrol et.
Aklıma başka bir şey gelmedi maalesef.

Ete



ogy

Bu programlayıcının ilk versiyonunu sıkıntısız kullanabiliyordum.sonra yeni versiyonunu almıştım.v4 yada v3 tam hatırlamıyorum.1-2 kere programlayabildim.Daha sonra sürekli voltajla ilgili sorun yaşadım.harici besleme ekleyeme çalıştım vs bitürlü kullanamdım.PicKit 2 kesinlikle tavsiye ederim.

OGY

zoptrik

Hangisiydi hatırlamıyorum bizim arkadaşta da vardı (sanırım JDM idi) USB üzerinden dönüştürücü ile kullanıyorduk, daha PIC i programlayamadan güç kesiliyordu bunu üzerindeki kondansatörü büyüterek aşmıştı bilindik entegrelerde gayet güzel çalışıyordu. Sigorta ayarlarından external OSC yi seçmediğimiz için baya bir uğraşmıştık.
Kolay gelsin
iyi forumlar...
DEHA; İMKANSIZDA MÜMKÜNÜ GÖREBİLMEK DEMEKTİR.GEMİLERİN KARADA DA YÜZEBİLECEĞİNİ SEZMEK, MEHMETLERDEN BIRINI "FATİH" YAPAR...!

Powered by EzPortal