TERMOKUPL POLİNOM

Başlatan EMKE, 17 Temmuz 2015, 22:14:18

EMKE

Arkadaşlar mübarek ramazan bayramını kutlarım öncelikle,soruma gelince merak ettiğim ve öğrenmek istediğim termokupllarda polinom yöntemi kullanılarak sıcaklık okuma yöntemini bilen bir arkadaşımız bunu pıc ile nasıl yapmamız pıce göre formüller halinde anlatabilirmi  bu linkteki polinom yöntemi ile j tipi bir termokupl'un sıcaklık değeri kolayca hesaplanabilmektedir diyor ama malesef meslek liseliler olarak matematik konularında hakimiyet belli derecede olduğunda bu formülü pıc de nasıl gerçekleştirmem gerektiğini bir türlü anlayamadım eğer bilen bir arkadaşımız anlatırsa bence güzel bir bilgi olucak bizler iiçin.http://www.yildiz.edu.tr/~uzun/images/Mk2011EMO1.pdf

EMKE

Aramızda bunu anlatabilicek bir arkadaş yokmu ?

ete

Verdiğin linkte yer alan açıklamada bir polinom denklem var. Denklemin 5 parametresi (sabitleri) var. Termokupl dan okunan değerin X olacak ve bu x değeri ile a0-a1-a2-a3-a4-a5 parametrelerinide pdf dosyasında alıp yerlerine koyunca geriye ortaya çıkan denklemi çözmek kalacak.
Ancak parametrelere bakacak olursan bu hesaplama işi için ya C dili yada proton kullanman gerekecek. Ben olsam uğraşmazdım. J tipi termokupl yerine Ktipi kullanıp max6675 kullanarak işi kolayca çözerdim.
Ete

EMKE

Hocam ilk önce hayırlı bayramlar diliyorum sizin daha önce ntc okuma için yaptığınız bir anlatımı buldum linki şu http://etepic.com/index.php?topic=1858.15 bunu termokupl içinde örnekleyebilrmiyiz, k tipi termokupl olayındada çok haklsıınız max6675  çok iyi bu konuda ama pahalı bir entegre malum türkiye şartlarında 20 liraya yakın  bir fiyatı var ister isteemz sistemin maliyetini artttırıyor ayrıca sanırım sizin daha önce anlattığınız ntc olayı özetle eğri düzeltme anladığım kadarı ile  bnde bunu termokupl için uyarlamak istiyorum yani öğrenmek istiyorum pratik yöntemler var tabiki ama profesyonel cihazların hiç birinde max6675 gibi bir okuma entegresi ile karşılaşmadım hatta çok profesyonel bir firmanın cihazı  j-k-s-r ve pt100 okuyabilen bir cihazda lm324 smd ile okuma yapmışlar firma ismi vermicem ama bilindik bir marka hocam .

EMKE

hocam bu formülü  adım adım anlatmanız mümkünmü  sizin daha önce yapmış olduğunuz ntc olayındaki 11. adım
A = (0,4166818 - B * 1083,02) / 155,04  idi
     A = (0,4166818 - 2,715349e-4 *1083,02) / 155,04
     A=  7,90790e-4 

ete

#5
Adım adım  forl anlatmak anlamayana çok zor gelir. Yani bu yazılanlara bakıp anlaman gerekir. Ben sana nasıl anlatayım ki. Elimizde iiki denklem var. Birisinden A' yı çekip diğerinde a gördüğümüz yere koyuyoruz. Oradan B yi hesaplayıp sonra sa A nın kendisini hesaplıyoruz. 11. Ci madde tamamen A nın hesaplanması adımıdır. Anlatacak fazla bir şey yok orada. Matematiksel işlem yalnızca.

Piyasa cihazlarının çoğunda maliyeti düşürmek için yazılımsal hesaplama mantığı kullanılır. Aletin çalışma sıcaklık aralığındaki bütün değerleri önce bilgisayarda hesaplıyorlar. Sonra termokupl için bir yükselteç tasarlayıp (LM324 ile)sonra o sıcaklık değerlerinde yükselteç çıkışını okuyarak bir tablodan okunan değere karşılık gelen sıcaklığı çekip şudur diyorlar. Anlayacağınız kimse öyle hesap kitapla uğraşmıyor. Hesap önceden yapılıp tabloya yerleştiriliyor sonra adc den okunan değere karılık gelen sıcaklık alınıp ekrana veriliyor. Piyasa cihazlarının mantığı budur. Böyle bir cihaz yapan kimse için 20 TL bir maliyet olmamalıdır. Maliyet olarak niteleniyor ise o aleti hiç yapmasın bence daha iyi. Amaç yanında araççok önemli değildir. Asıl önemli olan bence amaca uygun koşullarda ulaşmaktır. Elbette bedava ulaşmak en güzeli ama 20 tl de bu iş için bence çok değil.

Ete

EMKE


EMKE

Bir sorum daha olacak hocam sizin ntc olayındaki formülleri kullanarak bunu  termokupla göre uyarlamak mümkünmü ?

ete

Mümkün değil maalesef. Termokupl formülü polinom olarak orada verilmiş durumda zaten. Neden başka bir şeyi uyarlamaya çalışasınki?
Ete

EMKE

Arkadaşlar iyi akşamlar şu termokupl olayını ele alsak ete hocamda yardımcı olsa polinom olayına göre lookup table nasıl oluştruluyor anlamadım bir türlü bugün konuştuğum mühendislerde lookup table oluştururak sağlıklı bir sonuca varılabileceğini söylediler ama formül olayını nasıl  yapıcaz bunu bir örnekle yada formülleri ete hocanın ntc oalyında anlattığı gibi anlatabilecek bilen arkadaşlar varsa çok iyi olur . mesela bgn bana bir mühndisin önerdiği  Microchip AN844 de olay anlatılmış ama formül nasıl ilerlicek bir türlü oturtamıyorum.

EMKE

En güzeli hazır entegre kullanmak galiba  :)

Maxim

@EMKE kaç adet devre yapacaksın?

EMKE

Öğrenme sebebim şu anda elimde iş olduğundan felan değil bu olayı öğrenmek istiyorum @maxim.

EMKE

Arkadaşlar teşekkürler öğrenmek istediğim şeyi öğrendim çok teşekkürler yardımcı olduğunuz iiçin .

Powered by EzPortal