pic16f1827 programlama esnasında "#usb read error" hatası

Başlatan ali üçüncü, 24 Mart 2016, 03:42:54

ali üçüncü

pic 16f1827 ile ilk kez çalışıyorum. İsiste herşeyi çözdükten sonra sıra pice hex dosyasını atmaya geldiğinde garip bir sorun ile karşılaştım.

hazı satın aldığımve yıllarca kullandığım, halen de kullanmakta olduğum BİOPİC usburn programlayıcı ile bu pice yazmayı bir türlü başaramadım. pic'in ismini tanıyor. ama yazmaya geldiğinde sıra sürekli

#USB read error hatası alıyorum.

Denediğim çözüm yolları.

1) kullandığım yazılım sprut.de sitesinden indiirilmiş son haldir.
2) farklı bilgisayalarda, Masaüstü, all in one, laptop denedim olmadı. (USB yada kasanın gücü ile iligli sorun olabilir. diye.
3) farklı işletim sistemli bilgisayarlar denedim.
4) yeni nesil pic güç yetersiz olabilir belki diye, programlama devresine adaptör ile güç takviyesi yaptım.
5) ISCP de denedim, normal soketli de denedim.

olmadı.

Anlam veremediğim şeyler;

1) sürekli codeprotect hataları veriyor. bazı bilgisayarlarda, sadece flash için, bazılarında data için de veriyor. bu hatayı.
2) usburn yazılımı, pici tandıığında (yazmaya çalışmadan önce-pici tanı tuşuna basınca ) VPP=9 volt diyor.
3) VPP gerilimini yazılım kendisi üzerinden ayarlıyordur diye umuyorum. ölçtüğümde ise, çok kısa süreliğine 7,5-9 volt gibi değerler görüyorum. ama daha çok 7,5 volt görüyorum.
4) Sadece bir tane çok eski model bilgisayar hata mata vererek yazabiliyor pic'e. orda bazen yazmayabiliyor. yazmayı başardıklarım ise sorunsuz çalışıyor.
5) nadiren de bazı bilgisayarlarda usb read eror hatalarının arasında "calibraiton hatası" diyor.

sizce yaşadığım sorunun kaynağı nedir?

ne yapmam gerekir.

MB_77

bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

ete

Yaşadığınız sorunun kaynağı pek çok. Birincisi kullandığınız bilgisayarların USB çıkış voltjının biraz düşük olması. Ama dahada önemlisi 5V dan anahtarlama yöntemi ile üretilen ve yaklaşık 13V olması gereken programlama voltajının çok düşük olması. Tabiiki bunun sebebi de kullandığınız programlayıcının kalitesinin düşük olması. Piyasaya , USB den çalışabilen pek çok programlayıcı çıktı ama ne yazıkki hiç birisi Microchip in kendi tasarımı olan Pickit2 ve Pickit3 kadar başarılı olamıyor.
Bu nedenle size tavsiyem kısa yoldan Pickit2 veya 3 serisindenbir programlayıcı yapmanız yada hazırını satın almanız.

Bu arada nedenbazı işlemcilerde bu sorunu yaşamıyorsunuz onuda açıklamaya çalışayım. 16F1827 gibi yeni nesil işlemciler her nedense daha fazla akım istiyor programlama yaparken. Bu nedenle programlama voltajınız bu akımı karşılayamadığı için dramatik şekilde düşüyor. Bazı işlemciler kod koruması açık iken yeniden programlamaya kalkıştığınızda benzer hatalar veriyor. Sebebi yine aynı kod korumasının kaldırılması için ekstradan akım gerekiyor olması.

Ete

ali üçüncü


Powered by EzPortal