sayıcı yardım

Başlatan elvanmurat, 10 Temmuz 2016, 15:47:28

elvanmurat

öncelikle tüm forum üyeleri arkadaslarımızın  geçmiş ramazan bayramını kutluyor sevdiklerinizle nice mutlu bayramlar geçirmenizi diliyorum.şöyle bir sorunum var;

ete hocamızın yayınlamıs olduğu 0-9999 7 segment sayıcı devresinde isteğime göre bazı değişiklikler yaptım.devrenin çalışmasını istediğim şekil şöyle;

2 hane displayım olacak.birler hanesinde 1-9 arası ayarladığım bir rakamın görülmesi 0 rakamının görülmesini istemiyorum(devredeki artır,azalt ve reset butonu istediğim görevi yapıyor.)onlar hanesinde ise harici bir butonuma kaç defa basıldığının görülmesi (burayı çalıştıramadım) ve harici butonuma ayarladığım 1-9 arası sayı kadar basıldığında bir rölenin 1 saniye kadar aktif olmasını ve sistemin başa dönüp tekrar butona ayarladığım sayı kadar  basılmasını beklemesini istiyorum.birde enerji kesildiğinde displayda son ayarladığım rakamın kalması ve sistemin kaldığı yerden devam etmesi gerekiyor.ancak sayı aynı kalsın harici butonum sıfırlasın.(yani onlar hanesinde 0 olmalı)şimdi ekte vermiş olduğum dosyada  kısmen bu dediklerimi yapmış olsamda bazı yerlerde takılıp kaldım, siz değerli forum üyelerimizden yardım bekliyorum.devremin çalışmasındaki sorunlar şunlar;

1. devrenin enerjisi kesildiğinde displayda ayarladığım sayıyı göremiyorum.(artır butonuna bastığımda son ayarladığım rakamın bir üst rakamını ekranda görebiliyorum.yani ayarladığım rakam 2 ise artır butonuna bastığımda displayda 3 rakamı cıkıyor,eksilt butonuna bastığımda ise tam tersi oluyor.reset butonuna bastığımda ise sayı 1'e dönüyor.buraya kadar tamam)
ayrıca yine harici butonuma ayarladığım sayı kadar basınca displayda ayarladığım rakam görünmeye baslıyor ama onlar hanesinde butona kaç defa basıldığını yine göremiyorum.role butona ayarladığım sayı kadar basınca 1 saniye cekiyor ve bırakıyor.sistem basa dönüyor ve butona ayarladığım sayı kadar basılmasını bekliyor.(buraya kadarda tamam)
2.devre 9 sayısından sonra 1'e dönmesi gerekirken 11,12,13 diye devam ediyor ama ekranda sadece birler hanesi gözüküyor ve harici butona rakam örneğin 13 olmuşsa (displayda 3 gözüküyor ama sayı 13)  ilgili role harici butona 13 defa basılınca aktif oluyor.bana 1-9 arası yetiyor.reset butonuna basıyorum sayı bire dönüyor ve tekrar ayarlamak zorunda kalıyorum.

benim istediğim artır ve azalt ile 1-9 arası sayı ve bu sayının birler hanesinde görülmesi reset butonuna bastığımda sayının 1 den başlaması ayarladığım rakamın enerji kesildiğinde aynı yerde kalması,harici butona bastığımda onlar hanesinde kaç defa basıldığının görülmesi ve ayarladığım sayı kadar basılınca roleyi 1 saniye cekip bırakması ve tekrar başa dönmesi yani 0 olması.

yardımlarınızı bekliyorum.

elvanmurat

arkadaşlar dosyada yanlış yazılım yüklemişim düzenlenmiş hali ektedir.

ete

Hatalarını düzelttim eksikleri tamamladım. İstediğin gibi çalışıyor.
İlişiktedir.

Ete

elvanmurat

erol hocam ellerinize sağlık.her zamanki gibi yardımlarınızı esirgemediniz.ALLAH sizden razı olsun.çalışmalarınızda başarılar dilerim.