DİJİTAL TESBİH. SAYICI HAK.

Başlatan Makmuh, 12 Mart 2018, 15:46:05

Makmuh

İyi günler
Çok merak ettiğim ne olduğunu bilemediğimden dolayı araştıramadığım bir konu var bu konuda yardımınızı istiyorum. Piyasada satılan 2 Tl gibi bir rakamlara perakende olarak satılıp kar bile elde edilen çin ürünü olan dijital tesbih. Bir tane aldım ve parçaladım. Parçaların resimlerini aşagıdaya ekledim.
Şimdi sormak istediklerim.
Bu ekranın ismi nedir. daha genişleride bulunur mu ?
Ekranla pcb arasındaki malzeme nedir? Nasıl çalısıyor ?
pcb üzrindeki işlemci nasıl bir işlemcidir. Adı nedir ?

muyat

O işlemciler özel.Piyasada bulunacagını sanmıyorum..
Benzer RGB devresini ben de alıp ben de kurcaladım.O siyah yeri kurcalayım dedim.Paramparça olmuştu.

ete

Ekran bildiğin likit kristal ekran. Kişiye özel tasarlanıyor. Bazen standart işler için olanıda bulunabiliyor. Ancak 1-2 tane almaya kalkarsan çok pahalıya gelir. Üreticisine 10.000 tane yaptırırsan tanesi 1USD ye bile gelmez. İşin espirisi burada yatıyor.
LCD ekran camdan oluşuyor. İletişim de cam üzerinde iletken baskı ile yapılıyor. O gördüğün aradaki malzeme ise lastik ancak üzerinde paralel iletişim kanalları mevcut. Bütün LCD lerde bu vardır. PCB üzerinden bilgiyi LCD ye aktarmak için kullanılıyor. yan yana paralel birçok iletişim hatları üzerinde olduğu için bir veya iki hat mutlaka karttaki padlara denk gelir ve LCD de bu şekilde çalışır.
Kart üzerindeki o siyah yer ise işin işlemci yada programlanabilir lojik ünite kısmıdır. Buda kişiye (firmaya) özel yapılır. Tasarımı yaparsın verirsin fabrikasın hem kartını yapar hemde üzerine bu devreyi enjekte edip sana verir. Tabiiki binlerce miktarlar sözkonusu olunca bu işler o kadar ucuza mal edilebiliyor.
Sonuçta bu işi sen kendin 1-2 tane yapmaya kalkınca devre sana en azından 20 TL civarında bir paraya mal oluyor. Yapmıyorsun gidip bunu alıyorsun amaçda bu zaten.

Ete

MC_Skywalker

O küçük siyah damlacığın içindeki çipe ASIC denir. VHDL, Verilog  gibi donanım tanımlama dilleriyle tasarlandıktan sonra üretimi yapılır.  Ekran 7 segment LCD  Dinamik ve statik olmak üzere çeşitleri mevcuttur. Bu çeşitlil sürme şekliilerinden gelir.

https://www.youtube.com/watch?v=1TREAIWM9As




Makmuh

Şimdi peki fiyattan dolayı onu alalım bunu alalım elimizi neye atmışsak daha iyisini bizim bu fiyata olurmu dediğimiz fiyatlara satarak para kazanan bu sistemde biz nasıl var olacağız? Bu kişilerin yaptıklarını tamir ederek mi ?
Biz neyi kaçırıyoruz gözden acaba nasıl bir şey yapmalıyızki rekabet etmeliyiz. Bizde kendi ürünümüzü satalım.
Devlet politikalarımızda mı var sıkıntı yoksa ?
Gelecekle ilgili düşünceler ne? Nasıl olursa biz bu ürünlerle rekabet edebiliriz?

Bu konulardaki düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Bu konu beni fazlasıyla endişelendirmekte ve canımı sıkmakta o yüzden sizlerle paylaşmak istedim.

askin

Arkadaşlar konuyu dağıtmak istemiyorum ama ETE hocanın tarif ettiği

"  O gördüğün aradaki malzeme ise lastik ancak üzerinde paralel iletişim kanalları mevcut. Bütün LCD lerde bu vardır. PCB üzerinden bilgiyi LCD ye aktarmak için kullanılıyor. yan yana paralel birçok iletişim hatları üzerinde olduğu için bir veya iki hat mutlaka karttaki padlara denk gelir ve LCD de bu şekilde çalışır.  "

O lastik parçanın ticari ismi nedir bilen var mı? yada bazen O lastik yerine karbon yolları olan flex kullanıyorlar iki ucu yapışkanlı belkide farklı bir şekilde yapıştırıyorlar bilemiyorum.

Elimde kocaman digitli iki tane bozuk duvar saati var, bu digitleri kullanarak güzel bir proje var aklımda ama bağlantıda flex kullanılmış ve flex işlevini yitirmiş, lehim tutar mı bilemiyorum, kısacası O lastik veya flex ten nasıl nereden bulabilirim?

ete

LCD var ise lastik olmak zorunda flex ondan sonra uygulanır. Önce lastik ile bilgi PCB ye aktarılır. PCB den flex ile başka yere gider yada gelir. Arada lastik olmak zorunda tespitin yanlış bence.
İyi bak o LCD lere.
Ete

askin

ETE hocam ;
Söylediğiniz gibi olmalıydı ama değil, çinli kardeşim board üzerine resimdeki flex i öbür ucunu da LCD üzerine direkt yapıştırmış, duvarda çalışan 3. saat sizin dediğiniz gibi, ama bozuk olanlarda çağ atlamışlar.

Aslında bu saatlerde çalışıyor, ama zamanla flex in yapışkanlığı gitmiş ve digitlerin bazı hücrelerine sinyal gitmiyor rakamlar eksik veya sönük yanıyor, elle bastırınca veya araya sünger falan koyunca düzeliyor, fakat sağlıklı olmuyor elbette.









ete

Haklısın bu alternatifi unutmuşum.
Ebay de satılıyordu bu flexlerden ama pahalı idi hatırladığım.
Ete

onurinci

eskiden cep telefon tamircileri ,ikiye katladıkları aluminyum folyoyu degmeyen yerin üstüne bastıtarak ısısı ayarlı ütü tatbik ederlerdi pırıl pırıl olurdu,tabi adamların eli alışmış plastik folyoyu asla eritmezlerdi.

askin


onurinci arkadaşımıza teşekkür ediyorum, verdiği ipucu gerçekten işe yarıyor.

Nasıl yaptığımı tarif etmek istiyorum belki başka birisinin de işine yarar;

önce flex i bantla LCD nin arkasına sabitledim, yolların tam yerine denk gelmesi gerekiyor, daha sonra aliminyum folyoyu birkaç kez katladım ve üzerine havya ile ısı uyguladım ve gerçekten yapıştı, ilk denemem başarısız oldu ısı fazla geldi, sonrasında flex i biraz kesip hurdaya ayırdığım bir havya ucunu eğeleyerek küt ve hafif yuvarlak hale getirdim, havyam ısı ayarlı olmadığı için, üzerinde anahtar olan üçlü prizi ayağımla açıp kapatarak ısının yükselmesini engel oldum, fazla bastırmadan PCB ütüler gibi ısı uyguladım,
ütü ile daha kolay olabilirdi belki ama benim ütünün kenar radyusu LCD nin ara boşluğundan fazla olduğu için bu yöntemi kullandım.

Sonuç olarak: folyonun kalınlığı ve ısı uygun olduğunda flex LCD ye gerçekten orjinali gibi yapışıyor.

Teşekkürler " onurinci "

ete

Yapılan işe ait bir resim görsem hiç fena olmayacak. Sonuçta orada gözle görülmeyen bir kanal var camın üerinde. Dikkatli bakınca hafif gri renkte görülüyor. flex üzerinde yapışmayan yer ile flex arasında mı bir folyo yerleşiyor yoksa başka türlü bir işlem mi var pek anlamadım. Görünce anlayacağım.

Ete

İlyas KAYA

Flexleri ekrana yapıştırmak için havya ucuna takılan aparatları var.
http://s.aliexpress.com/RRBNjyqy?
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

askin


ETE hocam detay istediyse iyi tarif edememişim anlaşılan, adım adım anlatmak gereği doğdu.

ilk sorunuzun cevabını vermeden önce yukarıdaki resimler bozuk saate ait, denemek için çöplüğümden başka bir cihazı kobay olarak kullandım, sorunuzun cevabı ise bu LCD nin flexini kaldırdığımda yollar az da olsa belli oluyordu O yüzden hizalamada sorun yaşamadım,


flexin doğru yönünü tespit edip dikkatlice üzerine oturttuktan sonra alttan bantla yapıştırdım.






LCD nin yapışacak yer genişliğinde dikkatlice katlanmış aliminyum folyoyu yerleştirip yukarıda tarife göre ısı uyguluyoruz.


ısıyı fazla kaçırırsanız flex büzüşüyor dikkat etmek gerekiyor.

umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.

ete

Anlaşılan folyo yalnızca ütü tatbik ederken flexi yi bozmamak için kullanılıyor. Bende onu iletmeyen kanallardan birine iletici olarak kullanıyorsunuz sanmıştım. Burada temel fikir ısı yardımı ile yapışmayan kanalı yapışır hale getirmek. Bunu yapmak içinde folyo yu katlayıp kullanıyoruz ki flex ısı ile bozulmasın. Anlaşıldı şimdi.
Ete


Powered by EzPortal