elektronik devre problemi

Başlatan kerem, 10 Aralık 2018, 14:35:50

kerem

anladım ete hocam cok sağolun.

kerem

mrb ete hocam birşey soracaktım. benim 18v 250 ma gibi bir yüküm var ve bu yükü pic pwm ile sürmek istiyorum.  tlp250 ile IRLZ44N veya IRFZ44N ile sürmek istiyorum. ısınmasını istemiyorum. acaba  yeterli olur mu. yada sizin  önereceğiniz başka bir yöntem varmı?
bazı yerlerde gördüm benim yapmak istediğimi mjd 122 darlington transistör ile yapmışlar. önerinizi bekliyorum. teşekkürler.

ete

256 ma lik yükü hemde Lojik Gate mosfetle (IRLZ44N) sürünce ısınması mümkün değil ve TLP de hiç gerekmez.
Normal mosfet ile de (IRFZ44) sürsen fark etmeez. Ama IRLZ özellikle 5V luk gate voltajı ile sürmek üzere tasarlanmış bir mosfet dir. Ayrıca kullandığın o mosfet 15-20 Ampere dayanabilen bir mosfet olup 250 ma ona tüy gibi hafif gelecektir.
Gate direncini 10-47 Ohm arası bir şey tak gerisi çalışır.
Ama bana kalırsa 250ma lik yükü BC337 gibi bir transistörle yada BC639 (1A) transistörle sürsen daha uygun olurdu.

Ete

kerem

peki ete hocam çok sağolun deneyeceğim.

kerem

mrb ete hocam birşey soracaktım.benim 3v ile çalışan bir çakmak devrem var. kombi çakmagına benzer . şimdi benim 18v 1a bir kaynağım var bu kaynaktan pic i beslemek için lm2576-5v devresi kurdum. bu devrenin çıkışanada ams1117 3.3v devresini bagladım. 3.3v çakmak devresine gidiyor. yani lm2576 lının çıkışına 3,3v devresini bağladım. benim çakmak çakmaya başlayınca belli bir süreden sonra pic kendini resetliyor. 100uf pice yakın yere ekledim yine problem çıkarıyor. önereceğiniz bir şey var mı ete hocam . bir çok yol denedim yine aynı sonuç .teşekkürler

ete

Bence 18 V dan çakmak devresine LM2575 ile 3,3V verseydin. Pic içinde yine 18V dan 7805 ile 5V alıp pic'i çalıştırsaydın iyi olurdu.
Belliki çakmak devresinden gelen yüksek gerilim paraziti pic'i resetliyor.
Pic beslemesi girişine 100nf + 1000mf Kondansatör pic besleme uçlarına (direk uçlara) ayrı bir 100nf bağlaman yararlı olurdu.

Sorun devam ederse yapılacak tek şey kalıyor oda Pic ve çakmak beslemesini ayrı güç kaynaklarından beslemek. İşin doğrusu bu zaten. Aynı kaynaktan beslediğin sürece parazit etkileyecektir. Alacağın kondansatör tedbirleri yalnızca reseti engellemeye yönelik olacak.

Ete

kerem

ete hocam 1000mf kutuplu olsun ?

ete

1000uF dan bahsediyoruz Kutupludur elbette. Bulabileceğin en büyük kutupsuz 1-2uF dan büyük olamaz zaten.
Kutuplularla kutupsuzları karıştırma lütfen. Amatör elektronikte 1uF ve üzerine genelde kutuplu kullanıyoruz.
0-1uF aralığını ise kutupsuz kullanıyoruz. Kesin sınır değildir ama geleneksel olarak böyledir.
10uF tın altında kutupsuz bulmak da mümkün ama hem cüsseleri büyük olur hemde yalnızca crossover denilen hoparlör kabin sistemlerinde kullanılırlar. Bizim lojik yada digital devrelerimizde kutupsuzlar daima 1uF ın altındadır.

Ete

kerem

peki ete hocam  dediklerinizi yaptım. ama çok fazla bir etki yapmadı. durumu şöyle izah edeyim.şimdi benim çakmak çaktığı zaman 3.3v belli bir akım çekiyor. çakma sırasında 120ma akım çekiyor. ama     bazen bu çakmak gövdeye çakıyor gövdeye çaktığı zaman daha fazla akım çekiyor. iki çakmak beraber gövdeye çakınca çok akım çeker gövdeye çaktığı zaman pic resetleniyor . yani normal 120ma çektiğinde gövdeye çakmadığı zaman pic resetlenmiyor. gövdeye çakıyor 3 snye 5 saniye sonra pic  resetleniyor. bazende resetlemiyor devam ediyor ikinci defa caktırmaya çalıştığımda resetleniyor.
acaba çakmak gövdeye çaktığı zaman fazla akım çekim pic e giden akımı ve voltajı düşürdüğü için mi resetleniyor.
18v hat üzerine başka bir lm2576-5 devresi kurdum 3.3v için yine resetlemeler devam etti.  nasıl bir çözüm önerirsiniz ete hocam

Dtmf

Govdeyi yopraklama yapmakla basla ise.cakmak voltaji amper dusuk olsada yuksek bit voltaj.yanlis bilmiyorsam 1 cm ziplamasi icin 1000 volt.3cm olsa 3000 volt gibi bir deger bu voltaj govdeye yakin bir yerdeki kablodan ziplayip voltaj reg.uzerinden pic e ulasiyo olabilir.bunlari kontrol et

Dtmf

Ete hocamin dedigi gibi guzel bir izole isi cozer ayriyeten cakmagi pic guc kaynagindan ayir transistoru veya mosfeti pc817 opto ile sur ;)

kerem

sgln dtmf hocam topraklama var iyi toprakladım. burdaki sorun parazitler mi diyorsunuz.yani çakmak bazen gövdeye çakar yada kendi içinde çakar. istenmeyen bir durum ama böyle bir olasılık var. gövdeye çaktığı zaman resetlenmemesi gerekiyor.
yani diyorsunuz ki gövdeye çakan voltaj geri dönüp pice ulaşıp pici resetliyor.  doğru mu anlamışım
başka bir çözüm öneriniz varmı . kapasitörlerle bu resetlenme giderilebilir mi ?

Dtmf

Cakmak voltaji yuksek voltaj yani kablo izalosyonunu asabilir ben bazi testlerde cakmak voltajinin kablo izalosyonunu asarak (-) damara caktigini gozlemledim.govdeye temas eden kablo olmasin.foto atabilirmisin

kerem

kerem