dimmer ac motor frenleme

Başlatan fatih88, 24 Mayıs 2019, 18:15:31

fatih88

arkadaşlar öncelikle hayırlı ramazanlar
fikrinize ihtiyacım var. bildiğiniz üzere ac motorları frenlemek için bobinlere dc gerilim vermek gerekiyor soru 1) 5.5 kw 3 faz bir motora kaç volt dc gerilim vermem gerekir
soru 2) bu projede trafo kullanmasam ve yerine bta40 triak ile dimmer yapıp çıkışına 50a köprü diyot koysak ve bobinlere versek çalışır mı?

aklıma takılan tek sorun genelde dimmerleri rezistif yüklerde kullanıyoruz indüktif yüklerde istediğimiz sonucu verir mi ki

neticede gerilimi kırpıyoruz gerilim düşecektir acaba dc cevirdiğimizde netice ve verebileceği akım ne olur kestiremiyorum birde faz lambadan geçip tiac A1 ucuna geliyor lamba yerine diyot korsak devreyi tamamlayamayacak gibi geliyor.

illaki aramızda bu gibi bir proje ile uğraşan olmuştur fikirlerinizi ve düşüncelerinizi bildirseniz sevinirim

iyi çalışmalar 

bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

ete

fatih88

inceledim hocam teşekkürler peki trafo kullanmadan dediğim mantıkta sizce dc 36v üretebilirmiyim?

www.fayelektronik.com

ete

Teorik olarak evet ancak bunu frenlemeden kullanbilirmisin ondan emin değilim.
Frenleme işlemi çok kısa aralıkla uygulanması gereken bir işlem. Genellikle kontaktörlerin surati buna yetişmiyor ve henüz motor üzerinden fazlar ayrılamadan fren voltajı motora gitmemeli. Aksi taktirde faz çakışması meydana gelir ve bir şeyler patlar. Fren voltajı 24-110V aralığında değişiyor ve DC voltaj olmak zorunda burası önemli. Motorun sahip olduğu tork (üzerindeki döndürme momenti) frenleme voltajını belirler. Garanti olsun dersen 75-110V aralığında bir DC voltaj vermeni öneririm.
Bence dimmer ile bu iş olmaz.

Ete

fatih88

Hocam teşekkür ediyorum ilginiz için yinede bir mcu kontrolü bir dımmer yapıp denemek istiyorum en fazla ne olur triak patlar cebimizden biraz para çıkar olup olmadığı belli olur deneyip buraya yazarım abi
hayırlı ramazanlar

www.fayelektronik.com

ete

Bir kez daha dikkatini çekmek isterim. Frenleme voltajın DC olmalıdır. Aksi taktirde frenleme etkisi yapmayacaktır.
Ete

fatih88

Hocam ilk msj da bir çizim yapmıştım triac ucuna köprü diode bağladım  teorik olarak o şemadan trafosuz dc güç alabilirmiyim sizce
Eğer alabilirsem frenleme voltajını istediğim ayarda da yapabilirim

Ama tabikide bu mümkün olmayacak gibi geliyor öyle olsa günümüzde trafolara ihtiyaç kalmazdı değilmi?

www.fayelektronik.com

ete

Bilgim tamamen teorik bilgiye dayanıyor. Hiç bir şekilde frenleme denemem olmadı.
Bu nedenle sana tavsiyem merak ettiğini dene ve sonucu gör şeklinde olacak.
Bize de bildirki dağarcığımıza ekleyelim.
Ete

fatih88

hocam denememi yaptım hazır bir dimmer kullandım ayarlaması çok kararlı değildi ama yinede iş gördü daha sonra pic veya atmel kullnarak daha kararlı birşey yaparım ac voltaj ve dc voltaj arasında çok bir kayıp farkı yok 3-4 volt kadar motora tatbik edip uygulamadım beni düşündüren bta41 gerekli akımı verebilecekmi datasheetde 40A diyor ama ters emk ya dayanabilecekmiki

www.fayelektronik.com

ete

Ben hiç AC motora fren yaptırmadım.Ama bir çok kişiye bu konuda teorik bilgime dayanarak akıl verdim.
Önce menatığıma dayanarak Motora DC voltaj verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kutupsuz voltaj olmalı böylece dönme etkisi yerine durma etkisi yaratılmalı. AC voltajın motoru fren yerine dönme etkisi yaratacağını düşünüyorum. Farketmiyor demiş olman bende hayret uyandırdı sadece.
Ayrıca 3-4V luk bir voltaj değerinin motora fren yaptırabilmesinide hayretle karşılıyorum. Acaba yanlışmı anlıyorum diye mesajını bir kaç kez okudum ama her seferinde aynı şeyi anladım.
Her neyse fazla kurcalamayayım. Fren yapıyor ise kesin eminsen bir kez daha teyid etki bizde bilgilerimizi tazeliyelim.

Ete

fatih88

Hocam motoru fren yaptırmadım daha imla kurallarına uymadığım için yanlış anlaşılmış galiba kusura bakmayın

Sistem dc gerilim üretti benim umudum yoktu sıra motora uygulamada bayram sonu denerim galiba herhangi bir aksilik çıkmaz ise çalışmasını umut ediyorum

www.fayelektronik.com

ete

Şimdi daha iyi anlaşıldığı kesin. Sonucu bekliyoruz merakla.
Ete