Güneş Paneli ve Batarya

Başlatan oguztkn, 23 Ağustos 2019, 00:04:53

oguztkn

Merhaba Arkadaşlar,

18 watt (12volt 1,5A) güç tüketen bir sistemim var. Ben bu sistemi günes paneli ve batarya ile şebekeden bağımsız çalıştırmak istiyorum. Güneş paneli kurulacak alanın aldığı güneş miktarı / süresi gibi etkenler baz alınarak hesaplanmalıymış araştırmalarım sonucu öğrendim. Şimdilik ortalama bir hesap yapılsa kaç watt lık bir güneş paneli ve türü seçmeliyim. Ve batarya nasıl olmalı li-on,akü,li-po hangi tür daha sağlıklı uzun ömürlü olur. Bir de aradaki regületör katı için hazır bir kart öneriniz var mıdır acaba ?
(Daha önce hep şebeke ile çalıştığımdan bu tip sistemler hakkında tecrübem bulunmamakta)


Şimdiden Teşekküler...

ahmet_zxc

18w lık yükün var ve 24 saat boyunca çalışacak. 18*24=432w / gün ihtiycın var.

günde kaç saat güneşlenme var(bulunduğun bölge ve yaz kış değişir) (mesela istanbul güneşlenme süresi, istanbul aylara göre güneşlenme süresi vb..)mesela 8 saat..  432 / 8 = 54w / h (saat)üretimin olmalı minimum.. ve kayıpların olmadığını farzederek..

aküyü 432w üzerinden hesaplamak iyidir ancak bazı arkadaşlar; bu güneş olan 8 saat boyunca 54w ın 18w ı zaten kullanılıyor deyip ona göre hesap yapıyor ama ben 432w olarak hesaplayacağım.

akü voltajın tam dolulukta 13,8v boş iken 10,8v ise. 3 v kullanımın var. 3v * 144A(12v 144a akü) = 432w yapar.

bu kitabi ve benim yaptığım hesap.

malzemeden çalanlar; 13,8v değil 14,4v alırlar, akü boş voltajını 10v alırlar.. 4,4v * 100A = 440w diye de hesap yaparlar..

kritik sistemlerde ve müdahalenin mümkün olmadığı durumlarda hesaplar çok farklı yapılır.
mesela dağ başına ya da denizin ortasına bir deniz feneri koydun ve hiçbir şartta durmamalı.
kışın günde 5 ya da 3 saat güneş olsa ve kar yağdığında bir hafta panelin üzeri karla kaplı olsa diye hesap yaparım ben. tamamen yazdığın senaryoya bağlı..



ahmet_zxc

bu arada 120w paneli 165w etiketi basıp satan yerli üreticiler olduğunu da göz ardı etmemek lazım.

ete

#3
Bu alet 24 saatte 1,5x24=36A akım tüketir. Kış şartlarınıda hesaba katarsak, ortalama 8 saat gündüz (şarj zamanı) 16 saat ise deşarj zamanı olarak kabul edilebilir.
Bu alet 16 saatlik gece peryodunda 24 A akım tüketir. Akü de hala 12A akım kalmış olur.
Gündüz şarj işlemi başlar ve bir yandan devrenin ihtiyacı olan akım sağlanırken bir yandan da akü şarj edilir.
36A lik toplam kapasite için en azından 40A lik bir Kurşun asit akü kullanmak mümkün.
Güneş paneli olarak da 18V 5A lik  (90 watt) bir panel yada bu gücü verecek bir kaç panel kullanmak gerekir.
Akü olarak elbette Lityum pil kullanmak en güzeli ancak bu güçte bir akü yapmanın maliyeti epeyce yüksek olacaktır O nedenle Kurjun akü tercih ettim.
Güneş paneli çıkışına bir gerilim regülatörü bağlanarak çıkış voltajı (aynı zamanda şarj voltajı olacaktır) 14,2V ta aayrlanır ise sorunsuzca akü şarj edilimiş olacaktır.
Standart akü kapasitelerini bilmiyorum. 40A lik akü varsa o da işini görür. Güneş Paneli bence enazından 100 watt /18V olmalı. Güneş Paneli alırken özellikle voltajına dikkat etmelisin.
Zira 18V denilen panelle 12V bile vermekte zorlanıyor. Ölçmeden panel alma derim. Panel direk güneş ışığı almadığı zaman 18V verbilmeli. Güneşi direk görünce 20-22V lar seviyesine çıkabilir.

Ete

gogoce

akü konusunda biraz pahalı olabilir ama derin deşarjlı bir jel akü kullanırsan daha uzun ömürlü ve şarj/deşarj saykılı uzun olacağından daha fazla performans alırsın diye düşünüyorum.
Ne ukalayı affederim nede yapılan haksızlığı ...
Ya sus adam sansınlar , yada adam gibi kouş ilham alsınlar

Powered by EzPortal