lion pil dolu boş led yakma yardım

Başlatan kado17, 24 Eylül 2019, 14:12:43

kado17

elimde 3 adet 3.7 volt 2600 ma pilden olusan toplamda 11.1 volt 2600 ma olan batarya var bu bataryayı 15 volt adaptor ıle sarj ediyorum araya 4.7 ohm 11 watt tas direnc koydum sarj aleti ve pil arasına seri baglı piller 13 volta gelinde sarj kesiyor voltaj 14.5 oluyor simdi bana piller bos iken sarja takınca kırmızı yanacak piller dolunca da kırmızı sonup yesil led yakacak bir devre lazım bunu nasıl yapabılırım

ete

Bu pillere verilebilecek maksimum voltaj 12,6V tu aşmamalıdır. Aşarsa pillerin bozulur bunu en başta söyleyeyim.
Lityum pil tek hücre olarak 3V tun altına düştümü boş kabul ediliyor. Kimisi bu seviyeyi 2,7V ta kadar çekiyor. Doğrusu 2,8V ile 2,9V seçeneklerinden birisi olmalı sanırım.
Bu durumdaseri bağlı Lityum pillerin toplam voltajının en azından 8,4V düşmesi durumunda pil bitmiş kabul edilmelidir. Sen yinede emniyet payı koyarak bu seviyeyi 8,7V kabul et.
Gelelim pil bitik sinyali meselesine. Bu işi ben olsam FVR (fixed Voltage Reference) modülü olan bir pic ile yapardım. Bu modül işlemciiçinde dahili ref voltajını kullanarak adc ye ref voltajı verebiliuor. Böylece pil voltajı düşse bile ref voltajın değişmeyecek ve pili sağlıklı ölçebileceksin.

Programlama bilip bilmediğini söylememişsin. Az çok biliyorsan tarif edeyim. Bilmiyorsan işin zor. Kod yazdıracak bilirini bulman gerekir.

Ete

kado17

biraz programlama bilgim var cok fazla yok pic basic pro bilgisayarımda kurulu hazır olanları modifiye edip pic yukluyorum ama sıfırdan kod yazmadım

ete

Sana tavsiyem, ilişikte verdiğim devreyi yapıp kullanman.
Bu devreyi bende kullanıyorum. Devre hem tek hücre hem 2 hücre hemde 3 hücre seri bağlı pilleri şarj etmek için kullanılıyor.
Hem akım ayarı yapabileceğiniz seçenkleri var hemde üzerindeki led ile şarjın tamamlandığını anlayabiliyorsunuz. Şarj başladığında led yanıyor pil dolduğunda ise sönüyor.

Şemada bir sürü anahtar vs göreceksiniz üzerinde yeterli bilgi var. sen 3 hücreli sistemi yapman gerek. Şemanın tamamını yapmaktansa , seçtiğin şarj akımı üzerinden çalışacak şekilde anahtarları seçip şemayı sadeleştirebilirsin. Akım olarak 500-600 ma dolayında bir akım seçmeni öneririm.
Ete

kado17

devre guzel hocam ınceledım ama bende piller suan bir lcd li devreye baglı sarj devresı dısarıdan harıcı yanı yazılımı yapmam lazım bi şekilde o konuda yardımcı olabılırmısınız bende gayret gösterıyım yazalım hocam

ete

Peki diyelimki 12F1822 ile bu devreyi yapacağız. Nasıl bir şema uygulamak gerekir.
Pic 5V ile çalışacak ona 78L05 ile bu 5V tu vereceğiz. Pil voltajını ölçeceğimiz için pil artı ucundan bir çıkış alıp Pic ADC girişine gireceğiz. Ancak voltaj yüksek olduğu için onu gerilim bölücü ile bölüp 4,05 seviyesine düşüreceğiz. Bu bizim dahili ref gerilimidir. Gerilim bölücüyüde söyleyeyim istersen Pilden 2K2 ile çıkacaksın 2K2 nin diğer ucunu 1K ile GND ye bağlayacaksın. İki direncin birleştiği noktayı alıp 12F1822 nin 7 nolu pinine AN0 a gireceksiniz.
Led ise aynı pic'in 2 nolu pinine veya 4 nolu pin hariç diğer herhangi bir pine bağlayabilirsin.

Benim kafamdaki devre bu kadar. Senin kafanda başka bşir şey varmı?

Ete

kado17

evet dusuncenız cok iyi ama 12F1822 yerine 16f877a ile yapsak ben aynı yerde kımı zaman 4 pili kimi zaman 6 pili kontrol edecegim 877 de 7 adc var diye hatırlıyorum 4 kullansak yeterli

ete

877A ile olmaz. Çünki o işlemcide FVR yok.
Sen cevap verene kadar ben 1822 ile yaptım. Çok gerekiyor ise aynı devreden bir kaç tane yaparsın.

İlişiktedir.
Ete

ete

FVR olmaz ise, pil voltajı azaldıkça ref gerilimide azalır ve pic her seferinde pili dolu zanneder. Ref voltajı pil boşalsa bile hiç değişmemeli onuda sağlayan FVR modülüdür.
Ete

kado17

supersin hocam tesekkur ederim deneyecegim hemen

POWER

ete hocam, isis dosyasını düşük versiyonlar açabilecek şekilde verebilirmisiniz?

ete

Resim dosyası olarak vereyim yeniden çiziverin.

Ete

POWER