filtre kahve makinası

Başlatan ali, 12 Mart 2021, 18:52:19

ali

merhaba arkadaşlar,delonghi ıcm.210 1w  marka filitre kahve makinası var yeğenim. bozulmuş diye bana getirdi.üzerindeki rezistans,termik ve termostansı ölçtüm sağlam .bütün bunları kontrol eden kart yanmış.ve kurcalanmış. bu makina çöp olsun istemiyorum.kart üzerinde on-off butonu ,buzer ve role var.pic basic ile kahve makinasını calıştırabilir miyim?
   bu konuda sizin fikrinizi almak istiyorum.bu makinayı nasıl

teşekkürler

ete

Kart üzerindeki malzemelerin ne şe yaradığını makinanın hangi algoritma ile çalıştığını öğrenebilirsen elbette çalıştırırsın.

Ete

ali

merhaba arkadaşlar...filitre kahve makinasının üzerindeki kartını inceledim.kart üzerinde bir role ,buzer,ve acma/kapatma butonu var.makinanın çalışması şu şekilde imiş... suyu hazneye koyduktan sonra açma butonuna basınca role cekiyor  ve rezistan ısınıyor.2 dk sonra işlem bitince buzer çalıyor kahve hazır diyor
sistem kapanıyor...manuel olarakta on/off yapabiliyormuşsun..

programda
2dk bekleme süresini programa nasıl yazacağımı bilemedim.
yardımcı olabilir misiniz?




 

MB_77

#3
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

İlyas KAYA

Pic kullanmaya gerek yok bir tane turn off zamanlayıcı yapın. Pic işin içine girerse bir sürü koruma , önlem vs girmesi gerekir.

Çoğu ev aleti 2 termik ile korunur. 1 tanesi nominal isi değerine gelince isticiciyi kapatır,  diğeri ust limit 200 derece yada 180 derece gibi ısilara geldiğinde cihazı komple elektriğini keser.

Bendeki kahve makinesi alt isitici termik(demlik isitici) , su haznesindeki termik ve 1 adet zamanlayıcı ile çalışıyor.
Bir de cihazı açmak için mekanik bir anahtar yok. Yayli ve geri dönüşlu on/off anahtarı var. Sanırım güvenlik için yapılmış.
Anahtarı basıp bırakınca cihaz çalışıyor, bir daha basıp bırakınca kapanıyor. İçeride bir role mühürleme var.

Açtıktan sonra ;
suyu ısıtıyor ve su bitince termik su isitici rezistansi kesiyor.

Bu esnada demlik isitici da belirli ısıda sabit kalıyor sanırım 80 derece civarı.

Saymadım ama yaklaşık 20 dk sonra cihaz kendini tamamen kapatıyor.

Başka da bir durum yok. Rezistans lar zaten devrede hazir seri durumda bağlıdır. siz bir tane turnoff tipi zamanlayıcı ile kilitlenmiş röleyi kapatabilirsiniz. Yada kendiniz bir role koyup aynı şekilde 20dk yada 15 dk gibi otomatik kapatacak hale getirebilirsiniz.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ali

öncelikle fikirleriniz için çok teşekkür ederim.kahve makinasına bir tane on of bağlayıp verebilirim.yanlız tehlikeli olur.picle yapmak istememin sebebi hem unuttuğum seyleri hatırlamak,hemde devrede
üzerindeki role ve buzer on off butonunu kullanmak istiyorum.yeğenimin dediğine göre iki fincan kahvenin hazır olma süresi 2,3 dk imiş.
program yazmadan,sizlere 2dk sormam biraz yanlış olmuş.demek istediğim bu gecikme ,çalışma süresini nasıl yazarım idi.pause120000 seklindemi...?döngü kullanarak nasıl yazarım.

TRISB=%00000000
TRISB=%00000001      'B.0 giriş diğerleri çıkış yapıldı.
PORTA=0:PORTB=0
CMCON=7
OPTION_REG.7=0  ;pull up dirençleri aktiv
SAYAC VAR BYTE
K VAR BYTE
SYMBOL  TUS=PORTB.0  'B.0 TUS olarak atandı.
SYMBOL  LED=PORTA.0  ' role LED olarak atandı.
SYMBOL  LED1=PORTA.1  ;buzer
LED=0
LED1=0
BASLA:
IF TUS=0 THEN
    SAYAC =SAYAC+1
LED=1


GOTO BASLA
IF TUS=0 THEN GOSUB KAPALI
END
KAPANLI:
LED=0:SAYAC=0
PAUSE 10
ENDİF
RETURN

BİP:
HİGH LED1
PAUSE 1000
LOW LED1
RETURN 

İlyas KAYA

Makine 2 dk da suyu bosaltabilir ama kahvenin demlenmesi 10dk yi bulur. Bu esnada da soğumasın diye demlik isitici aktif kalır.


Soruna gelirsek;


For x=1 to  600

Pause 100


Next


1 dk gecikme verir. İstediğin süre  için 600 ile dk cinsinden süreyi çarparsın oraya yazarsin.

Buton okuma yada diğer işlemleri  for next içine eklerseniz her 100 milisaniye de bir işlemleri kontrol edersiniz
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ete

Uzun süreli gecikmeler için pause yi direk kullanmak çok akıllıca olmayacaktır. Zira süre bitinceye kadar program orada bloke ediliyor. İşin doğrusu bir yandan süre artarken bir yandan da kontrol edilecek noktalarada bakmak olacaktır. Bu işi döngü ile yapmak biraz daha amaca uygun oluyor ama o bile tam tam değil. Açıklayayım.

Şimdi zaman gecikmesi yaratmak için elimizdeki imkanlara bakalım. Kolaydan zora doğru sırası ile,
1. Direk pause komutu  PAUSE 12.000 gibi. Bu bize 12 saniyelik gecikme sağlıyor. Ancak program burada süre bitinceye kadar kalıyor başka hiç bir şeye bakamıyor.

2. Döngüsel Gecikme, FOR I=0 to 12000:PAUSE 1:NEXT. Buda bize yaklaşık 12 sn lik gecikme sağlıyor. Hatta döngünün komut gecikmesi nedeni ile 12 sn yerine muhtemelen 13 sn gecikme sağlayacak. Burada her 1ms de bir başka yerlere gidip bakma imkanımız var. Ancak gidip gelme süresi döngü süresine eklenecektir. Çünki 1 ms bekleyip başka yere gideceğiz ve bu esnada döngü saymaya devam etmeyecek. gidip gelme 500us ise 1,5 ms lik bir sürede bir deöngümüz sayacaktır. Bu olumsuzluğu döngü miktarını azaltaak giderebiliriz. 12000/1,5=8000 üzerinden kurarsak hem bir yerlere bakıp hemde 12 sn bekleme yapmış olabiliriz.

3. Kesme kullanarak zaman tutup kesmeleri sayarak belirli sürelerde gecikme yaratabiliriz.
   Diyelimki 100 ms lik aralığı olan kesmeler yarattık. Bu durumda 12.000/100=120 kesme sonunda 12 sn lik gecikmeye ulaşabiliriz. Bu sistemin avantajı kesme haricinde nerelere bakılacak ise program o işleri kolaylıkla yapabilir ve bu işler bekleme zamanından çalınmamış olur. Net süreler yakalamak hemde diğer taraftan bazı işleri halletmek açısından ideal yöntemlerden birisidir bu.

4. Direk Timer1 saaycını kullanarak yine sabit zaman dilimleri yaratır ve bu dilimleri toplayarak 12 sn lik süreye ulaşabiliriz. Uygulaması en kolay yöntem bu. Zira tek yapmanız gereken sabit zaman diliminde kesme yaratacak bir süre ayarlamak. 4Mhz OSC frekansında her biri 500 ms olan dilimler yaratmak mümkün oluyor. 1/8 bölme oranını kullanarak Timer1'e=3016 değerini vererek (TMR1H=$0B:TMR1L=$DC) 500 ms lik dilim yaratılabiliyor. Bu durumda 12000/500=24 kesme sonunda 12 sn lik gecikmeyi yakalamış oluruz. Bu sistemde de zaman akıp giderken akan zamanı etkilemeden yapacaklarımızı yapma imkanımız oluyor.

Sonuçta ideal olan son iki madde de yer alan seçenekler. Birinden biri tercih edilmelidir.

Ete

ali

çok teşekkür ederim hocam.deneyeceğim...

ali

Alıntı yapılan: İlyas KAYA - 29 Mart 2021, 00:07:53Makine 2 dk da suyu bosaltabilir ama kahvenin demlenmesi 10dk yi bulur. Bu esnada da soğumasın diye demlik isitici aktif kalır.


Soruna gelirsek;


For x=1 to  600

Pause 100


Next


1 dk gecikme verir. İstediğin süre  için 600 ile dk cinsinden süreyi çarparsın oraya yazarsin.

Buton okuma yada diğer işlemleri  for next içine eklerseniz her 100 milisaniye de bir işlemleri kontrol edersiniz


Cevabınızı yeni gördüm.sizede verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.sağolun.ilyas hocam

Powered by EzPortal