18f542 ve RS232 Termal printer bağlantısında yazılar çince basılıyor

Başlatan . Kağan, 13 Mart 2021, 11:45:13

. Kağan

Merhaba arkadaşlar.
Pic kullanarak yaptığım bir termal yazıcı projesinde printer karakterleri çince basıyor.
Aşağıda verdiğim resimde test sayfasında latince karakterler var. Yazıcının model bilgilerinide vereceğim. Acaba başta bir printer dosyası "include" etmek mi gerekiyor?

LCD ekranda herşey doğru gözüküyor. Yazıcıdan çıkarken resimdeki küçük kağıt gibi çince karakterler çıkıyor.



DEFINE HSER_RCSTA 90h 'alma yazmacının Enable edilmesi
DEFINE HSER_TXSTA 20h 'gönderme yazmacının Enable edilmesi
DEFINE HSER_BAUD 9600 'Haberlesme hızının belirlenmesi
DEFINE HSER_CLROERR 1
 
 



aRci

Merhaba bende bir ara bakmıştım bu yazıcıların yazı formatı ile ilgili olabilir. şimdi bir sitede kontrol ettim ve yazı formatının çince olduğu yazıyor. haberleşmede bir değişkenin sıfırdan 255 e kadar tüm değerlerini bir kerede yazdırmayı dener misin belki karekter değerlerinde farklılık vardır.

. Kağan

Alıntı yapılan: aRci - 13 Mart 2021, 14:12:01Merhaba bende bir ara bakmıştım bu yazıcıların yazı formatı ile ilgili olabilir. şimdi bir sitede kontrol ettim ve yazı formatının çince olduğu yazıyor. haberleşmede bir değişkenin sıfırdan 255 e kadar tüm değerlerini bir kerede yazdırmayı dener misin belki karekter değerlerinde farklılık vardır.


Anlamadım. Küçük bir örnekle açıklarmısınız. "hserout [ABC,1]"

İlyas KAYA

Self test sayfasında karakterler görünüyor yani hem Çince karakterler var hemde standart.

Bence kodu göndermede bir hata yapıyorsunuz ve bu verdiği bir hata mesajı çıktısı olabilir.

Tam kodları paylasirmisin.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Hattuşa

akıllı telefonun kamerasını kullanarak çeviri yapan translate programları var, muhtemelen sizde akıllıı telefon kullanıyorsunuzdur. bir tane program indirip çince yazan kısmı çeviri yapın bakalım çekik gözlü dostumuz ne diyor

. Kağan

Pro-TR denedim. 😂
Ama çinceyi doğru dürüst çeviremiyor. Saçma sapan şeyler çevirdi. Çin ordusundan falan bahsediyordu. 🤣

İlyas bey gönderirken özel bişey yapmıyorum.
 hserout [ABC,1]
Şeklinde gönderiyorum. Daha önce hiç yapmamıştım. Barkod yazma programını picbasic'e çevirmeyi deniyorum. Gevy ve Ete yazmış diye okudum.
Ama lcd ekranda herşey normal çalışıyor. Fakat sorun yazıcıya gönderince ortaya çıkıyor. Seri iletişimi daha önce hiç kullanmadığımdan yorumda yapamadım açıkçası.


İlyas KAYA

Bende kullanmadım ancak datasheet ine bakınca sadece karakter değil birkaç veri daha göndermeniz gerekiyor. Termal isinin değeri kod kod derinliği vb. Gibi.

Ürünün datasheet ini inceleyin yada arduino da hazır kütüphanesi var oradan birseyler çıkarabilirsiniz.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

onurinci

karakter seti çince tanımlı gibi Language PC936 çin fontlarıyla alakalı..

yıllar evvel bir Epson almıştık.herşeyi japon'ca basıyordu,alt kapağı tırnaklı bir kısmını kaldırdık ,8 pole dipswitch vardı epey bir kombinasyon denedik,şirketin işini görecek hale gelmişti,içinden çıkan kitapçıkta Japonca idi.

günümüzde terminal mod'da karakter gönderilip setup yapılıyor diye tahmin ediyorum..

. Kağan

Merhaba,

Farkettim ki yazıcının girişi rs232 ve usb.

Biz pic tx den gönderdiğimizde TTL olarak bağlamamız gerekmiyormu? RS232 bağlantısının uçları TTL olarak kullanılmıyor sanırım. 1-0 sinyalini 0-1 olarak ter çevirip kullanıyor diye okudum.  Bu durumda picden rs232 ye nasıl bağlantı yapacağız?





üstteki resim yazıcının kartı. Benim bu durumda rs232 çevirici ent. girişine, yani 11 nolu bacağa mı bağlantı yapmam lazım?



Alttaki resimde ARM nin rx ve tx pinlerini işaretledim.


ete

Yazıcının model QR-204 ise üzerinde hem RS232 hemde TTL bağlantı pinleri mevcut. Çoğu yerde USB içinde Optional demiş ama her açyığım resimde mini USB soketini printer üzerinde görebiliyorum.
Bu yazıcının bir kullanım klavuzu olması gerekir. Orada hangi pinlerin RS232 hangisinin TTL oldukları yazılı olması gerekir. Bu bilgi elinde yok ise kartın üzeerinde RS232 entegresini görüyorum. Bu entegrenin uçlarından (ICL232 diye aratabilirsin) TTL pinleri bulunabilir. Entegrenin 10 ve 11 nolu pinleri TTL girişleridir. Sistem direk TTL olarak çalışıyor ise zaten bu entegre pas geçilmelidir.  RS232 girişi ise 8-13 nolu pinlerdir. Hangilerinin dışarıdaki sokete gittiğine bakarsan kim nereye bağlanacak anlarsın.

Bu yazıcı Thermal yazıcılarda neredeyse standart olan ESC/POS dilini kullanıyor anladığım kadarı ile. Komutlarına baktım tamamı uyuyor gözüküyor.
Bu dile ait bir kullanım klavuzu linki vereyim. Orada Sayfa 182 de "SELECT CHARACTER CODE TABLE" şeklinde bir komut var. Tabloya bakarak bu komutu kullanmaya çalış belkide doğru kod tablosunu kullanabilirsin.
https://www.starmicronics.com/support/Mannualfolder/escpos_cm_en.pdf

Çin ekipmanlarında nasıl oluyor ise bir bilgi zayıflığı oluyor. Yazıcıya ait bütün açıklamalarda  Character Table yada Code karşısında ASCII, Chinese xxxx şeklinde açıklama var. Senin kullanman gereken ASCII ama bunun nasıl değiştirildiğine dair en ufak bir açıklama yok maalesef. Yazınının kullanım klavuzuna da baktım orada da göremedim. Son çare komut vererek karakter kod seçimi yapılmasını öneriyorum ki onuda linkteki pdf dosyasında 182 ci sayfadan itibaren ne verileceğini görebilirsin.

Ete

. Kağan

Aynı yerde takılanlara bilgi olsun diye yazıyorum.

Atmel işlemcinin rx pinine pic işlemcinin tx pinini bağlayınca

HSEROUT ["ABCD YAZILSIN :)", DEC2 TEST"]

Formatında doğrudan yazdırıyor.

Kalın punto, ortalama vs. için epson komutları işe yarıyor.

https://cdn-shop.adafruit.com/datasheets/CSN-A2+User+Manual.pdf    bu tip yazıcılar için üniversal datasheet.

Powered by EzPortal