avatar_POWER

bms kart tavsiyesi

Başlatan POWER, 26 Ekim 2022, 13:05:13

POWER

Merhabalar,
Elimde iki adet eskilerden kalma şarjlı matkap var.Bataryalar bitmiş.Bataryaları lion pillerle yenileyeceğim.Resimdeki,4S 40 amper bms kartı aldım ve batarya kutusuna yerleştirmeden tets ettim.
1-Deşarj anında pilllerden bir tanesi 2.5v düştüğü an kullanıma kapatıyor.Burası iyi ama 2.5v çok düşük değilmi?
2-Şarj esnasında pillerden bir tanesi 4.2v ulaştığı an şarj,tüm piller için kapatılıyor.Pillerden bir tanesi 3,9v kaldı tam dolmadı.Çok sakıncalı bir durum.
Satıcılarda bu kartların bu tür özelliklerini malesef bilmiyor.
İkinci matkap için,kullandığınız, memnun kaldığınız sıkıntısız bms kart tavsiyesi almak istiyorum.
Ete hocam, eski mesajlarınızdan, sizin tavsiye olarak verdiğiniz link var ama site kapanmış açılmıyor.

ete

Bir çok BMS kartı kulandım şimdiye kadar. Eskiler (Aliexpress den aldıklarım) daha iyi ve kalitelilerdi. Ne yazıkki ozamanlar balans şarj uygulması yoktu ve aldığım bütün BMS lerde bu eksikliği sürekli hissediyordum.
Sonra piyasamızda da bu kartlar çoğaldı ve balans özellikleri olan kartlar çıktı.
Balans lı olanlardan kullandım seninde tespit ettiğin sorundan dolayı bende şikayetçiyim. Lityum pil kesinlikle 2,5V seviyesine düşmemeli En fazla 2,9V müsaade edilebilir seviye olmalıdır.
Şu anda zaten neredeyse tek şema var piyasada. Tek şema diyorum çünki farklı markalar kartı üretmişler ama şema aynı bana kalırsa. Bu kesinlikle koruma falan yapmıyor. Bana da lazım 2,9V seviyesinde pili devreden ayıran bir BMS bilen varsa bildirsin lütfen.

Ete

ahmet_zxc

bende çok sıkıntı yaşadım doğru ürünü maalesef bulamadım. ne balans şarj yapıyorlar ne de yazdığı 40 50 amperleri veriyorlar ne de kritik eşik te çıkışı kapatıyorlar.

şuan bu durumu 18650 kullanmak yerine; 3.2 V 32700 LiFePO4 pil ve bms kullanarak çözdüm.

akü ve nicd dönüşümlerinde LiFePO4 3,2v olması avantaj sağlıyor.

ahmet_zxc

ya da ETE abimin pic li pil şarj projesi vardı, onunla biraz oynayıp 3s 4s lipo bms ye dönüştürürse süper olur :-)

ete

Bana kalırsa işi tam yapalım. Çalıştığından emin olacağımız bir balans devresi bulalım. Onunla birlikte hem şarj hemde BMS işini bir araya getirelim derim.
Ete

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: ete - 28 Ekim 2022, 22:08:44Bana kalırsa işi tam yapalım. Çalıştığından emin olacağımız bir balans devresi bulalım. Onunla birlikte hem şarj hemde BMS işini bir araya getirelim derim.
Ete
birkaç sene evvel üretimi düşünmüştük ama ihtiyacımızın az olması ve bu işi ticari olarak yapmayı düşünmediğimizden vazgeçmiştik.

o dönemde araştırdığımız kadarıyla; avrupa amerika balans çip leri çok pahalı, çinliler 1/10 fiyatına idi.

çin ürünlerinde güvenilir çalışan vs vs özellikleri olanu bulma şansımız olmadı maalesef.

hangisini elimize alsak elde kaldı..

pic ile balans yapamazmıyız acaba?

ete


ahmet_zxc

abi bu yöntem fena durmuyor..
entegreleri var ama çok makul değil
BQ77PL900 : 8-9     euro mouser de
LTC6804   : 25 - 30 euro mouser de

https://circuitdigest.com/sites/default/files/inlineimages/u/Passive-Cell-Balancing.png
bu sistemi 12bit adc si olan bir işlemci ile kendimiz mos ve direnç seçerek yapabilsek süper olur.

1. Passive Cell Balancing
Passive cell balancing method is the simplest method of all. It can be used in places where cost and size are major constraints. The following are the two types of passive cell balancing.

Charge Shunting

In this method a dummy load like a resistor is used to discharge the excess voltage and equalize it with other cells. These resistors are called as bypass resistors or bleeding resistors. Each cell connected in series in a pack will have its own bypass resistor connected through a switch as shown below.

Passive Cell Balancing

The sample circuit above shows four cells each of which is connected to two bypass resistors through a switch like MOSFET. The Controllers measures the voltage of all the four cells and turns on the mosfet for the cell whose voltage is higher than the other cells. When mosfet is turned on that particular cell begins to discharge through the resistors. Since we know the value of resistors we can predict how much charge is being dissipated by the cell. The capacitor connected in parallel with the cell is used to filter voltage spikes during switching.

This method is not very efficient because electrical energy is dissipated as heat in the resistors and the circuit also accounts of switching losses. Another drawback is that the entire discharge current flows through the mosfet which is mostly build into the controller IC and hence the discharge current has to be limited to low values which increases the discharging time. One way to overcome the drawback is to use an external switch to increase the discharge current as shown below

Passive Cell Balancing with External Discharging Switch

The internal P-channel MOSFET will be triggered by the controller which causes the cell to discharge (I-bias) through the resistors R1 and R2. The value of R2 is selected in such a way that the voltage drop occurring across it due to the flow of discharge current (I-bias) is enough to trigger the second N-channel MOSFET. This voltage is called the gate source voltage (Vgs) and the current required to bias the MOSFET is called as biasing current (I-bias).

Once the N-channel MOSFET is turned on the current now flows through the balancing resistor R-Bal. The value of this resistor can be low allowing more current to pass though it and thus discharging the battery faster. This current is called as drain current (I-drain). In this circuit the total discharge current is the sum of drain current and bias current. When the P-channel MOSFET is turned off by the controller the biasing current is zero and thus the voltage Vgs also gets zero. This turns off the N-channel MOSFET leaving the battery to get ideal again.

Passive cell balancing ICs

Even though the passive balancing technique is not efficient it is more commonly used because of this simplicity and low cost. Instead of designing the hardware you can also use few readily available IC's like LTC6804 and BQ77PL900 from renowned manufacturers like Linear and Texas instruments respectively. These ICs can be cascaded to monitor multiple cells and saves development time and cost.

Charge Limiting

The charge Limiting method is the most inefficient method of all. Here only the safety and life time of the battery is considered while giving up on the efficiency. In this method the individual cell voltages are monitored continuously.

During the charging process even if one cell reaches the full charge voltage the charging is stopped leaving the other cells half the way. Similarly during discharging even if one cell reaches the minimum cut-off voltage the battery pack is disconnected from the load until the pack the charged again.

Although this method is inefficient it reduces the cost and size requirements. Hence it is used in an application where batteries could be often charged.

ete

Açıklama güzel ancak çok fazla teorik. Henüz ne yapılması gerektiğini anlamış değilim. O çıkışlar neye göre kontrol edilecek anlamış değilim. Her bir cell voltajı yada çektiği akım kontrol edilmeli bence. 4,2V ta ulaşan baypass edilmeli gibi bir şey algılıyorum.Sanırım daha detaylı bir şema gerekli bize.

Ete

elektro77

elektrikli otomobillerde bunu nasıl sağlıyorlar acaba?
yüzlerce pil var.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

ahmet_zxc

#10
Alıntı yapılan: ete - 02 Kasım 2022, 21:27:36Açıklama güzel ancak çok fazla teorik. Henüz ne yapılması gerektiğini anlamış değilim. O çıkışlar neye göre kontrol edilecek anlamış değilim. Her bir cell voltajı yada çektiği akım kontrol edilmeli bence. 4,2V ta ulaşan baypass edilmeli gibi bir şey algılıyorum.Sanırım daha detaylı bir şema gerekli bize.

Ete

abi benim anladığım;

- voltajı gnd ye bağlıyoruz ve herbir pilin +- birleşimini bir adc ye giriyoruz ve bu sayede her bir pilin voltajını ayrı ayrı görüyoruz.

voltajı çok yükselen bataryaya bir yük bağlayıp onu boşaltıyoruz yada daha fazla yükselmesini önlüyoruz.

https://electronoobs.com/eng_circuitos_tut65.php
burada bir devre var, çok benzeri Burhan hocanın sitesinde de var.
https://320volt.com/pil-balans/

birde aktif balans pasif balans hikayesi var, ama aktife hiç girmeyelim bence..
https://www.youtube.com/watch?v=ONmyxtp-p54

ete

BMS sistemi analog kontrola daha uygun gözüküyor. Aynı işi dijital yolla vede işlemci kullanarak yapmak hem zahmetli hemde karmaşık bir işmiş gibi gözüküyor bana. Şimdilik araştırmada kalacağım.
İlk örnekte seri diyoatların kullanıldığı sistem epeyce aklıma yattı gibi. Çalıştığınıda görmüş oldum. Çok mantıklı sistem işi biteni kapatıp hepsinin aynı şekilde şarj olmasını beklemek akıllıca bence.

Ete

ahmet_zxc

aktif balans ta da; dolan pillerin enerjisi henüz dolmamış olana kanalize ediliyor, bir an önce o da dolduruluyor kii vakit kaybetmeyelim..

onurinci

bu gün elektrikli golf arabası şarz kartını gördüm.üzerinde 16F877A vardı bütün pillerin birleştiği bir sürü uç.Can Bus ile Sarz aletine bağlanıyor,hala arkadaşımda duruyorsa bir foto isteyeceğim,acayip karışık en az 20 entegre var.arkadaşımın bilgilendirmesine göre pilin kapasitesi değil,kalan fiziksel ömrünüde söylüyormuş.ben o kadar şaşkınımki,bizim basit sarz işlemi nerelere taşınmış.....!

Powered by EzPortal