12F675 MCLR SORUNU

Başlatan bahdiyarusta, 28 Aralık 2024, 17:06:59

bahdiyarusta

Arkadaşlar selamlar

12F675 buton ile led yakmak kodu yazdım. Devrede kodu yüklüyorum sorunsuz çalışıyor.
PCB nin altına elimi dokununda pic resetleniyor. Porgramdan MCLR=OFF yapım  devrede o pini 10k ile 5v çektim
ama yinede program bu sigorta ayarlarını almamış gibi davranıyor. Programı pickit3 yüklüyorum.
@ __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_ON & _PWRTE_ON & _BODEN_OFF & _MCLRE_OFF & _CP_ON

TRISIO = %00100000 
DEFINE OSC 4
DEFINE OSCCAL_1K 1  'bu komut mutlaka olacak OSCCAL değerini yeniden pice yazdırıyor

OPTION_REG.7=0
OPTION_REG.6=1 
ANSEL=0

SYMBOL G=GPIO.0
SYMBOL R=GPIO.1
SYMBOL B=GPIO.2
SYMBOL BTN=GPIO.5

MODE VAR BYTE
I VAR WORD

I=0
MODE=0
GPIO=0

R=1
PAUSE 1000
R=0

BASLA:
    IF BTN=0 THEN R=1
    IF BTN=1 THEN R=0
    PAUSE 100
    GOTO BASLA
<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

bahdiyarusta

MCLR UCUNA 100nF TAKTIM DÜZELTİ.
                  - 66 -

mehmet

Pull-up/down dirençlerini 1K kullanabilirsiniz. Buton uçlarında da kullanmayı ihmal etmeyin.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

ete

100 nf hayat kurtaran bir elemandır. Temel kriter işlemci besleme bacaklarına en yakın konuma yerleştirmektir. Bir nevi olmazsa olmaz malzemedir. Arada birde olsa işlemciler abuk subuk çalışır. Bunu önleyen elemandır o 100 nf. Her işlemciye mutlaka koyulmalıdır.
Sigorta ayarlarından MCLR_OFF ayarı verdikten sonra o pine eirenç bağlamak gereksizdir. Bağlasan bile bir etkisi olmayacağı için zararsızdır ama faydasıda yoktur.
Ete

muyat

mclr_off yaptıktan sonra bence de pine direnç baglamak gereksiz.
Yıllar önce mclr_on yaptıgımda aynı sorunu yaşamış ete hocanın yönlendirmesiyle direnç baglayarak çözmüştüm.Sonrasında o mclr_off yapınca direnç baglamanın gereksiz oldugunu anlamıştım.

bahdiyarusta

Programdan config ayarlarına MCLR_OFF yazdım ama yinede mclr ucuna GND verince pic resetleniyor. Bunun tam olarak neden olduğunu anlayamadım.
                  - 66 -

muyat

mclr off yaptıktan sonra o pine hiçbir şey baglamayın

mehmet

Neden ki? Çok zaman buton girişi olarak kullanıyorum o pini. Bir sorun yaşamıyorum.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

ete

MCLR si OFF yapılmış bir işlemcinin o pine direnç bağlanması ile reset atmasının acak bir kaç sebebi olabilir.
Birincisi bağlama anındaki oluşan peak darbesi ki bunun çaresi 100nf dır. Nereye bağlanacağını biliyorsun.
Diğeride o işlemci kesin bozuktur ve MCLR off olamıyordur.

Başka bir açıklaması olacağını sanmıyorum.

Ete

muyat

Düzeltme yapıyım.
Ben mclr kullanmayacaksam off yapıp o pini boşta bırakıyorum ..Yani pull up veya pull down yapmıyorum.
Kullanaksam da off da kalıyor.ve sigorta ayarlarından giriş olarak açıp,optocoupler koyarak giriş olarak kullanıyorum.

onurinci

bende bir mini anımı anlatayım.

12F675 ile 2 program arasını seçmeyi başaramadığımdan , o zaman ucuzdu 12F iki ayrı Pic'e ayrı ayrı programladım, MCLR pin'lerini aktif edip , bir çift kutuplu toggle switch'e bağladım, MCLR pinleri PullUp dirençliydi, anahtahdan hangisini kısa devre yaparsam o pic çalışamıyor , diğer pic çalışarak devam ediyordu. birkaç yıl sonra arkadaşım bağladığı makinadan ivedik hurdalığından bir makine daha almış , timer'i buna yap diye yalvardı. enteresan herşeyi doğru yapıyorduk ama MCLR pin'i gnd yapmamıza rağmen durmuyordu. yoksa herşey yolundaydı, başka bir dükkandan temin ettiğimiz pic ise kusursuz çalışmıştı. dikkat ettiğim bir husus çipin üzerindeki logo'nun tam olarak klasik olmadığı idi, benziyordu sadece..

coco

Bendeki derleyici hata veriyor bu programı 64bit biligisayar ile mpasm ile derliyor nasıl bir çözüm bulunur bu soruna?

ete

Sendeki derleyici hata veriyorda ne hatası veriyor. Açıklama zahmetinde bulunurmusun lütfen.

Biraz detay verinki anlayabilelim neler olup bittiğini.Aşağıdaki linkte yazılanları iyice bir oku istersen.

https://etepic.com/index.php/topic,1687.0.html

Ete