12F675 ve pic basic ile RGB

Başlatan bahdiyarusta, 28 Aralık 2024, 23:37:20

bahdiyarusta

Arkadaşlar.
12F675 ile RGB led animasyon devresi yaptim kodlari yazamadim.
Gpio.0
Gpio.1
Gpio 2
Pinleri ledlere bağlı

Amacım yavaş geçiş yapan karışıklık renk uygulamasi.

Bu konuda bir örnek paylaşabilek var mı
<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

ete

İmkanları kısıtlı olan işlemcilerden birisidir 12F675. Hafızası çok kısıtlı olduğu için ve donanımsal PWM si olmadığı için ancak MIBAM ile bu istediğin yapılabilir.
MIBAM açılımı Mirror Imaged Bit Angle Modulation dur ve Rahmetli oldu Darrel Taylor tarafından yaratılmıştır.
https://www.picbasic.co.uk/forum/content.php/539-MIBAM-(Mirror-Imaged-Bit-Angle-Modulation)

sistem bildiğimiz karedalga PWM sinyali yerine bitlere bağlı olarak boyu ve peryodu değişen bir dalga şeklinin yaratılması esasına dayanır.
İlişikte senin için oluşturrduğum bir örnek göreceksin. Bu örnekte maksimum Duty değerleri her led için 0-255 arasında değişmektedir. Bu aralıkta kalacak şekilde ledlere değişik değerler vererek renk skalasını görebilirsin. Ben kendimce bir kaç döngü ile bu işi halletmeye çalıştım gerisini kendin keyfine göre yapabilirsin. Ben ledlere Led0-Led1-Led2 isimlerini verdim sen onlara R G B isimlerinide verebilirsin.

Ete

bahdiyarusta

Ete hocam iyi ki varsınız. Uzun yıllar sonra sizin ile iletişim kurabilmek ne güzel.
Sayenizde bir şeyler yapabiliyoruz. Allah razı olsun. Verdiğiniz örnek yol gösterdi. çok teşekkür ederim.
<<<***bahdiyarusta****>>>
                  - 66 -

muyat

ETE hocam ben 12f675de yıllardır tek kanalda aşagıdaki gibi kullanarak yumuşak geçişler yapıyorum
mbam tekniğinde anladıgım kadarıyla led1 parlarken o esnada led2 sönmeye başlıyor dogru mu?

açılış:
FOR B0=0 TO 255 STEP 1
PWM LAMBA,B0,2  
NEXT
B0=0
HIGH LAMBA

kapanış:
FOR B0=255 TO 0 STEP-1
PWM LAMBA,B0,2
NEXT
B0=0

mehmet

Bir timer kesmesi içinde sayaç eklenir. Bu sayaca göre ledler yakılır veya söndürülür. Üç pin için F675 zorlanmaz.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

ete

Mibam tekniğinde bir parlarken diğeri sönmez. Sen yaparsan olur ama öyle bir şart yok.
Her bir led 0-255 arasında duty değeri alır. Ne değer verirsen led de ona uygun parlar. 255 en parlak değerdir. Bu arada son değer 255 ise daima bir eksiğini vermenizde yarar var. Çünki 255 direk Besleme pozitif voltajı demektir.

Ete