Saat Projeleri

Başlatan ete, 05 Eylül 2011, 11:13:26

elvanmurat

mucit23 hocam;

ds1307 icin pbp kodları varmıdır elinizde.varsa buraya eklemeniz mümkünmü.tesekkürler.

ete

Aşağıdaki linkte everilen çalışmada DS1307 kullanılmıştır. Oradan bakabilirsin kodlara.
Ete

http://etepic.com/index.php/topic,56.0.html

elvanmurat

hocam;

32.768 khz hassas krıstal nereden bulabiliriz.3 bacaklı diye hatırlıyorum.bu krıstalıde tco diyemi arayacagız yoksa baska bir ismi varmı.?bide rezonatör dediginiz krıstaller var.bunlardamı cok hassastır.?

ete

Kristal 2 bacaklıdır daima. Rezonatör 3 bacaklıdır. Kristalin kondansatöreri eklenmiş halidir rezonatör. Bu nedenle orta bacak daima GND ye bağlanır. Kirstalin iki bacağına birer 22pf kondansatör bağlanıp kondansatörlerin diğer ucu GND ye bağlanır.
Hassas krista diye bir şey yok.  Hepsinde sıcaklığa bağlı sapma olabilir. Olmaması imkansızdır. Ancak kristalin üzerinde yazan değeri vermesi istenir ki bunuda kalitesi belirler. Bu nedenle kalitei kristal almak gerekir. Elbette üzerinde kaliteli diye yazmaz. BU nedenle alıp denemek ve mümkünse frekansmetre gibi ekipmanlarla frekansını ölçmek en doğrusudur.
Hassas osilatör TCO (Temperature Compensated Oscillator) diye adlandırılan genelde kare şeklinde 4 bacaklı 2 bacağı besleme (GND ve +5V) bir bacağı OUT yani çıkış olan ve boşta kalan bacağı bir yere bağlanmayan hazır osilatördür. Bu alete voltaj verince direk out bacağından istediğiniz frekansı çıkartır. Bu frekansı RTC nin frq_in bacağından girerek saati hassas bir şekilde çalıştırabilirsiniz.
Farnell de bulunuyor bu osilatörler. Bazen iç piyasada da bulmak mümkün olabiliyor.

Ete

elvanmurat

hocam;

değerli bilgileriniz için cok teşekkür ederim.inanın bu sitenin haricinde hiçbiryerde böyle açıklayıcı ve net bilgileri bulamıyorum.ALLAH sizden razı olsun..çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Evren Kılıç

TCO osilatorlerden direnç.net de olması lazim oraya bir bakin

elektro77

merhabalar
Gönderdiğim projede saat her on günde bir 10 dakika ileri gitmektedir.
Saat on yıl önce yapılmış bir saat olmasına rağmen sorun son 1 senedir oluşmaktadır.

32.768 kristalini değiştirdim, 6p2 lik kondansatör attım yine düzelmedi.
Yazılımdan olduğunu düşünüyorum fakat son 1 senedir şikayet olması kafamı kurcaladı.
sizce nedeni ne olabilir.
Yada bu projeye uygun başka bir hex kodu sizlerde varmıdır.
Saygılarımla
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

erdoganacun

ete  hocam  merhaba  saygılar .....  hocam   DS1307    saat  yaptım  fakat   yazılımdanmı ı  yoksa   donanımsalmı  anlayamadım  saati  ayarlıyorum normal  çalışıyor  ceyranı kesip  tekrar  verdiğimde    sıfırlanıyor  DS1307  pil tekrar  tekrar  değiştirip denedim  sonuç  aynı  yardımcı  olabilrmisniz hacom

ete

Mutlaka pil yerine şebeke gücü, şebeke yerinede pil bağlamışsındır

erdoganacun

hocam pcb  bir  kısmını  en çizdim 

ete

Yazdığından bir şey anlamadım
ete

erdoganacun

erdoganacun

hocam   saat  hafızada kalmıyor diye  yazmıştımya    siz  dednizya  bir  hata  vardır ... hata  nerede olabilir  hocam

ete

PCB ye bakılırsa bağlantı doğru gözüküyor. Muhtemel hata yerleri şunlar olabilir.
1. DS1307 nin 3 nolu bacağı ile Pil+ ucu bağlantısı arasında bir jumper gözüküyor PCB de bunu bağlamamış olabilirsin yada bağlanmış ama bir ucu lehimlenmemiş olabilir. Gücü kestikten sonra DS1307 nin 3 nolu bacağı ile 4 nolu bacağı arasında 3V voltaj varmı yokmu kontrol edilmelidir.
2. Lityum piller genelde insanı yanıltıyor. Pil voltajı hep 3V gözükmesine rağmen pilde akım sonuna dayanmış olabiliyor. Yada çok beklemiş bayat pillerde akım kapasitesi çok düşüyor. Ama volt ölçerseniz 3V gösterebiliyor. Bu nedenle bu pilleri yük altında en azında bir led yakarak kontrol etmek daha akıllıca olur. Zira çalışmama alternatiflerinden biriside pilin bitik olduğudur.

Bu iki maddeyi kontrol et bence özellikle 3V un DS 1307 ye ulaşıp ulaşmadığını iyi kontrol et.
Bu iki maddede yazılanlar sağlam gözüküyor ve sorun yine devam ediyor ise o zaman DS1307 arızalıdır diyeceğim. Başka alternatif yok çünki.

Ete

erdoganacun

çok teşekkür  ediyorum  hocam  ..  sonucu  sizinle  paylaşacağım  saygılar