B

Vumetre led arttırma

Başlatan byforward, 25 Ekim 2013, 16:12:50

byforward

Merhaba, ekte göndermiş olduğum devrede led sayısını 16 ya çıkarmak istiyorum. Transistörleri aynı mantıkla arttırdığımda en sondakiler yanmıyor. Sanırım direnç değerleriyle alakalı. Led sayısını 16 ya yükselmek ve hepsinin yanması için ne gibi değişiklikler yapmalıyım? Kısaca bahsederseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler...

est32

8 adet 1n4148 var devrede. Her silisyum diyot yaklaşık 0.7 volt gerilim düşümü yapar, sanırım bu nedenle son transistöre kadar pek bir gerilim kalmıyor.
Tasarımın değişmesi lazım, yalnız bir yerle oynayınca bi çok yer bozulacak(direnç değerleri vs.). Bu nedenle uzunca bir tarif ve deneme yanılma ile uzunca bir süre denenmesi lazım.

byforward

Teşekkür ederim est32. İlk transistörden itibaren base girişlerindeki direnç değerlerini daha küçük seçsek faydası olur mu? Yani 47 K dan başlamak yerine 33 K dan başlayıp kademeli düşürsem ve besleme gerilimini 12 volta yükseltsem olabilir mi?

F®T

faydası olur.doğru yoldasın.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

est32

Emin değilim ama voltaj 12'ye çıkarılıp input tarafındaki 470 direnç iptal edilebilir, ilk transistördeki 47k biraz daha yükseltilip sona doğru daha da azaltılabilir, 1n4148 yerine sanırım hızlı diyot diyorlar daha az gerilim düşümü yapan diyotlar var germanyum olması lazım 0,1 veya 0,3 volt civarı düşüm yapıyor onlarla değiştirip, voltaj yükseldiği için 330r olan led bacaklarındaki direnç değerini yükseltip bişeyler yapılabilir. Dediğim gibi bunlar deneme yanılma yöntemi ile yapılır, iş matematik hesabına dönerse arap saçına döner.

Ayrıca şöyle de yapılabilir, bence en mantıklısı bu; devre 12 volta çıkarılır, led bacaklarındaki dirençler buna göre değiştirilir, 47k dan başlayıp 4k7 de biten base bacaklarına bağlı dirençlerin yerine devrenin tek transistörlü hali yapılır ve yaklaşık 100k gibi(çok turlu olursa iyi olur) bir potansiyometre base direnci yerine telle basitçe tutturulur. En yüksek direnç değerinden başlanır ve sabit bir seste, en düşük sese verdiği tepkiye göre yandığında potansiyometre sökülüp direnç değerine multimetre ile bakılır. Böylece 47k yerine en yüksek değer bulunmuş olur(bu sırada eklenecek diyotları da hasaba katmak lazım). Ölçüme devam edilir, bu sefer de aynı ses ayarında en yüksek sese nerede tepki verdiyse orada da pot değeri ölçülür, orası da son transistör olmalıdır diye düşünüyorum ama emin değilim bunlardan hiç vumetre yapmadım, belki de cahilce bir yorumda bulunuyorum fakat pot konusu işi kolaylaştıracaktır. İmkan varsa her base direncinin yerine trimpot konulsa sanki daha iyi olur...

Denemek lazım

Powered by EzPortal