K

aydınlatma

Başlatan k0puq, 11 Ocak 2012, 13:26:08

k0puq

#15
devre için teşekkürler.Ama yetersiz kalır.

askin

aslında devrenin orjinalinde 20-30 LED kullanılıyor, internette araştırırsanız orjinal devreyi bulursunuz.  Ben elemanları amacıma göre değiştirdim, 1 aydır kullanıyorum ısınma sorunu falan yok sorunsuz çalışıyor, sizin işinize yaramayabilir
ama yapacak arkadaşlara örnek olur.

k0puq

evet düşük bir aydınlatma isteyenler için verimli güzel bi devredir.Ama anlattığım gibi benim aydınlatma seviyem daha fazla olmalıdır.

k0puq

İnternette gezinirken hazır led ampül buldum ve çok hoşuma gitti.( http://www.ledgogroup.com/eshop/index.php?route=product/product&path=36&product_id=54) 135 ledden oluşan bu ampül sadece 6 W güç çekiyor.gerçekten çok hoşuma gitti ama ışığı nasıl olur diye merak ediyorum ?

askin

Bu konu üzerine bende araştırma yapıyorum,

- verdiğin linkteki ampulün kaç lümen olduğu yazmıyor ?
60w lık bir ampul yanlış hatırlamıyorsam 800lm civarı bir ışık üretiyor.
-Ölçü belirtilmemiş muhtemelen ledlerin olduğu bölümün çapı 10cm civarında
aplik veya bir muhafazanın içine girecekse, yerine girmeyebilir veya görselliği bozabilir.

bunun yerine (MR16 Led ampul olarak internette ararsan daha fazla bilgi edinebilirsin)

- 35-50w spot ampullerin duy standardı MR16 olanları var ve 3w 200-250 Lümen ışık
verebiliyorlar. Bu ampullerden fazlaca kullanman senin için çözüm olabilir.
-Ben çinli kardeşlerimizden birkaç katalog istemiştim, dilersen paylaşabilirim.
fiyatlarıda 3-5$ arası verdiğin sitedeki fiyat çok uçuk.

ete

Led ler ile yapılan lambaların Normal lamba ve sarfiyatsız lamba karşılıklaştırmalarını yapabilmeyi istiyorum.
Bu nedenle aşağıdaki bilgileri açıklığa kavuşturursak çok memnun olacağım.

Normal ampullerin 1 watt 'ının karşılığı kaç lümendir.
Aynı lambanın 1 watt karşılığı harcayacağı elektriği 1 watt/saat kabul edeceğiz.

Sarfiyatsız olarak nitelendirilen ampullerin 1 watt karşılığı lümen değeri nedir. Gerçi kutularında 7Watt = 45 watt nomral Ampul şeklinde açıklamalar var ama bazıları gerçekçi değiller. O nedenle bir kriter varsa bilmek isterim. Bunların güç sarfiyatları neye göre belirleniyor yada hesaplanıyor.

Aynı parametreleri ledlerden elde edilen ampuller için bilmek istiyorum. Bunun için bir kaç cins led'i esas alırsak, mesela;
- Warm Light (parlak sarı ışık)  SMD led , kaç tanesi kaç lümen ışık verir ve bunu güç harcaması neye göre hesaplanır. Direk şebekeden çekeceği akımlamı bağdaştırılıyor yoksa başka faktör varmıdır.
- 1 watt lık Warm Light Power ledler , kaç lümen ve güç harcaması kaç watt dır.

Özellikle SMD ledler ile lambalar hazırlamak istiyorum. Bunıun için aşağıdaki PCB lere ihtiyacım olacak. Aksi belirtilmedikçe PCB ler daire şeklinde hazılanacaktır.
- 15-16 ledli
- 32 Ledli
- 64 ledli  2x32 led olarak hazırlanacaktır.
- 128 ledli kare yada dikdörtgen  olabilir 4 x 32 şeklinde hazırlanacak Bunları sürme açısından belirliyorum. Trafosuz yöntemle süreceğim. 32 tane led sorunsuz sürülüyor. Fazlası sorun çıkartıyor.
- 256 ledli dikdörtgen
- 512 ledli şeklinde , dikdörtgen.

Mümkünse sprintlayout ile hazırlanmasını isterim. Değilse Ares de olabilir. Zamanım olmadığı için yardım istiyorum. Yoksa yapacağım. Yapacak birisi çıkarsa sevinirim.  SMD ledler dizgiye gideceği için gerber dosyaları gerekebilir.
Ete


askin

ETE  Hocam ;
Bir süredir ben de bu led aydınlatma üzerine yoğunlaşmış durumdayım fakat bilgileri hafızama
yazdım ve düzenli notlar tutmadım. En iyisi araştırmalarımı bir döküman haline getireyim de
hep beraber paylaşalım ama bunun için zamana ihtiyacım var.
   SMD ledler ile lambalar hazırlamak istediğinizi söylemişsiniz fakat hangi ledi kullanacağız ?
örnek olarak smd3528 tek çipli yani içinde bir adet diyot var ve iki pini var,
smd5050 ise 3 in1 yani tek hücrede 3 diyot var ve pinleride ona göre üretilmiş (ben fazla pin gördüm, benim yorumum)
   Amacımız lamba yapmak ise 220v ile çalışan şerit ledler var, onlardan alıp yanyana yapıştırsak ve direk 220v versek
işimiz kolaylaşmış olurMu ?

ete

Öncelikle bilgileri bir döküman haline getirebilirsen memnun olurum.
Diğer konu tek ledli kılıfı kullanacağım. 3 lü var ama hem bulması zor hemde pahalı düşebilir.
Led cinsi olarak şerit ledlerdeki kılıfın aynısını kullanacağım.

Şerit ledler var biliyorum ama aynı şey değil. Onları bir duylu ampul haline getiremem ama bu dediklerime duy takıp kullanabiliyorum. Bu nedenle söylediğim miktarlar mümkün olan en küçük daireye sığacak şekilde bir tasarım yapmalıyız.
Elinde bu smd led' data sheet'i olan var ise bir yere yüklerse sevinirim. Bacak ölçülerini alacağım.

Ete


est32

Elim titrediği için çok net çekemedim ama yine de anlaşılıyor, ayrıca cetvelle ölçerek ares kütüphanesi oluşturdum fakat henüz baskı devrede kullanamdım.
Bu kare smd led 3'lü, yani içinde 3 adet led var ve her led birbirinden bağımsız. 3 led aynı anda yanarken 3 volt pilden 50mA akım çekiyor.
Yalnız ışığı çok parlak, göz alıyor ve neredeyse power ledlerle yarışacak kadar parlak ışığı var, karanlık bir odayı çok güzel aydınlatıyor. Ben de buldukça alıyorum. Eğer bahsettiğiniz bu led ise elektronikçi ile konuşur getirtebilirim,pek talep olmadığı için getirmiyor ama sipariş olursa getirir.

ogy

#24
ETE Hocam,

Akkor flamanlı lambalarda watt başına ortalama 10-30 lümen düşer kalitesine göre.Enerjinin çoğu ısıya dönüştüğünden verimli değildir.
Sarfiyatsız olarak nitelendirilen tasarruflu ampuller ise watt başına 67 lümen ışık verir.Tabii buda kaliteyle alakalı olarak değişkenlik gösterir.
Özetlersek;
100 wattlık akkor ampul ortalama 1350 lümen ışık üretir.Verimliliği 13.5 lümen/watt'tır. Tasarruflu ampuller ise 1350 lümen ışığı sadece 20 watt elektrikle üreterek 67.5 lümen/watt verimliliğini sağlar.
Fakat aydınlatmada örneğin 1 watt'lık ışık kaynağı 50 lümen veriyor ise 100w lık aynı cins ışık kaynağı 5000 lümendir şeklinde bir hesapla doğru sonuca ulaşamayız.

Smd3528 kılıflı yani klasik şerit led üzerinde bulunan ledlerin verimlilikleri yine geniş bir aralığa sahip.Led başına 2 lümenden 25 lümene kadar smd3528 var.Piyasada 5-6 lümen ledler bulabilirsiniz.
Güç harcamalarına gelince.Bağlı oldukları güçkaynağının şebekeden çektiği akım ve gerilimin çarpımıyla (W=IxE) bulunur.Özel bi faktör yok.
1W lık power ledler ise dünya piyasasında 50 lümenden 200 lümen üzerine çıkabiliyor.Türkiyede piyasada ise 100-110 lümen ışığa sahip Power Led bulmak mümkündür.
Çok fazla dağıtmadan şunuda ekliyim.Aydınlık şiddetini ölçmenin yani 2 farklı ışık kaynağının ışık şiddetlerini karşılaştırmanın yolu LÜX METRE kullanmaktır.Sabit bir noktadan lüx ölçümü yapılarak karşılaştırma sağlıklı bir şekilde yapılabilir.Birim noktadaki ışık şiddetini ölçebilirsiniz.
Fakat lüx çok farklı bir kavramdır her cm de farklılık gösterir.Dolayısıyla lümen ile karıştırılmamalıdır.Yani şu kadar lümen şu kadar lükse eşittir denilemez.
Bir de ışık şiddeti kelvin denilen renk sıcaklığıylada değişkenlik gösterir.Işık rengi sarı tonlarına geldikçe (2000K-3500K) ışık şiddetiniz azalır.Beyaz tonlarına geldikçe (4500K-6500K)artar.Konu çok uzun ama ben soru işaretleri oluştukça bildiğim kadarıyla yardım etmeye çalışırım.

SMD3528 PDF   http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/3528%20SMD%20LED.pdf

SMD5050 PDF   http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/5050%20SMD%20LED.pdf

Kılıf ölçülerine buradan ulaşabilirsiniz.

OGY

Powered by EzPortal