avatar_jun

proteus transistör simulasyon hatası

Başlatan jun, 09 Haziran 2021, 17:55:30

jun

Merhaba arkadaşlar kolay gelsin proteusta ekte görülen devreyi kurdum lakin pnp transistöre logic 0 göndermeden led yanıyor hatamın nerede oluduğunu söyleyebilirmisiniz acaba.


elektro77

Alıntı yapılan: jun - 09 Haziran 2021, 17:55:30Merhaba arkadaşlar kolay gelsin proteusta ekte görülen devreyi kurdum lakin pnp transistöre logic 0 göndermeden led yanıyor hatamın nerede oluduğunu söyleyebilirmisiniz acaba.


Ledin üstüne sağ tıklayıp açılan sayfadan edit properties i seçin. ledin model type i analog olarak ayarlanmalı.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

Burak

Alıntı yapılan: jun - 09 Haziran 2021, 17:55:30Merhaba arkadaşlar kolay gelsin proteusta ekte görülen devreyi kurdum lakin pnp transistöre logic 0 göndermeden led yanıyor hatamın nerede oluduğunu söyleyebilirmisiniz acaba.




Şu şekilde deneyin nerede kaç volt gerilim var daha belli . Lojik probun ground referansına göre gerilimi ile VCC dediğiniz yerin gerilimi nedir bilmiyorum . O yüzden battery olarak bi eleman seçip gerilimini kendim belirledim . Onun dışında pnp base direnci ve led ön direnci gibi eksikler var . Doğru topoloji bu şekildedir

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

jun

#3
Merhaba kolay gelsin arkadaşlar ekte ki devre simulasyonda çalışıyor lakin gerçekte kurduğumda beyz ucuna - gelmeden çıkışından 12v veriyor.beyz ucuna - gelmesi birşeyi değiştirmiyor hatam nerede acaba yardımcı olabilir misiniz? Yapmak istediğim şey 12v 'u anahtarlamak.



tabloya resim ekleme

ete

 Normal şartlarda +5V ta bağlı olan 10K üzerinden gelen HIGH lojik seviyesi o transistörü kesimde tutması gerekir. Beys ucunun açık yada GND ya yakın bir değer almadığından emin olman emin isen o transistörün bozuk olmadığından veya bacaklarını doğru bağladığından emin olman gerek.

Ete

MB_77

#5
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Burak

Alıntı yapılan: jun - 14 Haziran 2021, 18:12:07Merhaba kolay gelsin arkadaşlar ekte ki devre simulasyonda çalışıyor lakin gerçekte kurduğumda beyz ucuna - gelmeden çıkışından 12v veriyor.beyz ucuna - gelmesi birşeyi değiştirmiyor hatam nerede acaba yardımcı olabilir misiniz? Yapmak istediğim şey 12v 'u anahtarlamak.



tabloya resim ekleme


Bu devre simülasyonda da çalışamaz çalışıyorsa da zaten simülatör transistör modelinde bi hata vardır çünkü ekte gösterdiğim akım yolu üzerinden zaten iletime geçiyor , A ucundaki gerilim değişimi umrunda değil ki ...

Ω Gens Una Sumus Ω

ete

Bir amatör elektronikçi olarak transistör sürme işlemlerine kaçınılmaz şekilde digital açıdan baktığımı söylemek istiyorum. Aslında bu bir itiraf. Çünki anladığım kadarı ile bu işlemlere yanlzıca digital olarak bakmamak mümkün olduğunca analog kurallarına da dikkat etmek gerektiğini anlıyorum şimdi.
Bir transistörün Beys ucu transistörün tipine bağlı olarak genelde iletime kendi kendine geçmesin diye sürme voltajının tersi yönüne direnç ile çekilmektedir. Buradaki örnekte PNP olan ve analog olarak Negatif (GND ve ona yakın) voltajlarla sürülen bir transistörde Beys ucu Pozitif yönde direnç ile pullup yapılıyor. Burada olaya digital olarak bakarsak Pullup direnci onu kesimde tutuyor ve beys ucuna Negatif sinyal uygulandığında ise iletime geçmesi bekleniyor. Durum bu kadar basit değilmiş meğerse. Transistörün kesime gitmesi için Beys ucundaki potansiyelin (emitter e göre)sıfır olması gerekiyormuş ki bu çok mantıklı. Şekilde ise emitterde 12V ve Beys ucunda ise 5V dan pullup direnci bağlı. Böylece potansiyel sıfır olmadığı için transistör iletimde kalıyormuş. Söylenen o ki 5V yerine 12v üzerinden pullup uygulanır ise transistör kesime gidebilirmiş. Bunu en kısa sürede deneyeceğim.
Ete

Burak

Aslında BJT'lerin genel anlamda çalışma bölgesi eğrilerini incelemekte fayda var , arkadaş burada model olarak bi sunuda bulunmuş halbuki bir devre parçası olarak soru yöneltseydi PNP için ortak emitter'li  standart sürme topolojisi üzerinden ona çeşitli önerilerde bulunabilirdim . Yada belkide sadece PNP bir transistörün iletime geçme koşullarını merak etti .. Bu süreç maalesef burada konuşulanlar kadar kolay değil , ama genel hatlarıyla GENERIC bir pnp transistör simulatör komponenti üzerinden evet VEB>0 , VCB>0 koşulları için saturasyon bölgesinde çalıştığını ifade edebiliriz . Aktif çalışma bölgesinde yükselteç olarak kullanım koşulları daha başka ayrıcalıklar sunuyor . Sözün kısası burada çok aşırı detaylı bir şekilde transistörleri anlatamayız ama en azından genel hat ve çalışma prensibiyle bu bahsettiklerimi söyleyebiliriz . Umarım faydalı olmuştur .

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

MB_77

#9
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Burak

Alıntı yapılan: MB_77 - 17 Haziran 2021, 09:13:16Bir başka konu da emiter base voltajinin -5v Tan fazla olmaması gerekliliği. Aksi halde transistör bozulacaktır. Bu amaçla R2 ve R1 gerilim bölücü olarak düşünülüp A noktası liw iken base girusune 7v olacak şekilde dirençler seçilmeli.

A noktasini High durumunu 12v olarak ayarlamak gerek. Bu maksatla A noktasına npn transistör bağlanıp transistoru kesime getirince 12v olacaktır.

Ya da pno transistörun baseini 7vta sınırlamak için zenerli bir yol dusunulebilir

Gerilim bölücü olarak düşünülmesi konusunda bir düzeltme yapalım . Veb geriliminin 0.7V'tan büyük olacak şekilde bir seçim yapılması gerekiyor ki , Emitter-Base diyotu iletime geçsin ve transistörde aktivasyonun başlaması için ilk ön koşul gerçekleşsin diyelim , Zaten arkadaşın resimde verilen bağlantısal yapısı yanlış onun üzerinden konuşmayalım . Önerdiğimiz devre üzerinden konuşalım .

Ω Gens Una Sumus Ω

MB_77

#11
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Burak

Alıntı yapılan: MB_77 - 17 Haziran 2021, 10:19:23sonuçta transistörün iletime geçmesi için emiter-base voltajını min: 0,7v ile max: 5v arası bir gerilim oluşturmak gerek.

bu maksatla aşağıdaki devre direk pic ile sürerken bu sınırları sağlayacaktır.
pic pini high olduğunda base uygulanan gerilim 7.2v gibi görünse de emiter base voltajı: -4.8v olacaktır.


https://ibb.co/HVCFHJ7



Bu değerleri neye göre seçtiğinizide anlatın o zaman arkadaşta süreceği yük akımına göre optimum değerinide belirlemeyi öğrensin . Transistör modelide önerebilirsiniz .

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

MB_77

#13
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

MB_77

#14
bu mesaj tarafımdan silinmiştir.

Powered by EzPortal