avatar_ete

Pic işlemcilerin reset atması

Başlatan ete, 25 Aralık 2022, 10:00:23

ete

Bir çok konu işlenirken arada birde olsa bu reset atma olayı gündeme gelmekte enteresan bir şekilde bir çok kişinin başına gelmekle beraber bir çok kişide hiç olmayan bir kusur.
Çoğu zaman işlemci durduk yere neden resetlenir diye kendi kendimize sorarız. Bir çok forum sitesinde izlediğim bu konuya neden işlemci reset atar şeklinde yaklaşmak yerine nelerin Reset'e sebep olacağına bakmak gerekir diye düşünüyorum. Bir başka konuda açıkladığım hususları bu bakış açısı ile burada bir bilgi birikimi yaratmak amacı ile yeniden veriyorum.

Eve ortada bir sebep var ve sonuç olarak da işlemci Reset atıyor. Bunu sebebini nelerin işlemciye reset attıracağına bakarak aramaya çalışacağız.

Birinci sırada MCLR pinin anlık da olsa LOW'a yaklaşması reset attırır MCU ya. Her ne kadar bunun çözümü MCLR pinin RESET özelliğini iptal ederek bulunsa da yinede bu alternatife dikkat etmek ve reset bacağıda bir kondansatör ve diyot bağlı olmasında yarar var.

İkinci sırada BOR veya BORV veya BOREN veya BODEN gibi isimler alan (Brown_Out)sigortasının devreye girmesidir ve bana kalırsa bu sigorta bu işte çok fazla rol oynamaktadır. Bu sigorta işlemci besleme voltajının belirli bir seviyeye  (pek çok işlemcide bu ayarlı olabiliyor ama bazılarında da sabit) gelinceye kadar işlemciyi reset konumunda tutar. Yada normal besleme voltajının anlık olarak belirli seviyeye düşmesi halinde bile bu sigorta işlemciye reset attırır. Çözüm olarak bu sigortanın bu tür kritik devrelerde devre dışı bırakılması yada mümkün olduğunca düşük bir voltaja ayarlanmasıdır. Bu çözüm pek çok yerde işe yaramıştır.
Tabiiki bu çözüme faydası olacak diğer yan çözümlerde olabilir. Mesela besleme bacaklarına atılacak 100nf çoğu zaman can kurtarır. Besleme voltajının mümkün olduğunca kaliteli devre akımına uygun seviye veya akımda ve parazitten uzak olması ve güçlü bir kondansatörle takviye edilmesi de BOR sigortasının etkisini ortadan kaldıracaktır. Burada temel amaç anlık da olsa işlemci beslemesinin düşme göstermemesini sağlamak olmalıdır. Devrede yer alan röleler Şayet işlemci beslemesinden voltaj alıyorlarsa alın size önemli bir reset sebebi. Çünki peak akımı denilen bir şey vardır. Röle sonuçta bir bobine sahip elemandır ve ilk gerilim verildiğinde o bobin kısadevre gibi davranıp besleme voltajını kısa devre etmeye çalışır.Çoğunlukla biz bunu gözle yada ölçü aletleri ile farkedemeyiz ama işlemci anında bunu tespit eder ve reseti atar. Bu nedenle anlık akım çeken elemanlar işlemci beslemesinden beslenmemelidirler.

Bir diğer olası sebep şebeke 50 Hz frekansının sinüs işaretinin besleme voltajına bir şekilde bulaşmasıdır. Çoğu devre elemanı anten gibi çalışır ve havada gezen bu sinyali alır ve beslemeye verirse besleme volatjı inip çıkan bir voltaj imajını yaratır ve buda reset'e sebep olabilir. Genelde 220 bağlanan röle ve benzeri elemanlarda görülen reset olayıda çoğunlukla bundan kaynaklanır. Bu tür hatalar genelde kötü PCB tasarımından kaynaklanır. Örnek vereyim 90 derecce dönüşlere sahip bakır kanallar bobin veya anten gibi çalışır. Bu nedenle kesinlikle pcb lerde 90 derecelik dik dönüşlerin olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Bobin şeklindeki sarmal dolaşımlı bakır kanallarda bobin gibi davranırlar. Bunların olmamasına kanallarrın yeterince kalın olmasına ve GND hattının yeterince kalın olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda internette çok fazla kaynak var okumanızı tavsiye ederim.

Devrede yer alan röle kontakları açılıp kapanırken tuş titreşimi denilen olayı yaratırlar. Zamanın çok kısa bir birimi,nde o kontaklar yüzlerce kez açılıp kapanıyormuş gibi bir imaj yaratır buda bir parazit oluşturur devre üzerinde ve buda bir reset sebebidir. Genelde röle kontaklarına bağlanan 100nf kondansatör bu sorunu ortadan kaldırır. ma daha iyisi röle beslemesi ile işlemci beslemesini OPTO_Coupler ile ayırarak röleden gelecek parazitlerin işlemci tarafına geçmesi engellenmelidir. Tavsiye olarak söylüyorum. Devrelerinizde 5V luk röle kullanmayın daima 12V röle kullanın ve onun beslemesini ayrı verin. Röle gerçekten çok önemli bir reseet kaynağıdır. Bakın şikayetlere sorunların %90ı röleli sistemlerden kaynaklanmaktadır.

Yine şikayetlere bakacak olursak devrede bir AC motor röle üzerinden sürülüyor ise buda reset yaratacak bir sebep oluşturmaktadır. Motordan gelen parazitik etki devreye geçmekte ve resete sebep olmaktadır. Röle çıkışlarında Snubber denilen filtreleme sisteminin (birdirenç+kondansatör) koyulması ile bu sorun büyük oranda ortadan kalkacaktır.

Benim aklıma gelmeyen ve arkadaşların eklediği Röle beslemelerinde ters diyot kullanılması alternatifinide göz ardı etmemek gerekir. Zira röle bobini çalıştığında bobin üzerinde zıt E.M.K üretir ve bunu bağlayacağınız ters diyot söndürür.

Ete

fatih88

hocam zamanında bu sorunlar yüzünden pic lere küstüm gerçi kullanımıma göre hala devrelerimde yer buluyor ama resimdeki devredin sorunlarını gideremediğim için atmele geçiş yaptım avr de pek emk problemi ve resetlemesi olmadı belki yeni pic lerde resetleme sorunu olmaya bilir neticede atmelide bünyesine kattı microchip
devreye para atıldıgı için ara ara resetleme oluyordu proje hayata geçmeden bitmişti esasında 2015 oto yıkama istasyonunda su ve köpük zamanını gösteriyordu sorunlarını çözememiştim  :(
denemediğim filtre yöntemi kalmamıştı motorlar devreye ani ğiriş çıkış yapınca reset atıyordu ama her zama bu olmuyordu



bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

dnaci

@fatih88 devrenizdeki hata 220vac faz ve notr hatlarını gnd plane ile çevirmeniz olmuş. 220v girişini gnd plane ile kaplamasanız devrenizde sorun olmayabilirdi. Tabi diğer önlemlerde devrede alınmış ise.
Çeşitli örnekler var bu konuda webde:
https://www.google.com/search?q=ground+plane+and+transformer&client=ms-android-oppo&prmd=sivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwix-vTA1pX8AhUobfEDHSZ-BgEQ_AUoAnoECAIQAg&biw=360&bih=662&dpr=3

fatih88

Tüm filtler var ama artık çok bir önemide kalmadı ;D
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

Serk@n

#4
Alıntı yapılan: ete - 25 Aralık 2022, 10:00:23Bir diğer olası sebep şebeke 50 Hz frekansının sinüs işaretinin besleme voltajına bir şekilde bulaşmasıdır. Çoğu devre elemanı anten gibi çalışır ve havada gezen bu sinyali alır ve beslemeye verirse besleme volatjı inip çıkan bir voltaj imajını yaratır ve buda reset'e sebep olabilir. Genelde 220 bağlanan röle ve benzeri elemanlarda görülen reset olayıda çoğunlukla bundan kaynaklanır.

Ete

Besleme sonrası takılan 100nF kondansatör neden bu kadar parazitleri engellemede etkili diye merak ediyordum. Daha sonra 1/(2 x pi x f x c) formülünden 50 hz.e göre 100nF'ın kapasitif direncinin 31,8 ohm olduğunu hesapladım. Yani şehir şebekesi 50Hz. ile ilgili parazitleri filtre ediyormuş.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Powered by EzPortal