RF TRANSRECEIVER

Başlatan ~ENES~, 30 Kasım 2014, 17:57:57

~ENES~

arkadaşlar ve ete hocam rf transreceiver arıyorum ama bir türlü işe yarar bişey bulamadım kullanan ve tavsiye eden varsa yardımcı olurlarsa sevinirim... bu modüller usart ile mi çalışıyor veya mantığı nedir forumda var rf termometre diye usart ile yapılmıs çalışma şekli bu şekilde midir genellikle...
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

ete

Elbette transceiver in USART ile kullanılması avantajlıdır. İlla kullanacaksın diye zorunluluk yok ama kullanmak avantajlı.
Kullanırsan USART öntanımlı TX ve RX pinlerine bağlarsın aleti , USART kullanmaz isen kendş belirlediğin TX ve RX pinlerine bağlarsın. Her ikiside olur. USART kullanmanın avantajı kesme ile gelen verileri alırsın değilse kendi belirlediğin alma pini başında bekler veri gelirse alırsın.
şu anda bildiğim iki alternatifin var. Ya UDEA trnsceiverlerinii yada Direnc.net de satılan DORJI modüllerini kullanacaksın. Özelliklerine bakıp hangisi işini görüyorsa birinni seçmen gerekir.
Transceiverler genelde pahalı modüller. Ama SPI olarak haberleşen NRF24L01 entegresine sahip modüller 3-5 USD lere satılmaktadır. Çok daha üstün özelliklere sahip olmakla birlikte kullanımı insana saç yoldurabilir. Kendine güvenirsen bunları kullanmanı önereblirim.

Ete


~ENES~

sağolun hocam tedarik ediyorum hallederim inşallah.. birde acs712 ile ac akımda çalışmanız oldu mu hic tecrubenızden fadalanmak isterim..
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

ete

#3
Acs712 ile çalıştım. Yeri gelince yardımcı olurum.

Ete

~ENES~

şimdi hocam elimde redüktörlü monofaze motor var acs yi seri olarak bağlayınca devreye sinyal ucunda dalgalanmalar oluyor haliyle ac akım olduğu için buna nasıl adc okuması yapmam gerekir... 
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

ete

Bu sensör besleme yönü seçer. Boşta 2,5V voltaj verir. + besleme yönünde 2,5-5V aralığında çekilen akıma göre voltaj üretir. Eksi besleme yönünde ise 0-2,5V aralığında voltaj üretir. Motor akımlarını ölçerken sorunlar oluşabiliyor. Örneğin ilk kalkış akımı daima çalışırken çekilen akımdan %40-50 daha fazla oluyor. Buda sabit bir akım limiti vererek kontrol imkanını ortadan kaldırıyor. BUnlara dikkat etmek gerekiyor. Bu tür sorunları kalkıştan sonra 1 sn lik bir gecikme vererek ökçüm yaparak aşabilirsin.
Ölçülen değerlerin daima ortalamasını almak bir nebze dalgalanma sorununu çözmektedir.
Bunun için ortalama 20 ölçüm alıp hepsini toplayıp 20 ye bölerek yapabilirsin.
Buda sorunu çözmüyor ise sıralama algoritması uygulamak gerekir. O zaman 30 dafa okuma yapıp küçükten büyüğe doğrı sıraya dizip ortadan 10 tanesini alarak ortalamasını almak yada en üstten aşağı doğru 10 adedi alıp ortalamasını almak işi çözebilir. Bu da bir çözüm getirmez ise adc girişine 100-470 nf arası kondansatör bağlamak yada kondansatör değerini 1uF kadar çıkarmak gerekebilir.

Ete

Burak

Alıntı yapılan: enes1153 - 30 Kasım 2014, 17:57:57
arkadaşlar ve ete hocam rf transreceiver arıyorum ama bir türlü işe yarar bişey bulamadım kullanan ve tavsiye eden varsa yardımcı olurlarsa sevinirim... bu modüller usart ile mi çalışıyor veya mantığı nedir forumda var rf termometre diye usart ile yapılmıs çalışma şekli bu şekilde midir genellikle...

Merhaba ...

Öncelikle kullanacağınız alan ve ortamı göz önünde bulundurarak bir modül seçmenizi öneririm . Eğer açık alan veya engelsiz yayınımın kolay olacağı bir iletişim ortamı söz konusu ise UART yada USART arabirimle , 433 veya 315 mhz'de haberleşen RF modülleri kullanmanızı öneririm (UDEA'nın bu konuda iyi olduğunu söylüyorlar ben hiç kullanmadım onların modüllerini). Tabii hem alıcı hemde verici pozisyona geçebilen bir Transceiver sisteme entegre edilmesi gerekiyorsa ete hocamında dediği gibi 2.4-2.5 GHz'de çalışabilen ultra ucuz maliyette antensiz , 100 m mesafeye kadar  çalışabilen modüller arasında tek bildiğim modül olan NRF24L01 veya NRF24L01+ modülünü öneririm (eBay fiyatı 0.9 dolar yani 1 dolar bile değil). Tabii yine söylediği gibi bu modül en az bir PIC mcu kadar kayıtçı(register) bulundurduğundan dolayı kullanımı bi hayli sıkıntılı .. Eğer zaman konusunda probleminiz yoksa ben kesinlikle bu ürünün datasheet'ini hatim edip bu modülle çalışmanızı öneririm .

Bu modülün güzelliği şöyle ;

Mesela normal bir 433 MHz RF alıcı verici modül çiftini ele alalım ; (Mesela UDEA'nın düşük maliyeti ARX veya ATX modülleri)

PIC mcu veriyi TX modüle yükler , modül bilgiyi modüle ederek gönderir . Artık bundan sonra iş alıcı modüle kalır . Alıcı modül bilgiyi demodüle eder ve yollanan datayı seri porttan içeri almaya yardım eder . Dikkat ettiysen bu veri RX modülde saklanmaz ! Anlık olarak bit - bit alınmak zorundadır .. 

İşte bu yukarıda anlattığım olayda bazı problemler var ... Mesela TX modülünün bağlı olduğu mcu SEROUT ile veriyi gönderdiği satıra geldiğinde alıcı modül eğer o anda SERIN komutunu işletmiyorsa bir senkronizasyon problemi başgösteriyor ve veri aktarılamıyor ... Bu problemden kurtulmak için ete hocamdan öğrendiğimiz tekniklerden biri olan , SEROUT komutunu artarda 5 kez işleterek senkronizasyon probleminden kurtulmayı kısmen başarıyoruz .. Senin projende zamanlama ne kadar önemli bilmiyorum ama farzet alıcı taraftaki MCU'da pause komutları işlenmesi gerekiyorsa (Örneğin uzaktan kumandalı bir dimmer devresini düşün) alıcı modülün ancak ve ancak SERIN komutunun olduğu yere yada USART kesmesi ile kesme bloğuna dallanması için PAUSE , PULSIN gibi komutların bitmesini bekler ardındanda gitmesi gereken yere gider ...

Bunların yanısıra başka dertlerini kısaca söylemek gerekirse : anten kullanma zorunluluğu , antenin boyu , anteni sardığın telin çapı , modülün bağlandığı devredeki yüzey empedansının ancak 50 ohm gibi bir değerde olduğunda vericiden randıman alınabildiği gerçeği , besleme voltajının 12 voltlarda iyi randıman vermesi , yani bir CR2032 ile besleyememenin vermiş olduğu dezavantaj (beslesende mesafe konusunda çok kısa alanda paslaşması) ve alıcı taraftaki bobin ayarının zamanla dağılması   
ve alıcının verici frekansında uzaklaşması .. Yani anlayacağın varda var bu modüllerde dert tasa çok ... Birde kişisel olarak söylemek zorundayım , Ben modül üzerinde en fazla en fazla smd seramik anten görmeye tahammül edebiliyorum .. Yani modül tepesinde 14-15 cm telden sarılmış helezon anten tek kelime ile "bambaşka bir problem" .. cebine sokamıyorsun , kutulamaya kalksan anten horizontal pozisyona giriyor ve ha var ha yok durumuna düşüyor , kutudan çıkacak şekilde yapsan anten eline değse yamuluyor :) ...

Gelelim NRF24L01 entegresine .. "Bu entegre dünyalar harikası birşey" dedirtecek özelliklere sahip ...

Hatırladıklarımı yazmaya çalışayım ;

1.  2.4 GHz ile 2.525 GHz yazılımdan ayarlanabilen 125 kademeli bir modülasyon frekansında çalışabiliyor .
2.  Veri aktarma hızını sen seçiyorsun , 2 Mbps , 1 Mbps ve 250 Kbps olarak 3 adet .. Yüksek veri aktarım hızında havada veri çarpışması olayına mahal vermezken , 250 Kbps'de alıcı hassasiyetin yüksek oluyor .. Yani her hız tipinin bir avantajı var .
3.  Veriyi önce verici modülde payload olarak bindiriyorsun (yüklüyorsun) sonra ikinci bir komutla gönder diyebiliyorsun .. VE ALICI TARAFTAKİ EN BÜYÜK GÜZELLİK İSE ALICIDAN GELEN VERİ HAFIZADA SAKLANIYOR , ve sen istediğin zaman gidip okuyorsun .
4.  Multiceiver olarak aynı anda 6 adet bilgi borusuna veri alabiliyor . VE 3 seviyeli 32 byte'lık FIFOsu var .. Yani görüntü aktarmak için PLL modunda çalıştır , sıfır görüntü , ses aksaması yanısıra sıfır gecikme yaratacaktır demek oluyor .
5.  1.9 - 3.6 arasında besleyebiliyorsun ... Yani ölü CR2032'leri bu modülde kullan sıkıntı çıkarmıyor .. :)
6.  CRC hata denetim mekanizması ile veri alışverişi yapıldığından güvenlik hat safhada ...
CRC'denilen şey "Döngüsel artıklık denetimi" olarak ifade edilen birşeydir , yollanacak bilgi gibi bir veri tipi olup , "Adres",+"Gönderilecek veri" üzerinden hesaplandığı için , değişken veri aktarımında sürekli değişen bir şifre algoritması oluşturur .. Yani buda onu çözülemez (hack-proof) yapar ... Eğer iki taraftada CRC'ler tutmazsa veri elimine edilir .. Eğer veri uzunluğu farklıysa , adres ve veri aynı olsa bile alıcı veriyi inceler ve kendi içerisinde flush (temizler) eder ..

Umarım yazdıklarım faydalı olmuştur ..

Burak .
Ω Gens Una Sumus Ω

Powered by EzPortal