Buzzer pic sorunu

Başlatan karuslu, 26 Aralık 2014, 23:37:41

karuslu

arkadaşlar merhaba.

16f877a ile buzzerdan ses vermeye çalışıyorum elimde 110db lik buzzer var fakat buzzer siyah kılıflı değil.yani direk gerilimle çalışmıyor.Araştırdığımda frekans vermemi söylediler pwm uyguladım fakat yine ses alamadım(300 1khz arası) nasıl ses alabilirim bu buzzerdan?

resimi:

F®T

FREQOUT PORTB.1,2000,1000

SOUND PORTB.1,[100,10,50,10]

bu komutları ayrı ayrı dene.

"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

karuslu

hocam merhaba

öncelikle bi konuda ete hocamın bir konuda bahsettiği şekilde devre kurdum devre şu şekilde:

ses geldi fakat bu seferde hafif cızırtılı ve düşük ses geliyor 110db cihaza göre 5v uygulamamdan mı kaynaklı acaba?

birde pic basic konusunda bilgim zayıf söylediğiniz kodun mantıgını açarmısınız? teşekkürler.

ete

Elindeki buzzer ancak bir frekans verirsen ses çıkaran cinsten bir buzzerdir.
Bu nedenle bağlantın doğru ancak ne verdiğin belli olmayınca sorunu anlamak zor.
Bu nedenle F.T. ninde önerdiği gibi ya bir ses frekans komutu SOUND yada bir Frekans Çıkış komutu FREQOUT kullanman gerekiyor.
SOUND PORTC.2,[110,20,90,10] şeklinde bir komut verirsen iki tonlu bir ses elde edersin. Ses şiddeti olarak ne beklediğini bilemem ama tatmin edici ancak dünyayı yıkmayan bir ses şiddeti elde edersin. Bu komut da önce çıkış pini (PORTC.2) sonra [Nota,süre,nota,süre ....] şeklinde notaları peş  peşe verebilirsin. Nota 10-150 arasında değişen ve bu aralıktaki notaları frekanslarına göre veren bir sayıdır. Süre ise o notanın çalınış süresidir ve ms cinsinden verilir.)

Diğer komut ise FREQOUT Pin,ms,frekans1,frekans2....
şeklinde verilir. Örnek olarak FREQOUT PORTC.2,500,1200   sana 500 ms süre ile 1200 hz lik bir ses çıkartır.

Ete

F®T

devre çizimin yanlış olmuş.transistörü dirençle sür.transistör emiterini şaseye bağla.kollektörüne buzer ucunun birini bağla .buzerin diğer ucunuda artı 5 volta bağla.yada 12 v olursa ses daha yüksek olur 12 volta bağla.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

ete

F.T. o devre çizimi yanlış değil. Sebebini izah edeyim. Buzzer'in normalde push-pull sürülmesi gerekir. Ancak o zaman en yüksek sesi alırsın. Senin dediğin sistem push-Pull'un yarısı şeklinde sürme şeklidir ve bu sistemle çok fazla ses alamazsın.
Çizilen şekle bakarsan porttan çıkan değere göre Buzzer'i süren uçlar konum değiştirir. Port dan LOW çıkınca buzzerin bir ucu LOW diğer ucu HIGH olur. Porttan HIGH çıkınca Buzzerin önceden LOW olan ucu HIGH, HIGH olan ucu ise LOW olur.
Bu da bir nevi push-pull sürme işlemidir. Tek farkı güç eksikliğidir.

Ete

F®T

haklısınız hocam gözden kaçırmışım frekans olayını.

karuslu

teşekkür ediyorum hepinize .ete hocamında dediği gibi güç sorununuda halledince sorun kalmadı. :)