ic2 ile lcd ye veri gönderme

Başlatan cevat, 08 Mart 2015, 16:28:51

cevat

Selam Arkadaşlar.
Foruma yeni katıldım Bulgaristandan.Yazmamda hata varsa kusura bakmayın.
Ete Hocam bir sorum var.
2x16 lcd ye ıc2 protokolünle veri gondermek istiyorum.
Şemada olan U2 den göndermek istiyorum ama ıc2 pek fazla bilmiyom.

ete

Aslında iki adet işlmeciyi I2C ile haberleştirmek istiyorsun. Açıklaman yanlış olmuş.
LCD U1 işlemcisine bağlı sen U2 den U1'e bilgi yollayarak LCD de ne yazılmasıgerektiğini söyleyeceksin durum öyle gözüküyor.
Bu iş iki şekilde yapılabilir.
Birincisi direk I2C komutlarını kullanarak diğeride donanımsal I2C portunu kullanarak.
Elbette ikinci metod biraz daha avantajlı ancak biraz daha karmaşıkdır.
Bu amaçla hiç I2C kullanmamıştım. Genellikle sensor- harici eprom lar ile haberleşmek için kullandım. LCD amaçlı kullanabilmek için bir protokol geliştirmen gerekir diye düşünüyorum. Alsında U1 işlemcisi yalnızca U2 den gelenleri ekrana yazacak ise bir protokol de gerekemez. Ama başka işlerde yapacak ise kimi LCD ye kimi başka işe kullanacağını bilmesi gerekiyor bunada protokol deniyor.
Diyelimki U1 işlemcisi yalnızca U2 den gelenleri ekrana yazacak . O halde ikisi arasında şöyle haberleşebilinir.
U2 İşlemcisi Gönderen olacak
I2CWRITE datapin,clkpin,kontrol,adres,["M","E","R","H","A","B","A"}
Burada kontrol sizin belirleyeceğiniz bir değer olmalıdır mesela Kontrol=%11001100 olabilir.
Adres=0 kullanın daima.

Alıcı tarafında ise
I2CREAD datapin,Clkpin,Kontrol,adres,[AL1,AL2,AL3,AL4,AL5,AL6,AL7]
Sonra alcı aldıklarını lcd ye şöyle yazdırabilir.
LCDOUT $fe,$80,al1,al2,al3,al4,al5,al6al7

Donanımsal I2C kullanmak biraz karmaşık bir işlemdir. Data sheet den okumak gerekiyor.Ben henüz donanımsal I2C kullanmadım. Oturup incelemem neyin nasıl yapıldığına bakım öyle açıklamam lazım ki bunada şu anda vaktim yok maalesef. Ama data sheetde detaylı açıklanmaktadır. Gerekirse siz bakın oradan.

Bu arada yolladığınız txt dosyasında bir örnek var zaten ve o donanımsal I2C ye göre hazırlanmış.

Ete

Mesela ; U2 işlemcisi U1 işlemcisine bir sayı yollar (Mesela 200) bu sayı peşinden gelecek olan bilginin direk LCD ye verileceği a

cevat

Teşekürler Hocam. Başladım proje 30 dan fazla denişik modüllerden oluşacak ve aralarında sadece ic2 haberleşmesini istiyom.Anlayacan bir scada projesi başlatım.VB üzerine ve veri tabanınla serverde calısacak.Yazdıklarınızı bi deneyem sorum varsa yazacam.Projem su dayrelerınden su pompalarını elektrık sayacını kule kontrolü ve basıncı scada sıstemıne gondermek ve kontrol etmek.Biliyom çok denişik program var ama bende de zaman var uraşmaya.

cevat

Hocam bi sorum da var.
Sizin derslerinizi bulgarcaya tercüme edip sayfama koya bilirmiyim.Link olarak ta sayfanızı verem.

cevat

Ete Hocam çok saolun kod çalıstı.
Buraya paylasacam shemayı ve kodu isteyen geliştirsin ve kullansın.

cevat

rar halindede yüklüyorum isteyenlere.

cevat

Konu çözülmüştür.
Yetkililer konuyu kilitleye bilir artık eğer başka soru yoksa.  ;D