Telsiz Telefon için Yedek yada Kesintisiz Güç Kaynağı Nasıl Yapabilirim?

Başlatan duralikiraz, 24 Nisan 2015, 15:47:15

duralikiraz

Bu konuda yaptığım araştırmada antrak dergisinde bir konuya rastladım.http://antrak.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=969:telsiz-telefonlara-kesintisiz-g-kayna&catid=31:temmuz19&Itemid=28 Aslında aklıma akım kesildiğinde anahtarı açılan bir transistör mantığı gelmişti ama bilgi eksikliğimden dolayı yapamadım haliyle. Antrakta verilen devreye göre kendim birşey çizmeye çalıştım, işe yararmı bilmem.

Telsiz telefonun adaptörü 6.5V 300 mAmper üzerinde yazan değer. Multimetre ile gerilim ölçtüğümde 7.3 volt görmekteyim. Kısaca elektrikler kesildiğinde telsiz telefonum çalışsın istiyorum. 9 Voltluk bir pil kullanmayı düşünmekteyim. Bunun için nasıl bir devre yapmalıyım. Saygılarımla.

rodyum

devre şeması doğru ancak Pilin voltajı beslemeden yüksek olmaması gerekiyor. bunun yerine 6v4Ah akü kullanabilirsin.

duralikiraz

9 volt pil tek parça ve pratik olduğu için düşünmüştüm. Peki bir dirençle gerilimi 6 volta çeksek olurmu? Ayrıca devre bu haliyle 300 mili Amper akımı sağlarmı?

rodyum

regüle entegresi pilden sürekli bir miktar akım harcar. onun yerine birden fazla diyotu seri bağlayarak voltaj kırpması yapabilirsin. diyot başına 0,6v kayıp olur ancak bir 9v pil telefonu nekadar süre çalıştırabilirki? elektrik kesintisi uzun süreli olursa iş görmez.

duralikiraz

Uzun süre iş görmeyeceği konusunda haklısın. Elimde 6 volt 4 Ah batarya mevcut. Ancak onların şarj devresi yok :) neyse onu daha sonra hallederim.
Esas sormak istediğim üstteki mesajda sormuştum aslında; 1/2 Watt 100 ohm direnc ve bu mevcut çizdiğim devre düzeneği ile istenen 300 mA akım değeri kararlı bir şekilde sağlanabilirmi?

~ENES~

çift kontak röle kullan arkadaşım açık kontaga adaptörü kapalı kontaga pili bağla bobin uclarına adaptörü bağla olsun bitsin ..
ALLAH'a teslim olmuş bir insan ! Ne sultan tanir , ne sadrazam !

rodyum

6v 4Ah aküyü 6.8v ile sürekli tampon şarjda tutabilirsin. 100 ohm direnci 10 ohm yapıp bir diyotla seri olarak bağla. 7,3-0,6=6,7v olarak şarj voltajı elde edersin.

duralikiraz

Sağolun arkadaşlar çok yardımcı oldunuz. Sayenizde sıkıntımı çözeceğim. Çift kontak role fikri galiba en pratik olan yol olsa gerek. Ben onu röle değilde transistörle düşünmüştüm fakat fikri devreye dönüştürememiştim. Tekrar sağolun.

rodyum

Bahsettiğim sistem çok karışık değil aslında. elbette röle ile de yapabilirsin ancak röle bobinini sürekli enerji altında tutman gerekecek. bu tavsiye edilmeyen bir yöntem ama kendim bazı devrelerde yapmıştım. sorun yaşamamış olsamda bende tavsiye etmem. röleler kalitesiz bişeyse arıza verebilir.
sen yinede bahsettiğim düzeneği dene bakalım.

yilmaz-imr


duralikiraz

Bu ikinci transistörlü devre aslında hayal ettiğim ancak çizemediğim bir devreydi. :) Çok sağolun. Ancak elimde şu an pnp transistör görünmüyor. Bulabilirsem yapmak istiyorum. Ayrıca soru işareti gelen yere direnci transistörün cinsine göre mi bağlıyoruz? Diğer bir husus elimde BC547 bol miktarda mevcut. Tam tersi mantıkla BC547 kullanılarak bu devrenin benzeri yapılabilirmi? (Elbette pnp transistörlü daha mantıklı olsa gerek).

yilmaz-imr

Besleme voltajı varken transistör kesimde olacak. aküden devreye akım akmayacak.
Soru işareti koyduğum direnç ise. Besleme voltajı varken. diyot ve direnç üzerinden küçük bir akım sızıntısıyla aküyü şarj edecek. Onun değeri ne
olur bilemiyorum. Deneyenler varsa bir değer verebilir.

Tabi npn tipi transistörlede olur. isisde denedim çalışıyor.

medes

Telsiz telefon cihazları genelde adaptörleri 12v olur fakat bazı firmalar 6.5 veya 7.5 adaptör kullanıyor yalnız cihazların çalışma voltajı 7805 regüle ent'si kulanılmaktadır buda sabit cihazın 5v ile çalıştığı
anlamına gelir adaptör 7.3v dediğiniz 7.5v'tur buda 6v ışıldak aküsü ile çalışır anlamına gelir çünki 6v akü şarj olduğunda 7.2v olur ve uzun süre kesen elektrik için gayet güzel iş görür bunun için herhangi bir devreye gerek yok adaptör çıkışı aküye direk bağlanır hem şarj olur elektrik kesince zaten akü devrede olduğundan kesinti söz konusu olmaz.

nurim

ARKADAŞLAR, TEK TEK YAZILANLARI ELEŞTİRMEK YERİNE TOPLUCA UYARMAYI UYGUN BULDUM.
BAZI ARKADAŞLARIN YAZDIKLARI OLACAK GİBİ DEĞİL.
LÜTFEN NE YAZDIĞINIZA DİKKAT EDİN. ELEKTRONİKTE ŞUNU ŞÖYLE BAĞLA, BUNU ŞÖYLE BAĞLA TAMAMDIR DİYEREK SÖZÜM ONA ÇÖZÜM ÜRETME OLMAZ.
GEREKSİZ, ANLAMSIZ SADECE YARIM YAMALAK BİLGİLERLE KONUYA YAZI YAZMAK, SADECE KİRLİLİĞE NEDEN OLUR.
ACEMİ OLMAK BİR KUSUR DEĞİLDİR. ANCAK, YANLIŞ BİLGİLERLE BİR ŞEYLER BİLİYORMUŞ GİBİ AHKAM KESMEK KUSURLARIN EN BÜYÜĞÜDÜR.

YAZILANLARI DİKKATLİCE OKUYUP, NE DEDİĞİMİ ANLAYACAĞINIZI UMARIM.
BUNDAN BÖYLE; GEREK TÜRKÇENİN KULLANIMI, GEREKSE YAZININ İÇERİĞİNİN KONUYLA ALAKASI VE ELEKTRONİK KURALLANIN DOĞRU KULLANILIP KULLANILMADIĞINA GÖRE YAZILAN YAZILAR SİLİNECEKTİR.
ZATEN FORUM KURALLARIDA BÖYLEDİR.
Kolay Gelsin
nurim

duralikiraz

Buradaki çözümlerden çok şey öğrendiğimi itiraf etmeliyim. Ancak birşey var kafama takılan. Neden elektrikler kesildiğinde bu telsiz telefon için gerekli 300 mA lik akımı telefon hattının kendisinden beslemiyoruz? Yasal olarak sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Zaten normal zamanda elektrik hattımızdan kendimiz besliyoruz. Sadece Şebeke elektriğinin kesik olduğu kısa zamanlarda acil durum araması (112, 110, 155 gibi) yapmamız gerekirse bu küçük miktar akımı telefon hattından kullanmamız herhalde sıkıntı yaratmaz. Diğer türlü hadi devre basit yapılır, ancak batarya bağlanacak, şarjı kontrol edilecek, vs. vs. bir sürü iş. Sözün özü telefon hattından 7.3 voltu yada 6 voltu alacak bir devreyi nasıl yaparız. Eğer bunu yaparsak batarya ile uğraşmamıza gerek kalmayacak.

(Konuyu çok dallandırdığım için kusura bakmayın)

Powered by EzPortal