Elektrik kesildiğinde lamba yakma devresi

Başlatan blueboard, 02 Haziran 2015, 16:54:55

blueboard

Arkadaşlar, ışıldaklarda olur.Işıldak şarja takılıdır ancak elektrik kesildiğinde ışıldak otomatik olarak yanmaya başlar. Bu sistemin şemasını bilenler buraya yükleyebilirler mi? Yanlız elektrik kesildiğinde bir röleyi tetiklemem gerekiyor.Teşekkürler.

sencer76

Röle kaç Volt ? kullanılan akü kaç Volt? Ayrıca elektrik varken röle çekili kalsa enerji gidince rölenin düşen pinlerini kullansan olmuyormu ? Devreye gerek kalmazdı.

Elzemefe

POWER

basit bir şeması vardı(şu an elimde yok) ışıldak devresinin çekirdeğini oluşturan osilatörü,elektrik varken bir tane transistör iletime geçiyor ve osilatörü susturuyor dolayısıyla ışıldak çalışmıyor beklemede kalıyor.elektrik kesildiği zaman transistör yalıtıma geçeceğinden osilatör çalışmaya başlıyor ve ışıldak çalışıyor.böyle bir mantığı vardı.

blueboard

Alıntı yapılan: sencer76 - 02 Haziran 2015, 19:47:22
Röle kaç Volt ? kullanılan akü kaç Volt? Ayrıca elektrik varken röle çekili kalsa enerji gidince rölenin düşen pinlerini kullansan olmuyormu ? Devreye gerek kalmazdı.
Röle 12 volt,akü de 12 Volt .Elektrik varken röle çekili kalsa enerji gidince rölenin düşen pinlerini kullansam olur ama aynı devre ile aküyü şarj etmeyi düşünüyorum.Yani biraz da göz doldursun diye düşündüm.Bir de şöyle bir sıkıntı olabilir; ben devreye LDR ilavesi de yapmayı düşünüyorum.Rölenin düşen pinlerini bu şekilde(LDR olmadan) kullanırsam elektrikler kesildiğinde gündüz de lambalar yanacaktır.LDR li sistemin beslemesinin aküden alınması da düşünülebilir ama mekanik sistem yerine elektronik bir sistemin daha iyi olacağını düşünüyorum.

blueboard

Alıntı yapılan: Elzemefe - 02 Haziran 2015, 19:55:12
Odev bu sanirim  ;-)
Hayır,kesinlikle ödev değil.Çok sevdiğim bir arkadaşım istedi,ben de ona en iyisini yapmaya çalışıyorum.

blueboard

Alıntı yapılan: POWER - 02 Haziran 2015, 23:01:46
basit bir şeması vardı(şu an elimde yok) ışıldak devresinin çekirdeğini oluşturan osilatörü,elektrik varken bir tane transistör iletime geçiyor ve osilatörü susturuyor dolayısıyla ışıldak çalışmıyor beklemede kalıyor.elektrik kesildiği zaman transistör yalıtıma geçeceğinden osilatör çalışmaya başlıyor ve ışıldak çalışıyor.böyle bir mantığı vardı.
Devreyi bulursanız yayınlamanızı rica edeceğim.

F®T

"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

F®T

Devrede s1 anahtarı normalde kapalı olmalı.tr pnp olduğu için enerji var iken kesimde olmalı bunun için tr bazına s1 anahtarı üzerinden artı gelir.enerji kesilince baza baglı r2 direnci üzerinden eksi alır ve tr iletime girerek lambaları yakar.test için enerji varken s1 anahtarı açıldığında lamba yanar.kapatıldığında söner.
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.