İki taraflı RF haberleşme

Başlatan ersangundogdu, 30 Ocak 2016, 21:31:27

ersangundogdu

Arkadaşlar udea'nın atx ve arx modeli 434 mhz çiftini kullanarak rf uygulama yapacağım. Aynı kutu içerisinde hem alıcı hem verici olacak. Diğer tarafta da aynı kutu içerisinde hem alıcı hem verici olacak. Bu bir sorun yaratır mı? Sorun yaratırsa nasıl önlem almalıyım? Alıcı verici çiftlerinin şifrelemeleri farklı olacak. Bir çiftin şifrelemesi ''ETE'' diğeri ''ERS'' olacak. Tecrübelerinizi yada düşüncelerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim...

ete

Bu iş için yapılmış Transceiver denilen ve hem alıcı hemde verici modülü bünyesinde barındıran modüller vardır.
Karşılıklı haberleşme yapacaksan bunlardan kullanmanı tavsiye ederim.
Aksi halde her iki tarafta yer alan vericiler sürekli açık kalırsa bir birlerinin sinyallerini bozarlar ve sen ne bir şey alabilir nede yollayabilirsin. Ama akıllıca bir protokol yaratıp sadece tek vericinin aktif olmasını sağlarsan sistemin sorunsuz çalışır.
Kısaca senin sisteminin çalışması için bşir tarın alıcısı aktif vericisi pasif, diğer tarafın vericisi aktif alıcısı pasif olmalıdır.
Aktif olan verici bir veri yolladığı zaman hemen vericisini kapatıp dinlemeye geçmelidir. Yollanan bilgiyi alan taraf ise hemen alıcısını kapatıp vericisini açarak aldım onayını vermeli sonrasında benzer şekilde ne yapılacak ise yapılmalıdır.
Transceiver kullanımında böyle bir sorun yoktur. Vericiler daima veri yolla emri gelince otomatik açılır veri yollandıktan sonra sistem dinlemeye geçer.

Ete

ersangundogdu


İlyas KAYA

Aşağıdaki üründen 2 adet satın aldım ancak henüz deneme fırsatım olmadı.
2.4 Ghz frekansında alıcı vericidir ve boyutları epeyce küçüktür. Normal mesefesi 300mt anten ile 4 km ye çıktığını okudum.
Fiyatı da çok uygun.

Ürün ile ilgili yüzlerce uygulama örneğini internetten bulabilirsiniz.

NRF24L01
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

ersangundogdu

#4
İlyas Kaya; ilginiz için teşekkür ederim. Önerdiğiniz alıcı vericiyi projemde  kullanabilmem için yazılımda değişiklik yapmam gerekir mi?

İlyas KAYA

Elbette. Her halukarda yapmanız gerekir. Bahsini ettiğim modül hızlı haberleşme sağlayan SPI kullanır.
433 mhz haberleşme artık bitmek üzere. Çünkü çok fazla cihaz bu frekansı kullanıyor. Aynı frekansda olan tüm cihazlara herhangi bir veri gönderdiğinizde hepsi birden kilitlenir ve sinyali en güçlü olan vericinin datalarını alır. Almasına alır ancak sık sık kesintiye uğrar.

Yukarıdaki modül aynı frekansı kullansa da ayrı kanallardan haberleşme yapıyor. (Kanal dediği ise tabiki 2.4 ghz değilde alt ve üst küçük farklı frekanslar)Bu nedenle aynı ortamda aynı frekansda çok sayıda cihazı karışıklık olmadan haberleştirebilirsiniz.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Burak

İnternette CCS C için yazılmış birçok örnek bulunmakta eğer bu dili kullanıyorsan iş görür bi kodu modifiye ederek istediğin haberleşmeyi gerçekleştirebilirsin ama PicBasic için internette pek bi örnek yok .. Evet modüller ucuz ama modülle konuşan bir kodu PicBasic'te yazmak çok baş ağrıtıcı olabilir .. Eğer bi yerlerinden giriş yaparsan bende elimden gelen yardımı esirgemem .. Maalesef kodun kendisi ticari bir projede kullanıldığından alenen paylaşamıyorum .. Ama datasheet veya picbasic tarafıyla ilgili kafanı karıştıran birşey olursa yardıma açığım ...

Burak
Ω Gens Una Sumus Ω

Powered by EzPortal