BASKI DEVREDE ÇIĞIR AÇAN BİR YÖNTEM BULDUM !!!

Başlatan yusufb58, 13 Aralık 2016, 09:45:02

yusufb58

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle umarım konuyu doğru yerde açmışımdır. Ayrıca başlıkta baskı devre yöntemi buldum derken ben sadece Youtube'da buldum. Arkadaşın haberi olmadan alıntı yaptım ama sorun olacağını sanmam. Her neyse geçenlerde Youtube'da bir baskı devre yöntemine rastladım ve gözlerime inanamadım. Arkadaşın birisi baskı devre yaparken bu kimliklerimizi ehliyetlerimizi kapladıkları PVC makinesini kullanıyordu. Videoyu büyük bir sabırsızlıkla izledim ve sonuç gerçekten inanılmaz. En ince yollar bile hiç uğraşmadan sıkıntısız bir şekilde çıkmıştı. Tek kelimeyle bu yöntem kusursuzdu. Ayrıca bu PVC makineleri 120 TL'den başlıyor. Ben 200 TL civarında bir tanesini gözüme kestirdim inşallah yakın zamanda da siparişini vereceğim. Gerçekten bu iş ile uğraşanlar için fiyatlar çok uygun. Videonun linkini ekliyorum. Umarım sizlere bu videoyu ulaştırarak yardımcı olabilirim. Daha ben denemedim ama deneyen kullanan birisi varsa görüşlerini iletirse sevinirim. Herkese iyi forumlar  :)

https://www.youtube.com/watch?v=bjfCkwtmJZA

ete

Yeni bir yöntem değil pek çok kimse tarafından bilinen ve uygulanan bir yöntem. Temelinde lazer yazıcıdan alınmış çıktının ütü ile PCB üzerine aktarılmasını taklit etmektedir. Zira PVC kaplama makinesi silindirlerine ısı tatbik ederek çalışmaktadır. Avantajı düz ve kalın malzemeleride içine alabilmekte verilen malzeme üzerine ısı uygulayabilmektedir. Ütülemeye göre diğer bir avantajıda PCB plakasının her noktasına eşit basınç ve sıcaklık uygulamasıdır. Bu şekilde ütülemeye göre daha avantajlı sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Ama abartmayalım belirli bir kusur oranı yinede bu makinelerde de bulunmaktadır. Zaman zaman kusursuz sonuçlar alınabilir ama kusurlu sonuç alma olasılığı her zaman vardır.
Bu sistemde dikkat edilmesi gereken şey makinenin silindirlerindeki maksimum sıcaklık. Bu sıcaklığın 160-170 dereceler civarında olması PCB için uygun olmaktadır. Pek çok makine bu sıcaklıklara ulaşamamaktadır. Bu nedenle bir kerede olacak işlem bir kaç tekrarla yapılabilmektedir. Makine alırken sıcaklık değerine dikkat edin 150 derecelerdeki makineler uygun değildir. Kimisi tadilat yaparak içerideki sensörleri daha yüksek derecelerle değiştirmekte ve netice almaktadırlar.

Ete

yusufb58

Hocam öncelikle bilgiler için teşekkür ederim. Youtube'da bu yöntemi deneyen başka birisini görmediğim için çok bilinmiyor diye düşündüm. Daha önce pozitif 20 ile pozlama yöntemi ve ütü yöntemini çok denedim. Ama istediğim gibi mükemmel sonuçlar alamadım. Her seferinde kalemle yol düzeltmeleri falan yapıyorduk ve bu da hem uğraştırıyor, hem hata yapma şansımızı artırıyor hem de devrenin görünümüne gölge düşürüyordu. Belirttiğiniz gibi ütüye göre avantajı ısıyı her bölgeye eşit dağıtması. Ayrıca ütüden daha az uğraştırdığı da kesin gibi. Ben evde hobi devreleri ile uğraşıyorum. Benim gibi evde ütüyle baskı devre yapan arkadaşlar için daha uygun değil midir sizce? Çünkü ütü ciddi bir tecrübe istiyor. Tamam bu kadar ütü yeter diyerek üzerindeki kağıdı kaldırdığımızda çıkmayan yollar olduğunu görünce beynimizde vurulmuşa dönüyoruz. Ama bu yöntem daha kararlı sonuçlar veriyor gibi. Bence okullarda da bu yöntem kullanılsa baskı devre yapmaya daha az zaman harcayıp elektronik bilgi konusuna daha fazla zaman harcansa daha mantıklı değil midir? Biz okulda sınıfça bir devre yapmak için toplam 2-3 saatimizi ayırıyorduk bir baskı devre yapımında (tüm sınıfın devresinin bitmesini bekliyorduk). Bu yöntemle çok ciddi şekilde süre kısalacak ve derslere ayrılan zaman artacak gibi. Ayrıca videoda arkadaş özel bir kağıt kullanıyorum demişti. Acaba bu ne kağıdıdır onu biliyor musunuz?

ete

Benim bildiğim en iyi neticeyi eliişi kağıtları ve 80 gr lık kuşe kağıtları veriyor.

Ete

yusufb58


ta3usl

#5
Merhaba,

Ben de herkes gibi pratik baskı devre yöntemleri arayışı içerisindeydim. Özellikle , smd malzeler için ince yollar ...  Evdeki bulabildiklerimle bir şeyler çıkarmaya çalıştım fakat , sonuçlar hiç iyi değildi. Hatta, bir yazıcı bulup modifiye etmeyi düşündüm. Kullanılan mürekkebin asitte eriğini öğrenince hayallerim suya düşmüştü :)

Lazer yazıcı + ütü ikilisiyle eh idare eder kıvamına gelince , Olympia A2020 laminasyon makinası aldım. Aldığımda 150-160 TL. civarıydı sanırım. Gazete kağıdı , dergi kağıtları denemeler sonucu en iyi sonucu kuşe kağıtta aldım. Fakat sonucu sadece laminasyon makinası ve kağıt etkilemiyor. Tecrübelerimden edindiğim kadarıyla aktarmaya çalışacağım.

     Kullandığım yazıcnın toneri , bi kaç toner değiştirmek zorunda kaldım. Hp Laser 1020 kullanıyorum. Orjinal tonerler pahalı olduğu için dolum denedim. idare eder kıvamındaydı.  Şu an muadil toner ithalatı yapan birinden alıyorum. Tonerleri hem sıfır ayarında, hem ucuz , hem de güzel sonuç veriyor.

     Kullandığım plaket , en iyi sonuç epoxy plaket üzerinde aldım. Ne yaparsam yapayım diğer plaketlerde sonuç idare eder kıvamında ve illaki tonerin çıktığı yerler oluyordu. Epoxy plaket pahalı fakat, çok güzel sonuç veriyor ve artık işe başlamadan önce plaketi sabunla yıkayıp ince bir zımparadan geçiriyorum. Temizlik imandan gelir :)

     Kullandığım kağıt, dergi kağıtları , gazeteler , el işi derken. ince dergi sayfalarından güzel sonuçlar elde ettim. A4 kağıdı inceliğince (biraz daha ince. gram olarak şu an aklımda değil) kuşe kağıt aldım. yüzeyi yağlı gibi , ince kağıt. Güzel sonuç veriyor.

     Olay sadece ısıyla ilgili değil ...

     Devreyi kağıda basıyorum. kenarlarından prit ile plakete yapıştırıyorum (yollara dikkat ederek) ve 8-10 kez laminasyondan geçiriyorum. Bazen daha fazla :)  Toner transferi için ISI önemli ...
     Isı gerçekten önemli fakat , bir kış günü soğutma işinin de ısı kadar önemli olduğunu şans eseri fark ettim :) plaketi hiç bekletmeden su dolu bir kabın içine atıp , uzun bir süre bekliyorum. Hatta , bekleme süresini kısaltmak uğruna buzdolabına koyup 30-40 dk. kadar bekliyorum. Plaket üzerindeki kağıda müdahale etmeden kendi kendine ayrılmasını bekliyorum kısaca ;)
     Sonuç gerçekten güzel. Bekleme kısmını sevmediğim için. ince işçilik gerektirmeyen devre olursa bu kadar özen göstermiyorum işin gerçeği.

     Perhidrol + tuz ruhu karışımı , hep göz kararı koyuyorum. İlk başlarda transfer mükemmel olmasına karşı bakırla beraber toner de eriyordu. Şimdi göz alıştı , el alıştı. Karışım oranını iyi tutturmak lazım. İlk zamanlara ait bir örnek buldum, ekliyorum. Son zamanlara ait foto bulamadım :) Bulunca eklerim karşılaştırma açısından.

     Çift katlı kart basma denemelerim hep hüsran, bir kaç kez başarmışlığım var da tatmin edici değil :) Çift taraflı plaket laminasyon makinası için kalın geliyor ve 3 - 4 geçirmeden sonra genleştiği için makinadan geçmiyor :) laminasyon makinası alacak olursanız , ısı kadar ne kalınlıktaki malzemeleri kaplayabiliyor bakın derim ;)
     

karacan451

#6
  Senin bahsettin yöntemi bir senedir kullanıyorum cihazım olympia a230. Makineyi modifiye ettim (Orjinal sıcaklık 120)  150-180 dereceye kadar çıkarttım.En güzel yanı kolun yorulmuyor.Hazır konu açılmışken geçen gün youtube bir video buldum.Henüz daha denemedim.

https://www.youtube.com/watch?v=cRCFGZxmob0

http://www.telsizciler.org/index.php?topic=32314.0

mmuslubas

UV ışığa duyarlı kuru film baskı yöntemi. asit indirme filmi makul fiyatta olmasına rağmen maskeleme için kullanılan kuru film(yeşilp film) oldukça pahalı. 33cm*100cm ortalama 30$ civarında.

karacan451

Alıntı yapılan: mmuslubas - 13 Aralık 2016, 20:31:13
UV ışığa duyarlı kuru film baskı yöntemi. asit indirme filmi makul fiyatta olmasına rağmen maskeleme için kullanılan kuru film(yeşilp film) oldukça pahalı. 33cm*100cm ortalama 30$ civarında.

Siz bu yöntemi denediniz mi?

mehmet

Baskı seçenekleri çoğaldı ve kolaylaştı. Bence
artık UV sistemi çok gereksiz kalıyor...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

karacan451


mmuslubas

acil durumlarda veya sample uygulamalarında genelde bu yöntemi kullanırım. kısa sürede kaliteli ve iyi sonuç aldığım bir yöntem

mmuslubas

asit indirme(mavi) kuru filmi piyasada bulabilirsiniz fakat maskeleme için kullanılan filmi Türkiye' de bulmanız zor. aliexpress ten sipariş vermeniz gerekebilir. ayrıca uv baskı için baskı yada pozlandırma düzeneğine ihtiyacınız olacak. biraz masraflı bir yöntem olmasına rağmen mükemmel sonuçlar alabileceğiniz bir teknik

www.zatek.com.tr


merhaba

ben baskı devre yapacagım zaman ozalıtçilerdekı ütüye bastırıyorum 7 dk beklıyor ve sonuç mükemmel oluyor sizin söylediğinizi zamanında denedim çok başarılı olamadım belkıde ben hata yapmış olabılırım fakat ütüye bastırmak hem kolay hep çok ucuz.

saygılarımla
kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmaz!

yusufb58

Ne güzel böyle yeni yöntemlerin paylaşılması  :). ben çok profesyonel çalışmıyorum hobi amaçlı baskı devre yapıyorum. Bu laminasyon cihazlarına ufak bi modifiye yapınca gayet güzel bir şekilde kullanabileceğimi düşünüyorum. Denemelerimi ve gözlemlerimi kısa bir süre sonra bu gönderinin altında yazacağım. Birde hazır tecrübeli arkadaşları bulmuşken sormak istiyorum. Baskı devrenin bakırının kararmaması için nasıl bir sprey boya tercih edilebilir?

Powered by EzPortal