12F675 GPIO.0 Low Olmuyor

Başlatan Yasin, 31 Mayıs 2019, 14:54:31

Yasin

Merhabalar arkadaşlar.

12F675 ile basit bir devre üzerinde çalışıyorum. Ancak GPIO.0 pini low olmuyor. High oluyor, giriş çıkış olarak ayarlanabiliyor. Bende mecburen bu pini bir dirençle pull down yapıp öyle kullanıyorum. Low yapacağım zaman pini giriş olarak ayarlayıp, high yapacağım zaman çıkış olarak ayarlayıp high yapıyorum. Böyle olmasının sebebi nedir? (Programsal bir durum değil. Bu pin yerine diğer pinlerden birini yazdığımda onlar sorunsuzca çalışıyor.)

Bu arada ayarlar şu şekilde;
@ __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_OFF & _CP_OFF

DEFINE OSC 4
DEFINE OSCCAL_1K 1

DEFINE ADC_BITS 10
DEFINE ADC_CLOCK 1
DEFINE ADC_SAMPLEUS 20

CMCON = 7
ADCON0=%10000000
ANSEL=%00000100

GPIO=3
TRISIO=%00001100
WPU=0

ete

Tek bir sebebi olabilir. O işlemcinin GPIO.0 bacağı doğuştan bozuktur yada sen bir şekilde bozmuşsundur.
Doğuştan bozuk pini olan bir işlemciye şimdiye dek rastlamadım. Zaman zaman benimde bozduğum pinler oldu. Pin neden bozulur önce bunu tartışalım. Verbileceği akım ancak ve ancak 20-25 ma (maksimum) dir. Sen şayet 40-50 ma asılırsan o pin hemen bozulur. Başlıca pin bozulma sebebi budur.
Bu nedenle led bağlamak dışında pini bir başka amaçla kullanacaksanız daima bir transistör üzerinden kullanın. Aksi halde bozulurlar.

Ete

ersangundogdu

ETE hocam bu benim de başıma gelmişti. Bozulan pin çıkış verir mi? Ben pini bozduğum için çıkış alamamıştım.

ete

Birden faxla özellik yüklüdür bu pinlere. Çıkış oldukları zaman push pull denilen köprü transistörler istenildiğinde low istenildiğinde high çıkmasını sağlarlar. Transistörler bozuluyor yada yalnızca bir taraf bozuluyor ve böylece ya high yada low çıkamıyor. Yada tamamı bozulursa hiç çıkış olmayabiliyor. Aynı pin giriş olunca bazen analog özelliği bozuluyor ama digital giriş bozulmuyor.
Ete