Bakımsız Akü Şarj Hakkında

Başlatan aRci, 05 Mayıs 2021, 00:38:08

ete

3S bağlı pil gurubunun max şarj voltajı 12,6V olmalıdır. Pil gurubu bu voltaj ile şarj olduğunda voltaj 12,6V ta geldiğinde pil hala akım alabilir. Sende de görüldüğü üğzere 0,7A akım çekiliyor. İşte bu noktada pil voltajı hiç artmamasına rağmen (zaten artamaz verilen voltaj 12,6V olmalı) pil akım çekmeye devam eder ve zaman geçtikçe bu akım miktarı azalır. Genelde 100 ma civarında bir yerde artık şarjın kesilmesi gerekir.
Pil gurubuna 13,3V vermek bence çok sakıncalı. O pil gurubu bu voltaja yada 12,6V un üzerine çıkmış ise kesin olarak bozulmuştur.
Diğer bir önemli konu da Lİ pillerin hangi seviyeye kadar deşarj edilecekleri. Genelde 2,7V civarına düşmüş bir pil boşalmış kabul edilir ve Li piller kesinlikle sıfır noktasına kadar boşaltılmazlar.
Herhangi bir sebeple boşlatıp yeniden şarj etmeye çalıştığınızda pil o kadar fazla akım asılırki buda pili pozar. Bu konuyada dikkat etmek gerekir.
Lit piller bence mükemmel piller. Min boşalma Voltajı, Şarj voltajı ve akımına dikkat ettikten sonra defalarca sağlıklı şekilde kullanılmaları mümkün.

Ete

aRci

Merhaba;
Bu pilleri tavsiye edildiğini görüyorum fakat kuru pillere nazaran patlama veya yanma olasılığı yüksek olduğunu okudum bu sebeple tercih edemiyorum

ete

Bütün piller ve aküler uygun kullanılmaz ise tehlikelidirler.
Li pillerin tehlikesi içlerinde yer alan Li maddesinin açık hava oksijeini ile tepkimeye girip yanmasından kaynaklanıyor. Senin yaptığın gibi genelleme yapılacak olsa kimse bu pilleri kullanmaz idi. Ama kullanan kullanıyor. Önemli olan usulüne uygun kullanmak.
Li pil neden patlar? Elbette sivri uçlu bir metali pile sokarsan anında delersin ve oda yanar veya patlar. Yada çok yüksek akımla şarj edersin pili kontrol etmezsin pil aşırı ısınır şişer ve bir noktadan sonra patlar. Bütün bu olumsuz şeyleri sen yapacakmısın? tabiiki hayır. O halde pilden korkma gereken tedbirleri almamaktan kor bence.

Bir pil neden tercih edilir yada bir pil tercih edecek olsam nelere bakıp tercih ederim birde bunu sor kendine. Ben her şeyden önce şarj konusunda kesinlikle hafıza efektine sahip bir pil kullanmak istemem. Aküler dahil lityum haricindeki bütün pillerde hafıza sorunu vardır. Akülerde ayrıca sülfatlaşma sorunu vardır. Çok kaliteli akü bulmak artık neredeyse imkansız gibi. Ortalığı kalitesiz çin malları sarmış durumda. Fiyatına bakıp mal getiriyor toptancılar. Piller kesinlikle kısa ömürlüler. Şarjlı piller keza öyle. Laptoplardan çıkarıp kullandığım pillere daha fazla güveniyorum ben. Gördüğüm zaman hemen alıyorum. İkinci el pazarlarından da epeyce aldım. Tamamen bozuk olanı nadir çıkıyor. Durum böyle kararı elbette kendin vereceksin.

Ete

aRci

Merhaba bu pile karşı önyargılı olduğum konusunda haklısınız. aslında akü ve pille çalışan hiç birşeyle tecrübem olmaması buna bir sebeptir. Forumlarda vs yerlerde insanı korkutan türden deneyimler den bahsediliyor ki buda sizin anlattığınız şekilde kontrolsüz çalışmadan kaynaklı olduğu görülüyor.

Fakat benimde bazen farklı görüşlerim olabiliyor. örneğin projede lipo pil denemesi yaptım 2 adet pili paralel bağlayıp devremin beslemesine paralel olarak bağladım. devre beslemesini lm2576 dan yaptım besleme girişine 12v ve 400ma ayarlı güç kaynağından uyguladım. Devrem üzerindeki lm2576 nın çıkışını ise 4.1 v olarak ayarladım. yaklaşık kartın kendi tüketimi haricinde çekilen akım 120ma idi ve pil voltajı 4v civarında idi. biraz daha bu şekilde (30dk) kaldıktan sonra güç kaynağını kapattım. devre pilden gelen elektrik ile çalışmaya devam etti ancak sim800 şebekenden düştü ve bağlanamadı. pil voltajı 3.7v ye düştü.

ardından pilleri seri yapıp devremi lm2576 girişinden bağladım ve problemsiz olarak çalıştığını gördüm. piller eski yada başka sebepten 1s olarak kullanamayacağımı gördüm. ama aynı pilleri seri bağlayıp beslersem devre çalışıyor.

bu durumda 2s yada 3s pil grubuna ihtiyacım olduğunu düşündüm ve şarj modüllerine baktım.fiyatı uygun olsada elimde olmadığı için bir arayış içine girdim. elimde olan eski  denemelerimden klana tp4056 şarj devresini google de pcb sini inceledim ve şu kanıya vardım.

4056 aslında bir voltaj regülatörü ve size akım sınırlama imkanı veriyor. bendeki modelde ayrıca DW01A ve FS8205A bulunuyor. DW01A anladığım kadarı ile Voltajı takip edip şarj akımını kesmeye ve açmaya yarayan bir entegre aynı balans devrelerinde olduğu gibi. eğer 4056 yı iptal edip derve çıkışları seri olarak bağlarsam ne olur dedim ve 4056 nın 5. pinine bağlı hattı ketim ve 2 şarj devresinin 1inin + çıkış ucunu güç kaynağının artı ucuna  bağladım bu devrenin eksi çıkış ucunu diğer şarj devresinin artı çıkışına ve 2. devrenin eksi çıkışında besleme devresinin eksi ucuna bağladım.

güç devresine 8.3v ile 300ma olarak ayarladım yaklaşık 1 saattir bu şekilde şarjda çekilen akım 300ma da kaldı ve yavaşca düşmeye devam ediyor. şarjın kesilip kesilmediğini anlamak için çözüm arıyorum ama bulamadım.

belki hata yapıyorum ama fırsat varken denemek istedim.



ete

DWA entegresini tanımıyorum. Ama 4056 yı sürekli kullanıyorum pek çok yerde 1S lazım olan yerlerde.
O entegre yaklaşık 100ma ler civarında şarjı kesiyor.
Pilleri 3S olarak bağlayıp kullandığım Güneş Enerjili ışık sistemlerim var. Yazlıkta kullanıyorum.
Bildiğin laptop pillerini alıp kendi devrelerini söküyorum. Önceleri Çin den aldığım BMS şimdilerde piyasadan bulabilidiğim BMS modüllerini pillere bağlıyorum. Ayrıca ya Balans kartı kullanıyorum ki buda satılıyor. Yada BMS yi balans lı model olarak alıyorum. Güneş paneli çıkışı yaklaşık 18-20V civarı oluyor akımı da 1A-1,2A civarında. Ufak bir siwitching voltaj regülatörü (LM2596 lı) nü panele bağlıyorum. 18-20V girip çıkış 12,6V olacak şekilde ayarlıyorum. Akıma dokunmuyorum yada çok yüksek gelirse akımı 800ma-1A aralığında bir yere ayarlıyorum. Regülatörde hem akım kontrolü hem voltaj kontrolü için trimpot var.
Böylece BMS ye 12,6V sabit geliyor ve bu voltaj ile piller şarj oluyor. Pillerin aşırı kullanımını BMS kendisi ayarlıyor belirli voltaja düşen pilleri korumaya alıp voltajı kapatıyor.
Benzer bir sistem kullanmanı tavsiye ederim. Sorunsuz yıllarca kullanırsın.
BMS için örnek link, https://www.gittigidiyor.com/arama/?k=3s%20bms
Voltaj Regülatörü için örnek link;  https://www.roboshop.com.tr/elektronik-kartlar-8999931/dc-ac-donusturuculer/lm2596s-step-down-voltaj-regulatoru

Ete

aRci

Merhaba;
Denemesini yaptığım 3s pil grubum da bu modülden. Bu modüllerde şarj gerilime gelince modülün enerji altında kalmasında sakınca olacak mıdır. proje için 12.6v 2A (SIM800 Nazlı bir alet ) güç kaynağı alacağım gerilim için bir ayar yapmama gerek olmayacaktır. ama akım için sınırlama koymalıyım. bu pil gurubuna akım sınırlaması için önceki projelerde lm317 ile akım takipcisi olarak yapılan projeden yola çıkarak.

https://etepic.com/index.php/topic,6.0.html

lm317 çıkış ucuna seri 1R5 2W direnç bağladım ve direncin diğer ucuna seri 1k direnç ve onun diğer ucunu ise lm317 adj pinine bağladım. Güç kaynağını 12.6 ve 1A e ayarladıktan sonra 2W direncin ucunu güç kaynağının eksisine bağladım ekranda 750ma akım çektiğini gördüm. ardından 2W direnç in bu ucunu pil grubunun (+) sına bağladım ve güç kaynağını çalıştırdım. akımı sıfır olarak gördüm. ve güç kaynağı gerilimini pil grubu üzerindeki gerilimi takip ederek yavaşca yükselttim. güç kaynağı gerilimi 15v olunca 0.05amper akım cekmeye başladı yaklaşık 17v de ise 150ma çekmeye başlayınca durdum pil grubu bu sırada üzerindeki gerilim 12.3 civarında duruyordu. lm317 ve 2W direnç ısınınca testi bıraktım.

bu şekilde şarj etmem uygun mudur. yada ayrıca şarj seviyesini eski projede oldugu gibi takip edip kapatmam gerekiyor mudur.

mantıken piller dolunca bms pilleri korumaya alıp minimum akım cekilerek beklemede kalması ve pil grubu üzerindeki gerilimin 12.6v dan daha fazla olmaması gerekiyor. bu konuda haklı mıyım bilmiyorum.

Tabi gerilimin yükselmiş olması güç kaynağı tercihimi değiştirmeme sebep olacak. 18v2a gibi.

ete

BMS modülün sürekli gerilim altında kalması problem değil. Zaten bu amaçla yapılmış.
Ben olsam LM317 yi akım kontrolü için kullanmazdım. Her koşulda Çok fazla ısınanbir alet. Birde soğutmak için uğraşman gerekecek. Söylediğim alet ideal idi yinede sen bilirsin.
Görsel şema olmayınca LM317 bağlantın kafama oturmuyor bu konuda bir şey söyleyemiyeceğim.

BMS genelde deşarj işlemind epilleri korumaya alıyor. BUnu pek çok kez test ettim. Şarj esnasında herhangi bir koruma işlemi yaptığından emin değilim. O nedenle koruma işini deşarda yaptığını düşünmen daha doğru olacaktır. Sen şarj için 12,6V sağlaman ve akımıda uygun bir seviyeye düşürmen yeterli olacaktır. Pil gurubu dolduğunda zaten akım çekemiyor yada çekmiyor bu konuda emin olabilirsin. Bunuda pek çok kez denedim yada gözlemledim diyelim.
Sonuçta senin şarj voltajını 12,6V dan fazla vermemeye şarj akımınıda 800-1000 ma aralığında bir seviyeye ayarlaman yeterli olacaktır. Pil dolduğunda BMS nin Power çıkışları aktif olacak. Korumaya geçtiğinde mosfetler sayesinde çıkışı kapatıyor ve pilin boşalmasını engelliyor Tekrar açabilmesi için pilin 12,6V seviyesine kadar dolması gerekiyor. Bu noktaya kadar çıkış açılmıyor bu senin için bir dezavantaj olabilir dikkat et.
12,6V meselesini söylemiştim. Kesinlikle fazla voltaj pillere verilmemesi gerekiyor. Burası çok hemde pek çok önemli.

Ete

aRci

Değerli fikirleriniz için teşekkür ederim.

Kafamdaki model şimdilik bu şekilde simulatör de test edemiyorum artık bi ara delikli plakete uygulamasını yapıp denemeye başlıyacağım diğer kartın denemesini yaptım daha iyileştirilebilir halde ama bu akü kısmında takılı kaldım artık onun da üstesinden gelebilirim bu şekilde daha da uzatmak istemiyorum.




aRci

Merhaba;
delikli plakette bir devre hazırladım devre ile akü ve giriş voltajını pot ile voltaj ayarı yaparak pic e giriş yaptım voltaj okumada sıkıntı olmadan çalıştırabildim. acs den okunan değerler için yardımcı olabilirmisiniz.

altta ekran görüntüsünde acs den gelen gerilim in analog okunan değerlerin ham hali ard arda sıralı olan kısımdır 10 adet ölçüm alınıp satırın en sonunda "Ham:" yazan kısımda 10 adet ölçümün toplam hali yazmaktadır. alt satırda ise sırası ile

Giriş Gerilimi - Batarya Gerilimi - ACS712 akım degeri

olacak şekilde yansıtılıyor. dikkatimi çeken şey değerlerin ilk okunan haricindeki hariç diğerlerinin sabit okunuyor olması akımı değiştirsem dahi değişmiyor arada değişmesi haricinde.

fikrinizi alabilirmiyim.
pic16f1827 dahili kristal ile 32mhz olarak ayarlandı

    ASM
    __config _CONFIG1, _FOSC_INTOSC & _WDTE_OFF & _PWRTE_ON & _MCLRE_OFF & _CPD_ON & _BOREN_OFF & _CLKOUTEN_OFF & _IESO_ON & _FCMEN_OFF    
    __config _CONFIG2, _WRT_OFF & _PLLEN_ON & _LVP_OFF & _STVREN_OFF 
    endasm

    OSCCON = %11110000      '8 mhz internal clock, PLL on     
    ANSELA = %00001101      ' AN on PortA.2 analog
    ANSELB = %00000000      ' Digital inputs

    DEFINE OSC 32
    DEFINE ADC_BITS 10     ' 10 bit A/D Conversion
    DEFINE ADC_CLOCK 1
    DEFINE ADC_SAMPLEUS 10 ' 5 uS A/D sample time

'///////////////////////////Analoglar///////////////////////////////      
    Symbol GODONE    = ADCON0.1  'Dönüştürme Durum Biti Devam ediyor = 1
    Symbol ADONE     = ADCON0.0  'Dönüştürme Modülü Etkin = 1
    Symbol ADIF      = PIR1.6      'ADC okuma bitti kesme bayrağı 
    ADCON1 = 128

    Bekle var word
    HamDeger var word
    AnSay Var byte
    Anf      var byte
    Carpan   var word
    VoltG   var word
    VoltB   var word
    
    Amper  var word
    isaret var byte
    
Basla:
    if OERR = 1 then CREN = 0:CREN = 1
    gosub BklRutin
    
    if Kesti = 1 then 
       if Ring = 1 and Kytli = 1 then DtmfKnt
       if SmsGld = 1 then SmsOKU
       
    endif

    For Anf = 0 to 3
    AnSay = 0
    Hamdeger = 0
    if Anf = 0 Then Carpan = 25
    if Anf >= 2 Then Carpan = 35  
    ADCON0 = Anf << 2
    pause 10 
    While AnSay <10
     
    ADIF   = 0
    GODONE = 1
    ADONE  = 1  'Dönüştürme Modülü Etkin = 1
    while GODONE = 1
    wend
    ADONE  = 0
    HamDeger = Hamdeger +((ADRESH*256) + ADRESL)
    Hserout [dec5 ((ADRESH*256) + ADRESL)," - "]
    AnSay = AnSay + 1
    pause 10 
    wend
    'Hserout [ "  Adcon0:" ,Bin8 ADCON0,13 ]
    
    Hserout [ "Ham",dec Anf,":",dec5 HamDeger,13]
    if Anf = 0 then 
    else
    HamDeger = HamDeger / 10
    HamDeger = Hamdeger */ Carpan
    endif
    if Anf = 2 Then VoltG  =  HamDeger
    if Anf = 3 Then VoltB  =  HamDeger 
    if Anf = 0 Then 
    Amper  =  HamDeger/10  : Anf = 1
    Endif
    Next Anf
    'if VoltB = 120 and Porta.1 = 0 then high porta.1
    'if VoltB <= 115 then Low Porta.1
    
    hserout [13,dec5 VoltG," - ",dec5 VoltB," - ",dec5 Amper, 13,13]
    pause 1000
    goto basla


ete

ACS sensörü boşta iken 2,5V luk bir gerilim çıkartır. Yani üzerinden akımçekilmiyor iken 2,5V verir ve bunun ADC karşılığı 511 dir. Sende de muhtemelen gelen veri bu.
Akımın çekiliş yönüne bağlı olarak ADC karşılığı 511-0 aralığında olabilir. Yada 511-1023 aralığında olabilir. İşin bu kısmını otomatik hale getirebilmek için Absolute (ABS) değer kullanmak gerekiyor. Yoksa ADC yi okuyup 511 den büyük ise direk okuduğun değerden 511 çıkartman veya okunan değer 511 den küçük ise onu 511 den çıkarman gerekecek.
Örnekle açıklayalım. diyelimki kullandığın sensör 5A lik bir sensör.
5 amprelik değer karşılık ADC değer aralığı 0-511 yada 511-1023 olacak yani kısaca değer aralığın 511 olacak. O halde formülümüz 500/511=250,48 değerini 2505 olarak kullanacağız.
Şimdi akım yönünü otomatik halletmek için Fark=ABS(511-HAM), AKIM=(FARK*/2505)/10 formülünü kullanacağız. Böylece x,xx şeklinde vigülden sonra 2 hane ondalık verecek şekilde bir değer hesaplayacağız.
ABS kullandığımız zaman HAM değer 511 den küçük ise 511-HAM, ham değer 511 den büyük ise HAM-511 hesabı yapılır otomatikman ve onuda sabit çarpanımızla çarptığımız zaman bize lazım olan akım değerini hesaplamış oluruz.
Burada bir noktaya daha değinmek isterim. Mutlaka okumalarınızı birden fazla yapıp ortalama alın aksi halde yanılma yada hata payı artacaktır.

Ete
 

aRci

Merhaba;
Cevap için teşekkürler aslında başta bu hesaplara bakıyordum ama sensörden alınan voltajın hiç sapma yapmadan sabit okunuyor olması sebebi ile garip bir şekilde rahatsız oldum aslında analog ölçümde bu istenen bir şey olsa da gereğinden fazla şekilde sabit

00511 - 00637 - 00637 - 00637 - 00637 - 00637 - 00639 - 00637 - 00637 - 00637 - Ham0:06246
üstteki değerler akım sensör den okunan analog değerlerdir 10 adet peş peşe ölçüm yapılıyor ve toplamda alınan bu değerlerin toplam değeri 6246 çıkıyor.Başta akım hesabı ile değil ham değer üzerinden gitmek istiyorum. sensörü ilk denemelerimde 4v ile besledim ama daha sonra bunu 5v için regülatör ekledim şuan daha iyi çalışıyor test ediyorum salınım en fazla 6 fark aralığında değişiyor. buna göre kontrol algoritması yapacağım.

Şarj voltajı 12.5 volta ulaşınca 100ma ( 100ma =6252 - 6262 arası ) akım seviyesinde şarjı kesip. akü gerilimi 11.0v de ise şarja başlamayı planlıyorum. şarj başlangıcı için uygunmudur bu seviye.


her zaman ilk okunan değer 511 veya +-8 çıkarken diğer 9 ölçümden sabit olarak değer alıyordum bu beni rahatsız eden şeydi. Ardından diğer girişler için de anlık değerlerine baktım ve onlar içinde ilk okunan değer akımdaki gibi ilk değer düşük ardından okunan lar ise biraz daha yüksek ama kucuk sapmalar yapıyor. bunun sebebi analog kanalın değişimi olabilirmi.







ete

Yeniden şarja başlama voltajın 9-10V aralığında olmalı. Gerçi illaki pilin boşalmasını beklemen gerekmiyor. Ama gerçek boşalmış pil voltajını yakalamak istiyor isen 18650 tipi pillerde genelde pil başına voltajın 2,7 ile 2,9V aralığında pili bitmiş olarak kabul ediyorlar. Buda sabit bir rakam değil. Bu konuyu çok araştırmıştım. Kimisi 3V tu esas alıyor ama 2,7V-2.9V aralığını kabul edenler çoğunlukta.
Sen bana kalırsa 3V kabul et yada 3s olarak 10V tu esas al derim.
Pile gerilim verilip akım çekmesini sağlamakda işlemci prosedürü açısından zaman isteyen bir iş. Dolayısıyla gerilimi verirvermez aldığın ölçümlerde akın yeni yeni çekilmeye başladığından düşük değerler alabilirsin.
Bu tür durumlarda ilk okumayı atlayabilirsinde. Böylece daha stabil bir ortalama elde edersin gibi geliyor bana.  Analog okuma kanallarının değişimi sonucu etkilemez etkilememesi de gerekir.
Malum ADC kanalında bir kondansatör var ve verdiğin voltaj onu şarj ediyor. Şarj süresine bakılarak bir analog değer hesabı yapılıyor. Burada bir şarj süreside var ve her işlemci için bu süre faklı oluyor. Data sheet de analog digital okuma kısmında bu sürenin hesabıda mevcut ve sonunda bir sampling süresi veriyorlar sana. Define komutlarında bu süreyi koymak lazım. Daha kısa bir süre koyarsan okumalarda kondansatör tam şarj olmadan okuma alma gibi bir sorun ortaya çıkıyor.

Ete

Powered by EzPortal