avatar_ete

Atmel programlama

Başlatan ete, 29 Nisan 2024, 10:31:33

ete

Arkadaşlar,

Benim bir arkadaşıma Atmel programlayıcı lazım. Belirli bir işlemci adı geçmiyor genel programlayıcı lazım. Bana soruyor ve benimde bu konuda bilgim yok maalesef. Şöyle bir araştırdım. Bir sürü programlayıcı var ancak pek açıklama verilmediği için kimi nasıl programlar belli değil. İçinizde arduino (atmel) kullanan vardır nasıl bir programlayıcı alınması gerek mümkünse link vermenizi rica ediyorum. Zif soket meselesi nasıl oluyor arayüz hangisi kullanılıyor bu konularda da bilgi verebilirseniz sevinirim.

Ete

fatih88

En uygunu USBASP hocam ben kullanıyorum ama zif soketlisini hiç görmedim. Programda avr burn-o-mat,sinaprog veya extreme burnner-avr kullanıyorum.
  Atmel biraz nalet hocam sigorta ayarlarını yanlış yapınca çipe birdaha ulaşamıyorsun pic e göre çok farklı baya ilk dönemler sorun yaşamıştım
bilgi paylaştıkça çoğalır!!

www.fayelektronik.com

elektro77

Benimde bir arkadaşım linktekini kullanıyor ve çok memnun. Linkte herşey anlatılıyor.
https://www.motorobit.com/t48-universal-usb-programlayici-9-cevirici-adaptor
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

mehmet

#3
Eğer geçici kullanılacak ise, Arduino ile
yapılabilir.
Ama devamlı kullnılacak ise USBASP, AVR910, vs...
Ben ICSP(6pin) konnektörü kullanıyorum zif soket yerine.

https://www.fischl.de/usbasp/
https://github.com/poly-electronics/utilPCB/tree/main/USBasp (30. pin ile 36. pin birleşmeli. Unutulmuş sanırım.)
http://avrperu.blogspot.com/2010/12/programador-usbasp.html
https://atmega32-avr.com/atmel-usb-programmer-circuit-zif-socket-usbasp-atmega8/
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr
CC BY

istinaf duvarı

#4
PICkit™2 ile de Atmel programlanabiliyor. Avrdude içerisinde Microchip PICkit™2 Programmer ISP mode programlayıcısını seçtiğinizde PICkit™2 ile Atmel programlayabilirsiniz. Yaptığım denemelerde USBASP'den daha hızlı ve daha stabil olduğunu gördüm. (USBASP'nin SPI saat hızı 375KHz iken PICkit™2 SPI modunda 925KHz'e kadar saat hızlarını desteklemektedir.*) Eskiden seri port falan baya uğraşılıyordu bunun için. Daha sonradan avrdude içinde PICkit™2 desteği eklemişler. Ek program falan kurmakla uğraşmadan direkt PICkit™2'yi seçip programını atıyorsun. Avrdude saat hızı ile ilgili bir uyarı verirse -f(force) diyerek uyarıyı görmezden gelebilirsiniz.

Bağlantı şu şekilde olacak:
VPP  >> nRST
VDD  >> VDD
GND  <> GND
PGD  << MISO
PGC  <> SCK
AUX  >> MOSI

Nasıl yapıldığını videoda görebilirsiniz.

*PICkit™2 Firmware'inde clock hızı ayarı set_icsp_speed komutu ile 1us ve katları olarak 256 kademe olarak yapilabilmektedir. Teorik olarak 1MHz'e kadar desteklemektedir. Ancak SPI modunda 925KHz üstü test edilmemiştir.

Ekleme:Pickit2 ile sadece ISP modunda programlama yapabilirsiniz. TPI modunda programlanan Attiny10 gibi işlemcileri programlayamazsınız. Bilginiz olsun.

Powered by EzPortal