Lityum Pilleri yangın çıkartması hakk.

Başlatan ete, 13 Şubat 2025, 11:12:44

ete

Arkadaşlar.
Lityum bataryalar konusunda bir iki bilgi vermek istiyorum.
Lityum bir Alkali Metaldir. Alkali metallerin genel özelliklerinden birisi direk Oksijen ile tepkimeye girerek yanabilmeleridir. Mesela Sodyum bir alkali metaldir doğada serbest halde bulunmaz çünki hemen yanar. Lityum da öyle direk yanar. Ancak ve ancak bileşikleri doğada serbest halde bulunurlar.
Bu önemli özellik nedeni ile Lityum pillerin kesinlikle sivri aletlerle delinmemeleri gerekir. Delindiği anda pil kendi kendine alev alır ve bir kaç saniye için o  pil akkor hale gelir. Bunu bizzat denemiş bir kişi olarak bunları yazıyorum. Akkor hale gelmiş pili hiç bir şekilde tutamazsınız. Bu nedenle pil, etrafını hemen yakar ve yangınlarda buradan çıkar. Bu nedenle Lityum piller ile çalışırken çok dikkatli olmalısınız. Onları kesinlikle kurcalamayın sağda solda açık havada depolamayın. Mutlaka kapalı ortamlarda oksitlenip deforme olmayacak yerlerde saklayın. Hatta mümkün ise saklamayın direk pil toplama kutularına atın.
Pil aslında çok iyi korumaya alınmıştır. Normal şartlarda dış kılıf kolay kolay deforme olmaz. Ama dış hava şartlarına maruz kalacak şekilde depolarsanız yada sürekli fiziksel temas alan bir yere koyarsanız illaki kısa sürede bir şekilde delinirler. Buda yangın çıkartır. Elbette bazı istisnalar vardır. Yeni nesil pillerde pil içindeki çözelti ayarlanarak Lityum'un serbest hale geçmesi önleniyor imiş. Bunların yangın direnci olacağı kesin ama şu anda bile binlerce olası yanma ihtimali olan pil piyasada dolaşmaktadır.

Benden söylemesi.
Ete

istinaf duvarı

Özellikle hafif ve yassı formda üretilebilmeleri sebebiyle günümüzde elektronik cihazların içinde de kullanılan, lityum-polimer denilen piller çok tehlikeli. Klasik silindirik yapıdaki lityum-iyon pillerin dış gövdesi paslanmaz çelikten yapıldığı için güvenli sayılabilir. Ancak lityum polimer denilen pillerin dış gövdesi kalın alümiyum folyodan ibaret. Sivri uçlu bir aletle kolaylıkla delmek mümkün. Delinmese bile pil birkaç kere eğilme bükülme hareketine maruz kaldığında folyonun belirli kısımlarında yorulma sebepli yırtılmalar delinmeler oluşabilir. 

Brezilya'daki kadının telefonunun yanması da böyle bir şeyden kaynaklı olabilir.

onurinci

uyduruk telefon tamircileri , pilleri şişmiş çalışmayanları enjektörün iğnesi ile indiriyorlar. biri onlara yaptırım uygulamalı diye düşünüyorum. yıllar evvel SONY Vaio laptopun bataryası öldü , 5 dakika bile çalıştırmıyordu, bıçak ve çekiç ile giriştim, bir anda bıçak içeri girdi, hafif bir duman , alev olmadı ama pil el ile tutulamayacak kadar ısındı. batarya teknik ömrünü doldurduğu için belkide şanslıydık....

ei

Bir - iki sene evvel "vahşi ormanda hayatta kalma" konulu belgeselvari bir program seyretmiştim. Adamcağız ateş yakmak için telefonunun pilini çıkarıp bıçağı ile delmiş ve yakacakları tutuşturmuştu.
Konu gerçekten önemli. Elektronikle uğraşan hemen herkesin evinde bir köşede duran Li esaslı pilleri vardır. Li pil torbası denilen birşey var ama ne kadar güvenlidir bilemiyorum. Ayrıca oldukça da tuzlu.

ahmet_zxc

güvenliğe ciddi önem veririm.
tecrübeye de..
tecrübe etmek için defalarca farklı zamanlarda farklı yöntemlerle farklı lityum pillere yapmadığımı bırakmadım.
bir tanesi de cayır cayır yanayım patlayayım demedi.
o yanan pilleri internette çook izledim nasıl oluyor da yanıyor patlıyor valla anlamış değilim. :-)))

ete

Videoya çekeyim istiyorsan. Bir tane telefon pili bul eskide olur.
Ona tornavida yada çivi ile bir delik aç sonrasını izle
Benden söylemesi.
Pil anında alev alıyor. Öyle bir yanıyorki anında o pil komple akkor hale geliyor.Bildiğin kok kömürünün tam yanmış haline dönüşüyor.
ELinde bu işi yaparsan ellerin mahfolur. Evde yada kapalı mekanda yaparsan yangın çıkması kaçınılmaz çünki o yanan pile hiçbir şekilde dokunamıyorsun veya elinde ise hemen atıveriyorsun, oda etrafını saniyeler içinde yakıyor.
Bunu bizzat yaptım gözlemledim o şeklde anlatıyorum.

Bazı piller çok iyi sarmalanmış ve delemiyorsun. Bu nedenle bu söylediklerim delebildiğin piller için geçerli ki telefon pillerinin veya laptop yassı pillerin tamamı delinebilir tiptedir.

Bu konu üzerinde çok fazla araştırma var. Pilin içindeki çözeltiler değiştirilerek Lityum'un serbest halde bulunmasını engelliyorlar. Böylece yangın tehlikesi en aza indirgeniyor.
Ama bilemezsin kim yanabilir kim yanmaz.
Bende isteyerek denemedim bu yanma olayını Bir Iphone pili değiştirirken pili telefon öyle bir yapıştırmışlar ki sökemedim. Ne yaparsın bir tornavida dan yardım alırken torna vida pilde ufak bir yarık açıverdi ve sonrasında dediğim olaylar meydana geldi.

Ete

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: ete - 27 Şubat 2025, 17:01:23Videoya çekeyim istiyorsan. Bir tane telefon pili bul eskide olur.
Ona tornavida yada çivi ile bir delik aç sonrasını izle
Benden söylemesi.
Pil anında alev alıyor. Öyle bir yanıyorki anında o pil komple akkor hale geliyor.Bildiğin kok kömürünün tam yanmış haline dönüşüyor.
ELinde bu işi yaparsan ellerin mahfolur. Evde yada kapalı mekanda yaparsan yangın çıkması kaçınılmaz çünki o yanan pile hiçbir şekilde dokunamıyorsun veya elinde ise hemen atıveriyorsun, oda etrafını saniyeler içinde yakıyor.
Bunu bizzat yaptım gözlemledim o şeklde anlatıyorum.

Bazı piller çok iyi sarmalanmış ve delemiyorsun. Bu nedenle bu söylediklerim delebildiğin piller için geçerli ki telefon pillerinin veya laptop yassı pillerin tamamı delinebilir tiptedir.

Bu konu üzerinde çok fazla araştırma var. Pilin içindeki çözeltiler değiştirilerek Lityum'un serbest halde bulunmasını engelliyorlar. Böylece yangın tehlikesi en aza indirgeniyor.
Ama bilemezsin kim yanabilir kim yanmaz.
Bende isteyerek denemedim bu yanma olayını Bir Iphone pili değiştirirken pili telefon öyle bir yapıştırmışlar ki sökemedim. Ne yaparsın bir tornavida dan yardım alırken torna vida pilde ufak bir yarık açıverdi ve sonrasında dediğim olaylar meydana geldi.

Ete

abi valla hepsini yaptım. full dolu pille de denedim. bıçak ta soktum tornavida da. tornavidanın etrafında kıvılcım oluşup birkaç saniyede kömürleşti. ama alev duman yangın yada başka bişey yok. hepsi kendi kendine söndü. bugüne kadar hiç alev yada tehlikeli bişey olmadı.
ciklet pil telefon pili dron pili 18650 32700 her türlü pil denedim.. yok abi yakamadım valla..
sadece suya attığım pilde çok fazla kaynama ve beyaz duman çıktı.. en büyük tepkime suda oldu.