avatar_ete

NiCd-NiMH Şarj Sistemi

Başlatan ete, 28 Ağustos 2011, 13:42:52

yavuz40

Ete hocam verdiğiniz açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim.Bu devre ile bu bataryayı şarj yapamıcaz durum onu gösteriyo. Batarya kesinlikle sıkıntılı asıl sıkıntı götürüp iade etmekte degiştireli daha iki gün oldu.Peki hocam bu bataryayı yenisi ile değiştiremez isem şarj işlemini nasıl yapmalıyım. 

ete

Programın başlarında şu satırlar yer almaktadır;
STANDBY:   
           HIGH SARJ 'HIGH OLUNCA SARJ KAPALI
           TEMP=162*ADET :fark=(adet*15)/10
Burada TEMP değişkeni pilin şarj sonunda ulaşması gereken voltajı belirlemektedir. Bunu TEMP=162 değilde TEMP=150 alman daha uygun olabilir. Önce bunu deneyerek pilleri yendien şarj etmeye çalış. Ancak sıcaklığı sürekli kontrol etmende yarar var. Şayet sıcaklık 40 dereceyi aşarsa işlemi durdur. Bu seferde TEMP=145 olarak kullan.

Fark=(Adet*15)/10 yerinede Fark=Adet  şeklinde kullanabilirsin.

Ete


yavuz40

sayın hocam program ile ilgili yazdıklarınızı beceremem. program yazımı ile ilgili hiç bilgim yok. pratiğim çok kuvvetlidir gördüğümü aynen tatbik ederim. yazdıklarınızı aklımın yettiğince anlamaya gayret ediyorum.eger vaktiniz olurda bu degişikligi yaparsanız memnun olurum acelem yok.elektronikte en çok hoşuma giden  şarjdevreleri ilgili konular. arasıra sizi bu konularda rahatsız edebilirim anlayışınıza sığınıyorum.     Sıcaklık ayarlı havya devrenizide yaptım süper çalışıyor. bide onun sıcaklık göstergeli olanını yapar ve yayınlarsanız biz amatörler seviniriz. saygılar

ete

Parametreleri düşürülmüş program ilişiktedir.
Dene bakalım. Şayet bir sonuç alamaz isen o piller bozulmuş demektir. Muhtemelen aşırı ısıdan bozulmuşlardır.
Bu sistemle şarj edilmeleri mümkün olmaz. Aslında hiç bir sistemle şarj edilemezler. İllaki bunları şarj etmek istersen bir ayarlı gerilim regülatörü ve akım sınırlayıcı ile uzun süreli şarj etmen gerekir. Pil adedi x1,5 formülü şarj etmen gereken voltajı verir.
Akım için ise V=I X R formülünü kullan Burada R yi çekersen R=V/I olacaktır. Akım olarak 200 ma gibi bir değer seç.
Diyelimki 6 adet pili şarj ediyorsun 8 x 1,5=12V luk bir  voltaj vereceksin. R direnci ise R=12/0,2= 60 ohm gibi bir direnç çıkıyor.
Sen 68 Ohm direnç kullan yalnız 1 watt olsun.
Bu sistemle pilleri yaklaşık 10 saat şarj et. Merak etme bu sefer ısınmayacaklardır. AMa yinede arada bir sıcaklıklarını kontrol etmende yarar var. Şayet ısınma var ise şarjı kesmen daha uygun olur.

Ete

yavuz40

#49
sayın hocam programı yükledim piller yine ısındı şarz sonlanmadı.ikinci seçeneği denemeden bataryayı aldığım yere geri götürdüm pillerin tek tek voltaj ve akımını kontrol ettiler  1.4v  1.6mah civarı bir değer gördüler birde biz şarj edelim durumu görelim diyerek öğleden sonra tekrar gelmemi istediler akşam üzeri gittim pilleri yenisi ile değişmişler. neyse bi hevesle geldik bataryayı şarja bağladık 1.45 dakika sonra 15.8v ta ulaştı sora voltaj düşmeye pillerde ısınmaya başladı pillerin ısısı 43 dereceyi geçmeye başlayınca şarjı kestim. pilleri onların yaptığı gibi tek tek ölçtüm 1.4 v 9.6mah gibi değer verdi tabii bu ölçüm şekli doğru ise. hocam sıyırmaya az kaldı.  :-\                                                             

ete

Boşuna sıyırma , pil kaliteleri iyi değil bence. Ya düşük akımla uzun şarj edeceksin yada o pillerden vaz geçeceksin demektir.

Ete

yavuz40

#51
 Hocam pilleri sabah tekrar şarja taktım dokuz dakikada doldu sonra on dakika kadar deşarj edip tekrar şarja bağladım 25 dakikada doldu yine 25 dakika deşarj edip şarja bağladım 1saat 25dakikada doldu velhasıl sorun bitti nasıl oldu anlamadım.Alakanıza çooook teşekkür ederim.  :D

milat

Merhaba,

Konu eski biliyorum ama,bu devreye ihtiyacım var.
Ama birşey öğrenmek istiyorum;
Köprü diyotun önünde, AC girişlere seri bağlanmış, (diyot simgeli) 2 elemanı anlayamadım.
Bunlar diyot ise değerleri ve işlevleri nedir?

Vakit ayırıp yanıt vereceklere şimdiden teşekkürler.

ete

Devre için kullanılacak Trafoya bağlı olarak;
-Şayet 0-12V çıkışı olan bir trfao kullanılacak ise devre köprü diyot kullanılarak yapılmalı,
- Şayet 2x12V çıkışı olan bir trafo kullanılacak ise devre o iki diyot ile kullanılmalıdır.

Bu sistem sağlam NiCd piller ile doğru çalışmakla birlikte önceden kullanılmış ömrünü biraz yitirmiş yada yada yanlış kullanılmış (aşırı voltaja maruz kalmış) NiCd pillerde hatalı çalışmakta ve pilin dolduğunu tespit edememektedir. Yapıp kullanacaksanız yeni pil ile kullanmanızı öneririm.

Ete

milat

Hızlı yanıtınız ve uyarınız için teşekkürler.
NiCd piller için bahsettiğiniz problem NiMH piller için de geçerli mi?

Saygılarımla...

ete

NiMH piller biraz daha kaliteli oluyor ve biraz daha zor bozuluyorlar. Ama aşırı şarj edilmişlerse onlarda bozuluyorlar maalesef.
Bu sistemi epeyce kullandım. Elimden yüzlerce pil geçti. Orantıya vurursak %70 başarılı diyebiliriz. %30 luk başarısızlık pillerden kaynaklanıyor hemen belirteyim. Teorik olarak bir NiCd yada NiMH pil hücresi 1,5V luk bir gerilim ile şarj edilir yada edilmelidir. Akım olarak da üretici aksini söylememiş ise akım kapasitesinin %10'u ile şarj edilmelidir.
Pek çok piyasa şarj aleti bir diyot ile doğrultulmuş ve bir akım sınırlama direnci ile sınırlanmış bir gerilim uygular pillere. Buda onların aşırı voltaj altında kalmalarına ve iç dirençlerinin düşmesine sebep olur. Buda pillerin bozulması anlamına geliyor.
Tabiiki en kötüsü şarjı henüz bitmemiş bir pilin yeniden şarj edilmesidir. Bu pilde hafıza efekti yaratır ve pil kısa zamanda bozulur. Bütün bu nedenlerden dolayı yeni pil kullanılmasını henüz bu tür kötü uygulamalara maruz kalmamış bir pil kullanılmasını önerdim.

Ete

milat

Saçma gelebilir ama son bir soru;
Piller şarj ünitesine paralel mi, seri mi bağlanıyor?
Kafam karıştı... :o

Teşekkürler....

ete

Pil yazan bir klemens var orada iki ucu var biri artı birisi eksi. Pilin artısı artıya eksisi eksiye gelecek şeklinde bağlanacak hepsi bu. Bu durumda paralel bağlantı olmuş oluyor.
Pil adedini programdan giriyorsun. Piller bir birleri arasında seri bağlı olmalıdır. Diyelimki 3 adet pili şarj edeceksin. Piller kendi aralarında seri bağlanacak ve sonuçta devreye bu şekilde bağlanacaktır.

Ete

milat

Üstadım,

Devre ile ilgili birkaç sorum olacak, vakit ayırıp yanıtlarsanınız çok makbule geçecek.

1- LCD 1-2 ve 3 nolu bacaklar arasındaki 22K trimpot'dur ve orta bacağı LCD 2 numaralı pin'de değil mi?
2- Ayar ve Set butonları, bir uçları Gnd olacak şekilde "Tactile Buton" benzeri butonlardır.Doğru mu?
3- 3k3 çok turlu trimpot yerine 5K çok turlu taksam sakınca yaratır mı?
4- Internet'ten satış yapan yerlerden 1R8 5W direnç bulmakta sıkıntım var 1R 5W kullansam olur mu?
    Yoksa 2 adet 3R3'ü paralel  yapıp 1R65 elde edeceğim ama çok yer kaplayacak.
5-1N5404 yerine 1N5408 buldum.Sakıncası olmadığını biliyorum ama yine de danışayım dedim.

Teşekkürler ederim.

ete

Trimpot orta bacak LCD 3 nolu pine bağlanacak
Buton tespitin doğru
Çok turlu trimpot 5K da bulamazsın ama 4K7 bulursun bu olur.

Direnç değeri açıklamalarda verilen formüle göre hesaplanıyor.  1,8 ohm (1,25/1,8=)694 ma lik bir şarj akımı sağlar.
Bunun yerine ben olsam (1,25/2,2) 2,2 Ohm kullanır ve 568 ma lik akımla şarj ederdim.
1N5408 de olur sanırım orada.

Ete

Powered by EzPortal