Kristal Sorunu

Başlatan toprak, 19 Eylül 2012, 20:48:58

toprak

Merhaba
   Kristallerle ilgili yaşadığım sorunlar var.
   Pıclerde olsun başka entegrelerde olsun kullandığımız kristallerin kararlı çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabiliriz. Örneğin 4 MHz bir kristalin sağlam olup olmamasından ziyade kararlı çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabiliriz.

Pıc 16f628 lerde dahili kristali kullanmak devre için sorun yaratır mı. Kullandığım bazı devrelerde Pıcın kararlı çalışmadığını gördüm. Bunun nedeni malzemenin yanlış veya hatalı üretilmesimidir acaba.
   Bir DTMF entegresinin çözdüğü bilgiyi değerlendirecek ve buna göre led yakacak bir PIC için dış krisal kullanmakla dahili osilator seçmek arasında bir fark olur mu.
Yani harici kristal kullanmamak sorun çıkarırmı.
  Yardımlarınızı bekliyorum
  Teşekkürler.
Kişi kesinliklerle başlarsa gideceği yer kuşkulardır, ama kuşkularla başlayacak kadar doygun ise kesinliklere ulaşır.

pwm.c

PIC içindeki dahili osilatör RC olduğu için tam 4mhz alamassın. eğer seri iletişim yapıyorsan sorun çıkıyor.
kristal kullandığın zaman bunu filtrelemen gerekir yada kendinden filtreli olan rezonatörlerden kullanabilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

toprak

Filtreleme nasil oluyor. Kendinden filtreli olan rezonatör linki verebilir misin.

Ayrıca seri iletişim kullanmıyorum. Normal led yakan devrelerde harici kristal xtal kullanmaya gerek var mı diye sormuştum.
Kişi kesinliklerle başlarsa gideceği yer kuşkulardır, ama kuşkularla başlayacak kadar doygun ise kesinliklere ulaşır.

ete

Zamanlamanın çok kritik olmadığı devrelerde rahatlıkla dahili osilatör kullanılabilir.
Seri iletişim projelerinde bile kullanabilirsin. Ancak bazen sorun olabiliyor. Zira dahili osc sıcaklığa göre çok çabuk değer değiştirebilmektedir.

Devrede kristal kullanılması durumunda kristal bacaklarına direk bağlanan kristalin her bir bacağı 22pf kondansatör ile GND ye bağlanmalıdır. Rezonatör denilen eleman ise 3 bacaklı olup 22pf lık kondansatörleri kendi içinde yer almaktadır. Bu nedenle bu elemana ayrıca kondansatör bağlanmaz. Dışta yer alan iki bacak direk kristal bacaklarına ve ortadaki bacak ise direk GND ye bağlanmaktadır.

Ete

toprak

Tamam şimdi daha iyi anladım. Teşekkürler.
  4MHz Kristal kullandığım zaman 22pf kullanıyorum .
  Bu kristallerin frekanslarını tam olarak nasıl ölçebiliriz? Bu konuda bilginiz var mı?
  Saygılar.

ete

Pic RA.6 pini hem cristal bacağı hemde clk out pinidir. Bu pine bir frekansmetre bağlayarak frekansi ölçebilirsin. Bir başka yolu da kristali kullanarak bir osc devresi düzenlersin bu devreyede bir frekansmetre bağlayarak fkansı ölçebilirsin.
Ete