PIC lerde Parazit ve Çözümleri

Başlatan İlyas KAYA, 09 Ocak 2013, 15:51:13

ac2dc

L1 bobini 100milihenry mi 100microhenry mi hocam?

İlyas KAYA

Alıntı yapılan: ac2dc - 15 Eylül 2013, 22:24:28
L1 bobini 100milihenry mi 100microhenry mi hocam?

100 Microhenry . Yalnız akım değeri önemli. Yani şu kondansatör gibi olanlardan değil halka ferit nüve üzerine kalın tel ile sarılı olanlardan kullanın.
Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

Mastercodex

Alıntı yapılan: ete - 24 Ocak 2013, 10:03:21
Sonuçta pin bir direnç ile +5V ta yada GND ye bağlı olduğu için o pinin çerverel parazitler nedeni ile LOW da beklerken HIGH olma ihtimali ile HIGH da beklerken LOW olma ihtimali aynıdır.  Tercih kriteri başka şeyler olmalı. Ben şöyle düşünürüm.
Pin'i Pullup yaparsam buton koyacağım her yere GND taşırım. Ama tersi olursa +5V taşımam gerekecek ki buda bir parazit kaynağıdır.
Düşünün bir kere Pic'lerin bir portunda dahili PULLUP lar var. Bunlar programla aktif edilebiliyorlar. Peki neden Pull-down yapmamışlar acaba?.
Pullup'ın bir diğer avantajıda dahili pullup ların kullanılma kolaylığıdır. Harici direnç bağlamadan genelde B portunda Pullup kullanabiliyorsunuz. Bu hem malzeme tasarrufu hemde PCB de size kolaylık sağlar. O halde ilk tercihiniz daima Pull-Up olmalıdır.

Ete

Merhaba hocam ,

Bu açıklamanıza istinaden size birşey sormak istiyorum.18F4550 ile oluşturduğum projemde PortD0,1,2,3,4 pinlerini 10K dirençler ile Pull-Up yaptım ve bu pinleri analog switchlerle kontrol ediyorum.Buraya kadar problem yok ama daha öncedende konuştuğumuz üzere şu anda analog butonlar yerine capacitive sensorler kullanacağım.Capacitive sensör çıkışı normalde GND (0) pozisyonunda ve butona dokunduğumda ise +5v (1) pozisyonunu alıyor.Bu durumda PortD0,1,2,3,4 girişlerindeki 10K pull-up dirençleri pull-down olarak değiştirmek sorunumu çözermi ? Yoksa farklı bir sistem mi uygulamamı önerirsiniz.
Mastercodex® 3D Teknoloji
----------------------------------
http://www.mastercodex.com
info@mastercodex.com

ete

Elinde iki alternatif var. Birincisi pullup yerine pulldown direnci kullanmak yada kapasitif sensör çıkışlarına birer transistör  ekleyerek oradan gelen bilgiyi terslemek.

Ete

Mastercodex

Hocam değerli fikirleriniz için çok teşekkür ederim.
Mastercodex® 3D Teknoloji
----------------------------------
http://www.mastercodex.com
info@mastercodex.com

memomemo

Değerli forum üyeleri,
Öncelikle, bu forumu paylaşıma açan ve devam ettiren, en değerli şeylerden biri olan zamanlarını bilgi paylaşımı için sarf eden ve paylaşan herkese kendi adıma çok teşekkür ederim.
Son derece acemi fakat algıları kendince açık bir okuyucu ve öğrenmeye meraklı biri  olarak, bu başlığı birkaç saattir detaylı olarak inceliyorum ve bilgilerini paylaşan değerli üyelere İlyas bey'in açtığı bu başlık vesilesiyle çok teşekkür ediyorum.

Yukarıdaki devre kartından anladığım kadarıyla ve datasheetine de baktığımda, regüle olmayan DC giriş GND'si ile, regüle edildikten sonraki GND tam anlamıyla "aynı". Bu durumda, tek bir güç kaynağı olarak araçta çalışacak ve DC motor sürecek bir devre kartında kullanılan PIC'in Vdd girişi regüle +5V olsa dahi, Vss girişi de, sürülecek motorun bir ucu da en nihayetinde power plane ile veya "nihayetinde" aynı GND ile olacak. Bu durum değişmeyeceğine gore, gerek bu başlıkta, gerekse başka başlıklarda bahsi geçen parazit veya çökme, vs. gibi, (diğer tüm aksamların araçta şasiye bağlı olarak GND kullandığını da göz önünde bulundurursak) durumlardan etkilenmesi nasıl önlenebilir?

7525-5 ile elde ettiğimiz +5V, araçlardaki ani voltaj dalgalanmalarında, peak (pik)'lerden değer olarak ne şekilde etkilenir? 7525-5 (veya buna benzer regülasyon aranjmanı) donanım olarak bu dalgalanma ve piklerden nasıl etkilenir ve bu etkileri önlemenin yöntemleri nelerdir?

Yukarıdaki optokuplör (OC) uygulamasını , aşağıda İlyas beyin paylaştığı ve tecrübeleriyle ve yıllar içindeki emekleriyle ortaya çıkardığını belirttiği (ki bu noktada bu İlyas Bey'in paylaşımı için kendisine tekrar teşekkür ederim) filtreleme uygulamasıyla karşılaştırdığınızda, devre / sistem ömrü ve stabil çalışma/çevre etkenlerden etkilenmeme adına, hangisini daha "sorun ve problemlerden uzak" buluyorsunuz?

Bu sorumla ilgili, konu hakkında tecrübeleriyle bilgi sahibi tüm forum üyelerinin de cevaplarına müteşekkir olacağım.

Bu arada, araştırmalarım sırasında yabancı dilde bir kaynakta, OC'ün korunması için 1 ve 2 pinleri arasına ters olarak bir Diyot'un paralel bağlanmasının çok faydalı olacağı yazılıydı, ben de bunu paylaşmak isterim. Bu cehaletimle bunu da paylaşmak isterim :)

Yine OC çıkışıyla iligli, C2 kond.'ne parallel 10K gibi bir direnç eklemek, filtreleme açısından bir fayda sağlar mı? Yoksa faydadan çok, GND ile iletişim kurulması sebebiyle zararı mı olur? Veya bir etki veya anlam ifade etmez mi?

Aşağıdaki parazit çözümünüzle ilgili de bir sorum olacak:

Burada, uygun bir R2 direnci üzerinden, filtrelemenizi de kullanarak, araç beslemesinin +12V gerilimini tetik olarak, güvenle kullanabilir miyiz? 10-15V aralıklı bir değer söz konusu diye biliyorum.
Özellikle yukarıda kendimce sormak istediğim ve kafama takılan konularla ilgili sorularıma vereceğiniz cevaplar için peşinen teşekkür ediyorum.

İlyas KAYA

Sayın memomemo;

Ben teşekkür ederim.  Zaman geçtikce yeni tecrübeler ediniyor ve paylaşıyoruz.

Sorularınıza kendimce cevap vermeye çalışayım ;

7525-5 veya 2576-5 switching mode power supply 'dir. Yani herşeyi kendisi ayarlar. Bu nedenle tercih sebebimizdir.
Çökme gibi durumlar için çıkışına 1000uf/16v luk bir kapasitör yeterli gelecektir.

Yukarıda verdiğim GİRİŞ DEVRELERİ halen çalışmakta olup sıkıntı çıkartmamakla birlikte ben artık yeni bir teknik kullanıyorum.

Bunu da bu vesile ile burada paylaşmak istedim.
Yalnız nasıl denediğimi de aktarayım ki ne kadar işe yaradığını daha iyi anlayın.

- Tek bir blandaj içerisinden +5v, GND , ve kontak kablolarım geçiyor.;Aynı zamanda spot lambalarınında(220v Ac) ON/OFF butonunun kabloları buradan geçiyordu.

- Yalnız bir sorun var dı. Spotları açtığımda değil de kapatırken PIC resetliyor sistem yeniden başlıyordu.
- Doğru ! AC ile DC yanyana olmuyordu.
- Spot kablolarını haricen çektiğimde bütün sıkıntı bitiriyordu ama çok uğraştıyordu. Cırt kullanarak kabloları birbirine bağlamam lazımdı ve çirkin bir görüntü çıkıyordu.

- Bu işi çözmem gerektiğini anlamıştım.

En nihayetinde aşağıdaki devre çıktı ortaya.

- Ben artık tek blandaj içinden AC kontaklayabiliyorum ve tüm harici girişlerime uyguluyorum. 2 aydır da sahada denemelerim sürüyor ve şu ana kadar hiçbir şikayet gelmedi.
- Bir de üstüne üstelik spot yerine balastlı floresan da denedim sonuç değişmedi , gayet başarılı.

Epey parazit denemesi yaptım.

PC osiloskob ile çıkışını ölçtüm.

Ne lambaları açtığımda(220v) ne elden ayaktan nede başka birşeyden parazit almadığını gördüm. PC osilaskop çok verimli değil ama idare eder sanırım.

Siz de deneyin sonuçlarını yazın lütfen. Ayrıca yorumlarınızı da bekliyorum.
Yine söylediğim gibi ben yaptım oldu mantığı ile gittiğim için işin matematiksel boyutu nedir bilmiyorum.
Neyi doğru yada neyi yanlış yaptığımı da öğrenmek isterim.

Saygılarımla.

Buyurun devremiz.

Uygulaması da SMD SOT23 kılıf transistör ve smd 0805 kılıf kondansatör/direnç ile çok kolay.

mg1980

İlyas hocam kusura bakmayın. Temelden elektronikçi değilim. Sizin yaptıklarınız profesyonelce.Ben kendi işlerimi görüyorum. Şemanızda bir şey dikkatimi çekti.PNP transistör kollektörüne PİC pininden pull up ile + uygulanıyor gibi.Yanlışlık var mı yanılıyor muyum ?
Saygılar.

İlyas KAYA

Estaf. Profesyonellikten çok uzağım. Kaldı ki lise mezunuyum :)

Evet kollektörüne pull up drenci atabilir yahut B portunun dahili pull up larını tercih edebiliriz.

mg1980

PNP transistörün çalışma prensibi açısından uygun mu ?

İlyas KAYA

Alıntı yapılan: mg1980 - 21 Nisan 2014, 11:37:42
PNP transistörün çalışma prensibi açısından uygun mu ?

Hocam olaya düz mantık bakarsak ters tabi ki.

Belki de işin sırrı ters mantık kurmakdır :)

memomemo

İlyas bey 7525-5 ile ilgili cevabınız için teşekkür ediyorum.

Aşağıdaki soru/konu'larla ilgili olarak da cevaplarınızı (tüm değerli forum üyelerinden ve sizden) rica ederim;

Yukarıdaki optokuplör (OC) uygulamasını , aşağıda İlyas beyin paylaştığı ve tecrübeleriyle ve yıllar içindeki emekleriyle ortaya çıkardığını belirttiği (ki bu noktada bu İlyas Bey'in paylaşımı için kendisine tekrar teşekkür ederim) filtreleme uygulamasıyla karşılaştırdığınızda, devre / sistem ömrü ve stabil çalışma/çevre etkenlerden etkilenmeme adına, hangisini daha "sorun ve problemlerden uzak" buluyorsunuz?

Bu sorumla ilgili, konu hakkında tecrübeleriyle bilgi sahibi tüm forum üyelerinin de cevaplarına müteşekkir olacağım.

Bu arada, araştırmalarım sırasında yabancı dilde bir kaynakta, OC'ün korunması için 1 ve 2 pinleri arasına ters olarak bir Diyot'un paralel bağlanmasının çok faydalı olacağı yazılıydı, ben de bunu paylaşmak isterim. Bu cehaletimle bunu da paylaşmak isterim :)

Yine OC çıkışıyla iligli, C2 kond.'ne parallel 10K gibi bir direnç eklemek, filtreleme açısından bir fayda sağlar mı? Yoksa faydadan çok, GND ile iletişim kurulması sebebiyle zararı mı olur? Veya bir etki veya anlam ifade etmez mi?

Aşağıdaki parazit çözümünüzle ilgili de bir sorum olacak:

Burada, uygun bir R2 direnci üzerinden, filtrelemenizi de kullanarak, araç beslemesinin +12V gerilimini tetik olarak, güvenle kullanabilir miyiz? 10-15V aralıklı bir değer söz konusu diye biliyorum.
Özellikle yukarıda kendimce sormak istediğim ve kafama takılan konularla ilgili sorularıma vereceğiniz cevaplar için peşinen teşekkür ediyorum.

İlyas KAYA

Sayın memomemo;

S:

C: Buradaki PIC girişi zaten pull down olması gerektiği için c2 ye paralel bir 10K  yada 4K7 bir direnç olmak durumunda. Herhangi bir zarar vermez.

S:

C:
Araçta kullanacaksanız OC kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü alternatörden ne kadar gerilim geleceği hiç belli olmayabilir.  OC ile girişi PIC'den ayırmış olursunuz.

memomemo

İlyas bey,
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Besleme devresi ve MC34063 ile ilgili de bir sorum olacak.
2575 için pahalı olduğu, bunun yerine MC34063 kullanılabilieceğini ve gayet de iyi olduğunu okumuştum.
Datasheetine göre, step-down dönüştürücü olarak kullanımı için aşağıdaki devre verilmiş;

Burada 20-40 VDC değişken bir giriş beslemesi olsa da çıkış sabit olarak 5V mu olmaktadır?

İlyas KAYA

2575 yerine 2576 kullanın. MC34063 1,5Amper iken 2576 3 Amper ve hatta 5 Ampere kadar akım verebilmekte.

Switching mode regülelerde aynen dediğiniz gibi çıkışı sabit tutar. Yani 40volt girdi iseniz ve çıkışınız 5volt ise , 20volt girdiğinizde de çıkış 5volt dur.

Eğer seri üretim yapacaksanız pahalıya gelebilir. Böyle durumlarda 7815 ve buna seri 78L05 kullanırım.
Isı meydana gelmezken giriş gerilimi seviyem de epey yükselir.

Daha da ucuz olsun isterseniz 7805 girişine seri 120R 1wattlık bir drenç ile hem 12v hemde 25voltta kullanabilirsiniz.

Aslında devrenizde neler kullanacağınızı neler çalışacağını ve nasıl bir ortamda çalışacağını yazsanız daha çok yardımcı olurduk.