Kaynak Timer'ında Röle Resetlemesi

Başlatan osem, 30 Temmuz 2015, 13:58:42

osem

Selamlar,

Ben de pic konusundaki çaylaklardanım. İlk defa röle kullandım ve röle mağdurları arasında yerimi aldım. Konuyu açmadan önce internette bulabildiğim tüm çözümleri de denedim ama bir sonuç alamadım o yüzden konu açmaya gerek duydum.

Pic18f452 ile bir devre tasarladım devre boru kaynak makinasının timer işlemini görüyor. Osilatörüm 4 Mhz. Devre üzerine epeyce uğraştım ama hala sorun oluyor. Devre şu şekilde:

12 Voltluk 2 amper dc motor sürekli dönüyor l298n kullandım yön ve hız bilgisi picten geliyor. bağlantılar ve çalışmada sorun yok tek sorun l298n nin çok ısınması. Bu konuyu halledebiliriz esas soruna geçiyorum.

Devrenin timer bölümü şu işe yarıyor. Kaynak yap butonuna basınca kaynak makinasına tetik gidiyor ve kaynaklama başlıyor. Kaynak makinasının tetiğini devreye takmayınca devrede sıkıntı yok takır takır her şey çalışıyor. Rölenin giriş uçlarında diyot var (1n4001 1n4007 1n4148 ile denedim). Röle bc337'den tetikleniyor. İlk başta sadece bu kadardı resetleme sorunu vardı daha sonradan bc337 nin başına da 74hc14 ile pc817 bağladım daha garanti olsun diye problem yine devam etti. Röle girişi 5 voltluk. 5 bacaklı standart röle kullandım. Devrenin her yerine müstakil kondansatör de ekledim röle çıkışı dahil yine değişim olmadı.

Picin MCLR'si var. BOR kapalı. BOR açıkken röle tetiklendiğinde 1 sn kaynak tetik alıyor ve pic resetleniyordu kapatınca 1 sn tetik alınca pic resetlenmiyor ama devre kapanıyor lcd görüntüsü gidiyor. Velhasıl aradım taradım internette olan tüm çözümleri denedim. Rölenin 5 volt beslemesini harici kaynaktan verdim yine aynı sorun. Röle çıkışlarına 250 volt 100 nf den 470 uf ye kadar kondansatör bağladım yine değişmedi. En sonunda bugün röle çıkışına 275 Volt varistör bağladım düzelme tepkisi aldım. Varistörü bağladıktan sonra kaynak tetiklendiğinde kaynak yapmaya başladı fakat 3. veya 4. tetikte yine reset atıyor. Ayrıca Kaynak yaparken LCD görüntüsü gidiyor. Tüm parazit sönümlenmedi tam olarak. Yeni ve kalıcı bir çözüm arıyorum. 2,3 varistör paralel bağlasam bir şey değişir mi? Farklı bir çözüm öneriniz varsa onu da bekliyorum.

Kaynak tetik ucunda 30 volt var fakat bir yerde okuduğuma göre kaynak makinası 12 volt olsa bile tamamen parazittir sönümlemesi çok zordur demişler.

Devre şemasını ekledim. Simülasyonda olmayan fakat normalde gerekli olan her yerde dirençler ve kondansatörler mevcuttur. Ayrıca şöyle bir ilginçlik de var röle similasyonda çalışmıyor ama pcb de çalışıyor  :D Çözümlerinizi bekliyorum inşallah.

EMKE

kaynak butonunun uçlarına paralel bir kondansatör bağla , röle kontaklarınada varistör yerine uygun değerde direnç ve kondansatörü seri bağla yani kontak uçlarına paralel olarak bir rc filtre yap , pıc besleme uçlarınada en yakın noktadan genelde ben soket kullanırsam  soketin içinde ara boşluğa bir mercimek 100 nf atıyorum , +5v besleme devren basit lm7805 üzerine kurulu ise lm2575 ile bir güç kaynağı kur rölenin bobin uçlarınada ters paralel bir diyot at ( 1n4148 yada 1n4001-4007 gibi ) eğer devren bakırlı plakete yapılı ise bence yeni bir pcb daha çiz  pcb yi power plane ile kapla ve power plane bağlantısını gnd ver birde kartın gndsinden 100n yada araştır bu hangi değerlerde olucak ise bir kondansatör ile makina toğrağına bağlantı yap .

EMKE

ayrıca kaynak tetik ucundan pals alıcaksanda bir optokuplör üzerinden pals al .

osem

tetikten pulse almama gerek yok. bu power plane olayını forumda bir yerde daha pkumuştum yapmadığım bi o kaldı sanırım. kaynaktan gelen paraziti ölçemiyorum o yüzden varistör daha mantıklı geldi. çünkü her kaynak makinasının tetiğindeki gürültü farklı gerilim de farklı kiminde 12 v kiminde 30 volt var. bu karta hangi kaynak makinası bağlanırsa bağlansın çalışması lazım o yüzden varistör iyi bi çözüm gibi gelmişti bana.

EMKE

osem varistör paraziti yemezki , varistör devreyi yada kontakları aşırı gerilimden korumak için kullanılır sen paraziti yemek istiyorsan röle kontaklarına uygun değerlerde dediğim gibi paralel bağlanacak bir r-c filtre yapmalısın.

EMKE

Daha önce yaptığım ticari bir uygulamada röleler devreye girdiğinde program sapıtıyor ve 7 segmentlerde abuk subuk karakterler görünüyordu ve program reset atıyordu sorunu röle kontaklarına sana bahsettiğim rc filtresi ile çözmüştüm ;) yinede sen bilirsin .

osem

varistör paraziti yemiyorsa da varistörü takınca biraz düzelmesini yüksek voltaj da varmışa yoruyorum. rc denemesi yapmoştım ama hiç hesaplama yapmadan yapmıştım. şimdi pcb yi sıfırdan power planele yeniden kurucam her şey izole edilmiş şekilde yeniden deneyeceğim.

İlyas KAYA

Bir çok şeyi denediğinizi yazmışsınız ancak bazen gözden kaçabiliyor. PCB yi görmek gerekir.

Bir de 5volta ters olacak şekilde 1n4148 denermisin. PCB yi eklerseniz ona da bakalım.
Bir çok hata genelde PCB den çıkıyor çünkü.

Göz odur ki dağ ardını görsün,
Akıl odur ki başa geleceği bilsin.!

F®T

220 VAC besleme girişine rc devre yada uygun değerde bir varistör atmanız işinizi çözebilir.100 amper kontak akımı geçiren bir kontaktörün devreye verdiği paraziti bu ekleme ile gidermiştim.

İlyas hocam selamlar.Beslemeye atılan ters diyodun faydası nedir biraz açarmısınız.

Ayrıca parazit dedğimiz olay nedir ani voltaj yükselmeleri veya düşmeleri değilmi.Varistör yükselen pikleri kırpmazmıki?
"Hakk" şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

İlyas KAYA

Alıntı yapılan: F.T - 30 Temmuz 2015, 19:57:22
220 VAC besleme girişine rc devre yada uygun değerde bir varistör atmanız işinizi çözebilir.100 amper kontak akımı geçiren bir kontaktörün devreye verdiği paraziti bu ekleme ile gidermiştim.

İlyas hocam selamlar.Beslemeye atılan ters diyodun faydası nedir biraz açarmısınız.

Ayrıca parazit dedğimiz olay nedir ani voltaj yükselmeleri veya düşmeleri değilmi.Varistör yükselen pikleri kırpmazmıki?

Beslemeye atılan ters diyot şase de oluşan veya 5voltta oluşan yüksek gerilimleri yok ediyor.
Bizzat kendim manyeto ile denemelerden yola çıkarak test ettim. Herhangi biryerden sıçrama yapıldığında bu şaseye bile olsa besleme çok kısa bir süre yüksek gerilime maruz kalıyor ve PIC resetliyor.

Evet varistör aslında bir nevi kondansatör görevi görüyor. Kırpma gerilimi varistörün datasheetinde yazar.

3KW lık motor ve kontaktörlerini pic ile kontrol ediyorum ve hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Tabi kontaktörün AC beslemesine de 100nf/250v kondansatörü bağlamazsanız PIC yine saçmalar.

Role veya kondaktör kontakları bırakırken yani kontaklar ayrılırken yüksek gerilim oluşur ve ark yapar. İşte asıl sorun bu arktan kaynaklanıyor. Bu ark havaya yayılmıyor.
Nihayetinde kaynağa dönmek istiyor ancak biz kontakları bıraktığımız için kaynağa da dönemiyor. Ne yapacak ? geriye doğru yani PIC'in kaynağına doğru yönelecektir.
Hatta önlem alınmaz ise şebekeye kadar bile gider ve hormonik olarak başka cihazları etkiler.

osem

lm2575 in datasheetinde zaten ters diyot var. ben 7805 kullanıyodum bundan önceki pcb lerde bu seferkinde lm2575   kullanacağım.

osem

Tekrar selamlar,

74hc12n 'nin beslemesini picin kaynağı değil de başka bir kaynaktan alırsam izolasyon görevi görür mü acaba?

İlyas KAYA

Bence boşuna kullanıyorsunuz. Siz baskı devreyi verin yada özel mesaj ile gönderin kontrol edelim.

osem

baskı devreyi vermem bir şey değiştirmez sanıyorum. pc817 ile ben bir türlü röleyi besleyemedim malesef o yüzden devreyi eski karttaki aşağıdaki tasarıma benzetmeye çalışıyorum.

Şu andaki çizdiğim pcb de şöyle bir şey düşündüm. güç kaynağıında 2 tane 12 volt giriş çıkış var. 2 farklı 12 volt giriş alıp 2 farklı 7805 kullansam birinden sadece pici beslesem , burdan sadece röle tetiğini izole etsem olur mu diye düşünmekteyim. dün aslında b0505 diye bir component buldum elektronikçide ama düşük amperliler var diye ondan almadım aklıma 2 farlı 7805 kullanmak geldi. olur mu sizce?

EMKE

OSEM ilk yazında bende pıc konusunda yeni çaylaklardanım diyorsun ama söylenenleri pek dinlemiyorsun gibi, sen sorununu çözmek istiyorsan kaçak dövüşme , gerekiyorsa istenildiğinde programı baskı devreyi ,devre şemasını ,uygulamaya döktüysen kartın fotolarını at sana söylenenlere pekte kulak asmıyormuşsun gibi geldi bana ? belki ben böyle hissettim bilemiyorum ama sorununa çare istiyorsan senden istenilenleri dene bak bakalım bi burda bir dünya insan sana çözüm yolu öneriyor ama sen hep farklı çözüm alternatifleriyle dönüyorsun bir çok profesyonel var aramızda bu işlerle uğraşan bence söylenenleri dinle. kolay gelsin iyi çalışmalar.