Zamanlayıcı Çalışması

Başlatan rayman, 01 Haziran 2016, 23:36:44

rayman

Arkadaşlar selamlar . Bir işim var bunu pic ile yapabiliz sanırım . : Örneğin 4 tane çıkış var.... Bu çıkışlara zamanlama koyacağız.
4 lamba olacak.
Örneğin : Sadece akşam saat 6 da yanacak , 9 da sönecek , birincisi , ikincisi 10'da sönecek , üçüncüsü 11 de sönecek , dördüncüsü 12 'de sönecek gece. Sonra komple hepsi söndükten sonra akşam altıda tekrar yanacak aynı şekilde sıralamadaki gibi. Yanacak vede aynı zamanlama şeklinde sönecek sürekli.... Bunu yapabilirmiyiz ?

EMKE

Tabiki yaparsın ilk önce devrende hangi malzemeleri ve pıc'i kullanacağını belirlersin sonra pcb olarak mı basacaksın delikli plaketemi koyacaksın bunları belirlersin sonra donanım tasarımını yaparsın ve programı yazarsın olur çalışır yani.

rayman

Yazılımda iyi değilim. Ama Analog ya iyiyimdir. Yazılım bilmediğim için konuyu açtım.... Pcb dert değil. Siemens Logo ya kadar gitti bu iş bir kaç yerde sordum yardımcı olamadılar.... Zira bu çalışmada Ds1307 zaman dilimini oluşturan entegreye gerek varmı ? Pic ile harberleştirmek için ? Yada direk pic ile yapılabilir mi ?

aRci

MERHABA elimde eskiden kalma bir programı paylaşmak istiyorum

http://s2.dosya.tc/server/asobvt/8IOkontrol.rar.html

devreyı baskı devresini kendinizde yapabilirsiniz ben devreyi uygukamasını yapmadım ama başka bir benzer devrede denedim ve prolem yaşamadım.

simulatorde keendinizde denemasını yapın devrede olan girişler (74hc165) onun bir işlevi yok sadece isisde görüntü oldu

isterseniz devrenizde tek hat üzeri 2 veya daha cok ısı sensörü kullana bilirsiniz ama yavaşlama olabilir. tek sensör yeterlidir.

çalışmasına gelirsek 74hc595 in yanında 4 tane yan yan a olan toggle lar butonları temsil ediyor
sırası ile sec, yukarı, aşşağı ve iptal olarak adlandırdım

çıkışları programlamasını anlatayım.
ana ekranda sec butonuna basılır ekranda program,ds1820,saat a ve sil yazacak

cursor programda iken sece bas

burdan sonra hafızada kayıtlı olan çıkış kontrol eden 20 adet program görülecek

bu programların açık yada iptal olduğu sağustte yazıyor ve sadece açık olanlar dikkate alınır.

ayarlayacan programı da iken sece bas sonra programı acık yap. teerkrar sece bas ve saat alarm ı olarak yukarı assağı butonları şle ayarla tekrar sec butonuna bas ve saati ve dakikaı ayarladıktn sonra
sec bas
hangi cıkısı kontrol etmek istiyorsan onu ayaarla
sece butonuna bas
secili olan cıkısı ayarladığın saatte kapatacakmısın yoksa açacakmısın ayarla
ve nihayet sece bas ve program kaydedilsin

artık ana menuye geldiğinde kaydetmiş olduğun programa göre celışmeya başlar

ancak şimdi açama işlemi yaptık aynı işlemi kapatmak içinde yapacaksın tek fark saat ve cıkısın konumuna dikkat et ilk programda açmışsan ikincide kapatı secmelisiniz.



ete

İstenen zamanlayıcı şartlarını karşılayan bir çalışmamız olmuştu. Bir incele istersen.

http://etepic.com/index.php/topic,56.0.html

Bu sistemde 4 ayrı çıkış ve her bir çıkış için 4 ayrı program verilebilmektedir. Program haftalık bazda gün seçerek verileceği için istediğin gün istediğin saatte istediğin çıkışı aktif edebilir yada kapatabilirsin.
En azından simulasyonda dene yapabilir ve sana uyup uymadığını test edebilirsin.

Ete

Maxim

(eğer olay ödev değilse, ticari değilse, pic ile çalışmak ar-ge yapmak değilse)
aynı işi yapan 20-30 liraya digital prizler var biliyorsunuz
yani kısacası dükkanda-evde kullanılacaksa uğraşmadan dediğim yöntem ile sorun çözülebilir.

rayman

Ete hocam ellerine sağlık fazlasıyla iş görür. Zira bu sistemi simule etmeye gerek yok. 3 volt luk Bios pili ile Ds1307 ti Time ( Zamanlayıcı entegreyi ) Ful çalıştırdığınızı gördüm devre şemasında ki bu iş tamamen olacaktır....

rayman

#7
Ete hocam selamlar. Zamanlayıcı devreyi yaptım .. Şöyle bir sorun var viodeoda yaptım ..https://youtu.be/A0TthqyFdzM

ete

Sorunu pek anlamadım. Ama kullandığın lcd 2 satır , o program 4 satır ve her satır 20 karekter lcd ile düzgün çalışır. Tavsiyem simulasyonda saat ayarı nasıl yapılıyor bir bak ve ona göre kendi devrene uygula.

Ete

rayman

Hım. Hata yaptım evet :D 2x16 lcd kullandım :D Meğerse 4 satır mı kullanmam gerekiyor. Oysaki simulasyonda baktım ama dikkat edememişim :D Sağol Ete hoca :D

rayman

Ete Hocam selamlar:
Lcd ekran aldım sistem çalışıyor ancak şöyle sıkıntı var. Hex 03 'te Manuel Röle Aç/ Kapa menüsü yok. Fakat zaman aralığı girince Herşey çalışıyor röle çekiyor.
En son yazılımda 06 hex'te röle aç kapalar çalışıyor manuel olarak , ancak Zanan değerleri girdikten sonra Röle ler çekmiyor.

ete

Zamana yada başka deyişle programa bağlı aç kapa işlerine birde manuel aç kapa işlemini sokarsanız program komplike hale gelir. Zira program açısından aç emri gelirse sistem açmaya zorlar ama manuel olarak kapattığınız bir roleyi bu şekilde  açmamak gerekir. Terside mümkün elbet.
Bu şekilde çalışacak bir sistemin birde auto-manuel anahtarı olmalı ve sistemin manuel mi yoksa otomatikmi çalışacağına bu anahtar karar vermelidir. Bizim sistemde bu şekilde bir anahtar yok maalesef.
Olan bu ve bir amaç için yazıldı. Sana uymuyor ise elden bir şey gelmez. Asgariden ihtiyaçlarını karşılıyormu ona bakmalısın. Yok böyle çalışamam dersen o zaman istediğin gibi bir programı birisine yazdırmalı yada kendin yazmalısın.

Ete

rayman

Yok çok teşekkür ederim. Emeğin ödeşilmez Ete hocam. Sadece şu aşamada Manuel On/off durumunda Açık bırakıp mı girmeliyiz yoksa kapalı bırakıp mı ?  İkisinide kapatıp tekrar denedim ama maalesef böyle birşey olmadı.  Hex03-06 arasında ne fark var?  Hex 03 güzel çalışıyor.

ete

Bu bir proje çalışmasıydı ve zaman içinde düzeltmeler , ilaveler ve iyileştirmeler yapıldı.
Sonuçta en iyisi en sonuncusu olması gerekir diye düşünüyorum. Onuda sanırım 5. sayfada vermişim HAFTIMER06 adı altında.
Ete

rayman

Peki Jdm programlayıcım var ,  Hexi yüklerken araştırmalarıma göre gerilim katlayıcı gibi davranıyormuş üstündeki transistör vs. Bana saçma geldi bu açıklama  o yüzden 03 hexi sorunsuz yüklüyırum , Hex 06 yı yükleyemiyorum bu nasıl oluyor ?  Tamamen mantığı olmasada 06 hexi yüklediğimde başka bir usb programlayıcı ile çalışmıştı ama ne yaptıysam röle leri çektiremedim ..... Bu haliylede 1 dakika geri kalıyor gerçek zamandan ama müthiş çalışma eline sağlık Ete Hoca.

Powered by EzPortal