Batarya ve Şarj Tavsiyesi

Başlatan Serk@n77, 01 Kasım 2024, 16:13:10

ahmet_zxc

Alıntı yapılan: onurinci - 19 Kasım 2024, 23:18:40bu uygulamaların temelinde hep bir SOT23-6 kasada DW01A Li_On Protection çipi oluyor aynısıda olmasa, temel olarak pek bir fark yok..
dw01 olasılığı bana çok makul gelmedi..
dw01 de ntc girişi yok, ayrıca lifepo4 değil o.. voltaj farkı var.

Serk@n77

Çok sağolun. Son sorum da şu: NTC pile temas etmeli mi? Yakınlarında bulunsa olur mu?

ahmet_zxc

etmeli hatta işlemcilerde transistörlerde kullanılan beyaz yada gri renkli olan ısı pastalarından da araya sürmek lazım.
sonrada bantlamak lazım titreşimde ortalıkda dolaşmasın diye.

Serk@n77

Serk@n77

Son olarak benim şu an uğraştığım projeden bağımsız olarak...

Bana emniyetli bir şarj sistemi tavsiye eder misiniz?

Mesela TP-4056 olabilir, onunla beraber üzerinde devre kartı da olan li-on piller gibi... Bunlar bu şekilde emniyetli olur mu? İlave almam gereken tedbirler var mı?

ete

Tam emniyet istenirse sıcaklık , voltaj , akım kontrollerinin olması gerekir.
Bunların hepsini bir arada sunan şarj elemanları kart olarak pek satılmıyor onun yerine kutulu hazır ürün olarak satılıyor.
Benim denediklerimin içinde kart olarak en iyi çalışanlardan bir tanesi TP5100 modülü.
TP4056 modülleri besleme voltajına çok hassas. 6V üzeri pek yaramıyor bu modüle. Ayrıca 1A şarj akımı o devreyi aşırı ısıtıyor ve zamanla bir şekilde bozuluyorlar. Diğer bir sıkıntı da üzerindeki ledleri dışarı taşımak gerekiyor genellikle. Ama o kadarküçük smd led kullanmışlarki bazen sıkıntı oluyor.

TP5100 ise geniş bir voltj aralığı ile beslenebiliyor. Ayrıca pekde ısındığını söyleyemem.
Ledler için harici led bağlanması için çıkış vermişler. Bunun yanında bir çok ekstra özellik de taşıyor. Aynı modül hem 1S hemde 2S pil gurubu için kullanılabiliyor. Üzerinde bir jumper (lehim ile) var birleştirince 2S çalışıyor. Aşağıdaki linkte detaylı açıklaması mevcut.

https://robolinkmarket.com/tp5100-1s-2s-lityum-batarya-sarj-modulu?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA9IC6BhA3EiwAsbltOKskx7EooOHmxEMry24SX_gFEzSBna731Hkc76CFRHtyZI0pg-ug8hoCWWAQAvD_BwE

Aslında TP5100 chip'i NTC ile çalışan sıcaklık korumasınada sahip ama modülde bu serbest bırakılmışmı emin değilim. 11 nolu TS bacağı ile GND arasına NTC (10K) bağlanabiliyor. Ama genelde bu bacağı GND ye çakiyorlar. Neden bilemiyorum.

Ete

Serk@n77

NTC kısmını en kötü ihtimalle bir MCU halledebilirim. Çok teşekkür ederim.