Havya zamanlayıcı

Başlatan onurinci, 24 Kasım 2024, 17:26:27

onurinci

hocam ve forum merhaba

Parallax firmasının PICAXE Interpreter hazır modüllerinin birinin 12F683 ile uyumlu olduğunu farkettim.

biraz uğraştıktan sonra gerekli değişiklikleri yaparak simulatörde çalıştırmayı başardım.

15 dakika beklememek için 1800 sayısı ile oynadım. herşey yolunda gibi fakat Sound Buzzer portu aktif high'te kalıyor, kapatma düğmeside işe yaramıyor. oralara bir şeyler ilave ettim , fakat o zamanda ses çıkmamaya başladı . acaba yazar'ınmı hatası bilemedim .

günümüzde havya uçları bir servet'e dönüştü gerekli bir araç. ilgili dosyalar ve simulasyon ektedir.

iyi hafta sonları..

ete

Orjinal programda da kusur var.
Timer1 değişkeni Byte olarak tanımlanmış ama program içinde 1800 lere kadar saydırılması bekleniyor. Bu imkansız elbette. Byte değişkeni 255'e kadar sayabilir ancak. Timer1 değişkeni Word tipinde tanımlanırsa 1800 e kadar sayabilir.

Picaxe tarafında ise değişken tipleri hiç ortalıkta görülmüyor. Neden ses çıkmıyor neden tuş kontrolü olmuyor hiç bir fikrim yok maalesef.

Diğer taraftan sitede benim yaptığım havya kontrol sistemi var ve senelerdir kullanıyorum. Sorunsuz çalışıyor.

https://etepic.com/index.php/topic,67.0.html

Ete

onurinci

sizin projede güzelmiş....
hocam o değişkenleri ben tanımladım , ve sonradan word tipi olması gerektiğini anladım , bu çip'ler ticari olduğu için çipe yüklü bootloader ile atılıyorlar, yani timer ayarlarını göremiyorsunuz.burada şu olmalı gibi ihtimalleri elemeye çalışmıştım, mesela CMCON ve INTCON'da ulaşmak imkansız.bu firmadan başka birde Altronic böyle Interpreter esaslı çipler sattı , ama pek etkili olmadılar..iyi hafta sonları hocam..

ei

Merhaba,
PIC'i beslemek için transformatörsüz bir çözüm mümkün değil mi?

ete

Elbette mümkün ama risk çok fazla olduğu için tercih etmedim. Zaten kullandığım trafo da trafosuz devre kadar yer kaplıyor.

Ete

ei

Elimde bir Weller, bir Ersa bir de Antex havya var. Her üçü de sıcaklık kontrolü olmayan düz havyalar. Bu havyalar 30-40W bandında. Dolayısıyla en fazla 180mA akım çekerler diye düşünüyorum. Bu sebeple de devrede daha düşük akımlı bir tristör kullanılabilir mi diye merak ettim. (elimde BT169D var, TO92 kılıfta, 400V 0,5A)

ete

Bu gibi işlerde akım veya güç tercihi genelde peak denilen anlık (açılışlarda) çekilen akım seviyesine göre yapılır. Bu nedenle benim tavsiyem en azından 1-2 Amperlik tristör kullanılması yönünde. Elinde var ise direk deneyebilirsin. Yok yeni alacak isen aralarındaki fiyat farkları fazla olmadığından akımı yüksek bir tane alman daha uygun olacaktır.

Ete

ei

Merhaba,
Önceliğim elimde olan malzemeleri kullanmak olduğundan, elimde birkaç watt'lık bir transformatör vardı, onu kullanmak üzere PCB tasarladım. Transformatörün sekonder gerilimi 13v. Benzer -ama bir ATtiny45 kullanan bir devrede- 78L05'in girişine 24V uygulanıyordu. Ben de bundan cesaretle 13v çıkış gerilimi olan transformatörü kullanayım diye düşünmüştüm. Doğrultulunca 17v ediyor. Sonra 12F675'in veri kağıdına bir bakayım dedim, 800mW total güç harcamasından ve 250mA akımdan bahsedince bir duraksama oluştu. Elbette bu veriler azamî değerler ama yine de merak ettim, hiç işlemcinin çektiği akımı ölçtünüz mü? Buna göre devrede 78L05 mi yoksa 7805 mi kullanacağıma karar vereceğim.

ete

Şimdiye kadar pek çok kez işlemci akımlarını ölçmüş idim. Genelde çekilen akım 7ma dolayında oluyor. Devrede pullup yada pulldown direnci var ise, yanan bir led var ise ve başka harici kontroller var ise bu akım biraz daha artıyor. İşlemci pinleri ortalama 20-25 ma akıma dayanabildikleri hesaba katılırsa çekilen akımın çok fazla olduğunu söyleyemem. Anlayacağın her durumda 100 ma in altında kalacaktır. Bu nedenle ben kendi devrelerimde hep 78L05 kullandım. Şimdiye kadar da bir sorun çıkmadı.

Ete

ei

Devreyi gerçekleştirdim. Elimdeki transformatöre uygun olarak PCB'yi yeniden çizdim. Orijinal şemadan farklı olarak, 470uF yerine 1000uF, 1k'lık potansiyometre yerine 10k'lık lineer potansiyometre kullandım. Potansiyome orta konumda iken ERSA 30W'lık havyanın uç sıcaklığı 275 C civarında. (Ölçümü k tipi termokupl ile yaptım)

Tekrar emeğinize sağlık.