avatar_ete

LORA modülleri

Başlatan ete, 23 Eylül 2024, 14:36:28

elektro77

#15
Buradaki açıklamalarınızı ve modülün pdf ini de yükleyerek ücretli yapay zekaya yazdırdım.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

ete

Doğru yazmış kerata!!!!!!.
Acak bu modülleri o mantık ile çalıştıramıyoruz maalesef.

Bu arada kullandığımız modül E220-400T22D imiş. E22 ile E220 farklı modüller ve programlama modlarıda farklı. Bunu sonradan farkettim ve hataları düzelttim ama yine çalıştıramadım.
Ya modüller bozuk yada ben yapamıyorum. Data sheet'e uygun yapıyorum her şeyi ama olmuyor.
Bazı farklı kriterler de mevcut. Data sheet max 5,5V besleme voltajı diyor ama çalıştıranlar 3,3V ile çalışması gerekiyor diyorlar. Bunlar hep çelişki.

Ete

efsanepoldem

#17
   ETE hocam merhaba. Şimdi şöyle bir durum var. Eğer modulleri 5V ile besliyorsanız, dikkat edin communication level 3.3 v yazıyor. Yani Modülü 5v ile besleyip, mcu dan rx ,tx uçlarını direk modüle bağlıyorsanız çalışmaz. Araya bir gerilim bölücü yapıp, 3.3v seviyesine düşürmeniz lazım.  Hatta ben bu modüllerle ilk kez çalışırken çok uğraşmıştım. Datasheette böyle böyle bir uyarı yoktu.  EBYTE modülleri üreten firmaya email atıp durumu bildirmiştim. Daha sonra datasheetlerini düzenleyip, teşekkür etmişlerdi. Sizde de böyle bir durum olmasın.

aRci

Lorayı test etmek için aux çıkışına bir led bağlayın pullup dirençli led ve normal mod da laraya bir veri gönderin lora sizden gelen veriyi alınca veriyi gönderirken au pini low olacak ve led anlık yanıp sönmeli
bir başka yöntem benimde emin olmak için yaptığım basit bir test ise veri gönderirken pc speaker jakını soküp antenin yanına koyarım ve veri gönderirken hoperlörden ses gelmesini beklerim ses geliyorsa verici çalışmaktadır 500mw da dahi rahatca duyulan ses gelmektedir.

eğer bu sekilde verici çalışmıyorsa denetleyicinin baud ayarını değiştirerek tek tek deneyin yanlış bir veri yüzünden baud ayarlarınız hatalı kaydetmiş olabilirsiniz.

sadece 2 kere başıma gelmiş olan bir şeyse 7805 gibi bir regülatörde çalışmayan lora modülü 2596 lı bir regülatörde çalışmıştı bunu da ihtimal ler arasına koyarak deneye bilirsiniz.

elinizde varsa usb ttl dönüştürücü ile lora için basitbir arayüz yapabilirsiniz en azından loraya pc üzerinden ilk ayarlarını yapıp ktest etmek için bunu yapmayarakda direk kullanılabilir.

ete

Bilmek istediğim şey USB Stick her hangi bir ara devre olmadan direk LORA ya bağlanabiliyormudur?
Gördüğüm örneklerde hep arada bir Arduino kullanıyorlar ve ona port tanımlamalarını içeren birde kısa program atıp sonra haberleştiriyorlar.

Benim bu imkanım yok elimde USB Stick de yok ama en azından direk haberleşebiliyorsak bir şekilde almayı düşünebilirim yoksa program üzerinden parametre veremedim Lora ya burası kesin.

Ete

ete

Bilmek istediğim başka şeylerde var. Yaptığım araştırmalarda sürekli karşıma Modül beslemesi ile ilgili olarak 3V3 ile besleyin daha iyi çalışıyor gibi bilgiler çıkıyor. Adam bilgi formunda maksimum voltaj 5,5V demesine rağmen bu tür bilgiler kafa karıştırıcı oluyor.
Bunun doğrusu nedir? Lora çalıştırmış birisi kaç volt ile beslediğini söylerse sevinirim.
Diğer taraftan bazı pinlerde pullup direnci. Bazılarında seri dirençler görüyorum.
Bununda doğrusunu nedir bilmek istiyorum.
Her şeyi data sheet'e uygun yapmama rağmen sistem çalışmayınca sorunu bu gibi yerlerde aramaya başladım. Belki bir ip ucu yakalarım diye.

Ete

aRci

#21
Merhaba;
Usb Stick sadece kolay kullanım sağlamakta aslında üzerinde ozel bir şey yok loranın datasheet sayfasındaki bağlantı şekline göre usb ttl çevirici ile basitce bağlantınızı kurabilirsiniz size lazım olan rx ve tx bacaklarını bağlamanız eğer sadece ayar yapacağım diyorsanız m0 ve m1 pinlerini vcc ve gnd ye temas ettirmeniz yeterli olacaktır.

modulün girişleri m0, m1 ve rx için dahili pull-up ları var ama bunlar kapatılabiliyor isterseniz sadece ayar değil aynı zamanda pc üzerinden veri gönderip alacak şekilde hatta proteus üzerinden kod denemeleri de yapmak isterseniz M0 ve M1 pinlerine bir jamper yapıp ayar moduna geçiz yada normal diğer modları elle seçerek denemelerini yaparsınız ben genelde bu şekilde testler yaptım.
hatta 2 ayrı lorayı 2 ayrı usb ttl dönüştürücü ile proteus üzerinden direk haberleştirme denemesi yapmıştım.

AUX pini bir durum çıkışı isterseniz bir led bağlayabilirsiniz.



besleme olarak her zaman 5v ile besledim ve rx pini (Lora nın Rx) için direnç bölücü kullanmadım sizin tercihiniz isterseniz talimatlara uyup gerilim bölücü kullanabilirsiniz.

Serk@n77

#22
Alıntı yapılan: ete - 25 Eylül 2024, 08:23:00Bilmek istediğim şey USB Stick her hangi bir ara devre olmadan direk LORA ya bağlanabiliyormudur?
Gördüğüm örneklerde hep arada bir Arduino kullanıyorlar ve ona port tanımlamalarını içeren birde kısa program atıp sonra haberleştiriyorlar.

Benim bu imkanım yok elimde USB Stick de yok ama en azından direk haberleşebiliyorsak bir şekilde almayı düşünebilirim yoksa program üzerinden parametre veremedim Lora ya burası kesin.

Ete

Hocam burada arduino'nun üç işlevi var:
1. M0, M1 pinlerini yükleme için ayarlama (M0, low - M1, high)
2. RF Settings programının gönderdiği USB'den aldığı verileri LORA mödülüne birebir iletme. (Arduino kartında USB-TTL hazır bulunuyor.)
3. M0, M1 pinlerini her ikisini de toprağa çekme (M0, low - M1, low)

Başka hiç bir işlevi yok.

Yani bir USB-TTL ile bu işlemi yapabilirsiniz. Tabi M0, M1 pinlerini konumunu siz ayarlayarak.

Bu kartta Arduino kullanmanın amacı, Lora yüklendikden sonra Arduino programını da yazarak Lora modülü ile hazır kullan demek istiyorlar.

Serk@n77

#23
Alıntı yapılan: ete - 25 Eylül 2024, 21:04:32Bilmek istediğim başka şeylerde var. Yaptığım araştırmalarda sürekli karşıma Modül beslemesi ile ilgili olarak 3V3 ile besleyin daha iyi çalışıyor gibi bilgiler çıkıyor. Adam bilgi formunda maksimum voltaj 5,5V demesine rağmen bu tür bilgiler kafa karıştırıcı oluyor.
Bunun doğrusu nedir? Lora çalıştırmış birisi kaç volt ile beslediğini söylerse sevinirim.
Diğer taraftan bazı pinlerde pullup direnci. Bazılarında seri dirençler görüyorum.
Bununda doğrusunu nedir bilmek istiyorum.
Her şeyi data sheet'e uygun yapmama rağmen sistem çalışmayınca sorunu bu gibi yerlerde aramaya başladım. Belki bir ip ucu yakalarım diye.

Ete

Hocam 3,3V ile sorunsuz kullandım. 5,5V ile denemedim. Hiçbir pini yazılım veya donanımsal olarak pull-up yapmadım.

ete

Modüllere parametre verme işini PC arayüz ilemi hallettin.? Onuda detaylı anlatırsan sevinirim.

Ete

Serk@n77

Alıntı yapılan: ete - 26 Eylül 2024, 15:57:31Modüllere parametre verme işini PC arayüz ilemi hallettin.? Onuda detaylı anlatırsan sevinirim.

Ete

https://fixaj.com/e22-900t22d/

Bu linkte RF Settings programının indirme linki var. Bu normal Windows işletim sisteminde çalışan bir masaüstü yazılım.

Program açıldıktan dil olarak İngilizce seçilmesi gerekiyor. Default olarak Korece sanırım bir ne yazdığı anlaşılmayan bir uzakdoğu dili var. Sonra lora'nın bağlı olduğu USB seçiliyor, sonra bağlı olan lora'nın ayarlarını ekrana getir komutu veriliyor. Mevcut parametlerin ekrana gelmesinin ardından istenilen ilgili parametler değiştiriliyor ve kaydet. İşlem tamam hocam.

Serk@n77

#26


Hocam sağ üst köşede English. Dil seneçeği için.

Get/Set parametre Lora'dan parametre bilgilerini alma ve gönderme için.

Sağ en altta key var. Buraya istediğiniz bir sayı yazarak şifre oluşturabilirsiniz. Bu sizdeki Lora modeline ait bir özellik. Dışarıdan müdahale olmaması için. Karşılıklı haberleşen lora'lara aynı rakamlar girilirse aynı şekilde şifrelenmiş oluyorlar.

ete

Benim kullandığım modül E220-400T22D ve bu modül E22 serisi ile farklılık gösteriyor. Bu konuda zaten başlangıçta hata yapmışım. Sonradan düzeltttim ama sistemim hala çalışmıyor.
Bu arada PC arayüz programını E220 serisi için indirmiştim önceden program bende mevcut.

Anlatırken E220 serisine göre anlatmak gerekiyor. Hala anlamadığım şeyler var. USB seçilir demişsin ama ekranda COM port seçimi varki buda sanal UART port olmalı dolayısıyla arada bir devre olması gerekir diye düşünüyorum. Her şeyden önce PC USB portundan gelen sinyallerin voltaj olarak UART (RS232) moduna yani TTL seviyesine çevrilmesi gerekir ki bu işi aradaki devre yapıyor olsa gerek.

Benim sorum arada bir devre kullandınmı şeklinde idi ona direk bir cevap vermemişsin.
Ben USB stick'i de alırım ancak arada bir devre kullanacak isem bu bana uymuyor. Çünki devreler hep Arduino üzerine anlatılmış. Mesela ben burada USB==>RS232 çevirici kullansam bana göre olması lazım. Ama oluyormu? Yoksa o USB stick zaten bu amaçlamı yapılmış. Üzerindeki Chip nedir?
Bir sürü soru.
Şöylede sorabiliriz. USB stick bir sanal COM portu oluşturup ekrandan bu portu seçip bilgileri oku dediğimizde LORA'yı okuyup bilgileri ekrana getiriyormu?.

Serkan sen daha önce elinde başka bir ara devre olduğunu söylemiştin. İstersen bu nedir onu bir açıkla sen onu kullanmış olmalısın.

Ete

efsanepoldem

#28
 ETE hocam ben bununla yapıyorum.


Üzerindeki çip CP2102
Bu modül hem E220 hem de E22 serisini programlayabiliyor. Araya herhangibir devre kurmaya ihtiyaç yok.

Serk@n77

https://fixaj.com/3in1-esp-pcb/

Benim kullandığım kart bu hocam. Bu sayfadaki bilgiler ile Lora modülünü programlayıp kullandım.

Üzerinde ESP32 kart var. Bu kartın USB-TTL özelliği var. Kartta bulunan mcu ise 3V3.

ESP32, arduinodan (Atmega328) çok daha güçlü bir mcu (hız, bellek açısından). Ama aynı zamanda bu mcu.yu Arduino ailesine dahil etmişler ve Arduino ide'si ile programlama özelliği kazandırmışlar.

USB sticke gelince... Üzerinde USB-TTL olmalı diye düşünüyorum hocam. Ama hiç kullanmadım. Arduino yazılımından da anladığım bu. Arduino'nun tek marifeti USB-TTL devresinin kart üzerinde olması. Yoksa gelen verileri birebir aktarma haricinde (ve M0,M1 konfigürasyonu haricinde) hiç bir komut satırı yok. 

Powered by EzPortal