pic16f877a

Başlatan amatör, 19 Aralık 2022, 21:07:15

ete

Sebep sonuç ilişkisi aramak yerine sonuçtan sebep aramak bence daha doğru.
Bu amaçla nelerin işlemciye reset attıracağına bakmak lazım.
Birinci sırada MCLR pinin anlık da olsa LOW'a yaklaşması reset attırır MCU ya. Her ne kadar bunun çözümü MCLR pinin RESET özelliğini iptal ederek bulunsa da yinede bu alternatife dikkat etmek ve reset bacağıda bir kondansatör ve diyot bağlı olmasında yarar var.

İkinci sırada BOR veya BORV veya BOREN veya BODEN gibi isimler alan (Brown_Out)sigortasının devreye girmesidir ve bana kalırsa bu sigorta bu işte çok fazla rol oynamaktadır. Bu sigorta işlemci besleme voltajının belirli bir seviyeye  (pek çok işlemcide bu ayarlı olabiliyor am bazılarında da sabit bir değer) gelinceye kadar işlemciyi reset konumunda tutar. Yada normal besleme voltajının anlık olarak belirli seviyeye düşmesi halinde bile bu sigorta işlemciye reset attırır. Çözüm olarak bu sigortanın bu tür kritik devrelerde devre dışı bırakılması yada mümkün olduğunca düşük bir voltaja ayarlanmasıdır. Bu çözüm pek çok yerde işe yaramıştır.
Tabiiki bu çözüme faydası olacak diğer yan çözümlerde olabilir. Mesela besleme bacaklarına atılacak 100nf çoğu zaman can kurtarır. Besleme voltajının mümkün olduğunca kaliteli devre akımına uygun seviye veya akımda ve parazitten uzak olması ve güçlü bir kondansatörle takviye edilmesi de BOR sigortasının etkisini ortadan kaldıracaktır. Burada temel amaç anlık da olsa işlemci beslemesinin düşme göstermemesini sağlamak olmalıdır. Devrede yer alan röleler Şayet işlemci beslemesinden voltaj alıyorlarsa alın size önemli bir reset sebebi. Çünki peak akımı denilen bir şey vardır. Röle sonuta bir bobine sahip elemandır ve ilk gerilim verildiğinde o bobin kısadevre gibi davranıp besleme voltajını kısa devre etmeye çalışır.Çoğunlukla biz bunu gözle yada ölçü aletleri ile farkedemeyiz ama işlemci anında bunu tespit eder ve reseti atar. Bu nedenle anlık akım çeken elemanlar işlemci beslemesinden beslenmemelidirler.

Bir diğer olası sebep şebeke 50 Hz frekansının sinüs işaretinin besleme voltajına bir şekilde bulaşmasıdır. Çoğu devre elemanı anten gibi çalışır ve havada gezen bu sinyali alır ve beslemeye verirse besleme volatjı inip çıkan bir voltaj imajını yaratır ve buda reset'e sebep olabilir. Genelde 220 bağlanan röle ve benzeri elemanlarda görülen reset olayıda çoğunlukla bundan kaynaklanır. Bu tür hatalar genelde kötü PCB tasarımından kaynaklanır. Örnek vereyim 90 derecce dönüşlere sahip bakır kanallar bobin veya anten gibi çalışır. Bu nedenle kesinlikle pcb lerde 90 derecelik dik dönüşlerin olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Bobin şeklindeki sarmal dolaşımlı bakır kanallarda bobin gibi davranırlar. Bunların olmamasına kanallarrın yeterince kalın olmasına ve GND hattının yeterince kalın olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda internette çok fazla kaynak var okumanızı tavsiye ederim.

Devrede yer alan röle kontakları açılıp kapanırken tuş titreşimi denilen olayı yaratırlar. Zamanın çok kısa bir birimi,nde o kontaklar yüzlerce kez açılıp kapanıyormuş gibi bir imaj yaratır buda bir parazit oluşturur devre üzerinde ve buda bir reset sebebidir. Genelde röle kontaklarına bağlanan 100nf kondansatör bu sorunu ortadan kaldırır. ma daha iyisi röle beslemesi ile işlemci beslemesini OPTO_Coupler ile ayırarak röleden gelecek parazitlerin işlemci tarafına geçmesi engellenmelidir. Tavsiye olarak söylüyorum. Devrelerinizde 5V luk röle kullanmayın daima 12V röle kullanın ve onun beslemesini ayrı verin. Röle gerçekten çok önemli bir reseet kaynağıdır. Bakın şikayetlere sorunların %90ı röleli sistemlerden kaynaklanmaktadır.

Yine şikayetlere bakacak olursak devrede bir AC motor röle üzerinden sürülüyor ise buda reset yaratacak bir sebep oluşturmaktadır. Motordan gelen parazitik etki devreye geçmekte ve resete sebep olmaktadır. Röle çıkışlarında Snubber denilen filtreleme sisteminin (birdirenç+kondansatör) koyulması ile bu sorun büyük oranda ortadan kalkacaktır.

Aklıma gelenler bunlar. İlave edilecekler varsa buraya yazın önemli bir kaynak bilgi olabilir bu.

Ete

Serk@n

Alıntı yapılan: ete - 24 Aralık 2022, 09:23:02Aklıma gelenler bunlar. İlave edilecekler varsa buraya yazın önemli bir kaynak bilgi olabilir bu.

Ete

Hocam bir de giriş ve çıkış pinleri ile ilgili MCU'da reset atma şeklinde bir koruma sistemi olabilir mi?

Çıkış pininden olabilecek geri dönüşler veya giriş pininde 5V.dan daha yüksek anlık yükselmeler gibi.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Akaan

Konuya sonradan dahil oldum ama hiç başıma da gelmedi bu reset olayı. 3 5 sn arayla 5 adet röle çektirdiğim olduğu zamanlarda bile. Beslemeye her zaman kondansatör kullandığımdan olsa gerek. Şaşkınlıkla sebeplerini takip ediyorum.

amatör


amatör


amatör

kuluçka devre şemasını gönderdim sayın hocalarım nasıl bir yol izlemeliyim acaba

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr

amatör


amatör

Mehmet hocam buyrun şema bu şekilde

Serk@n

Alıntı yapılan: Akaan - 24 Aralık 2022, 13:01:02Konuya sonradan dahil oldum ama hiç başıma da gelmedi bu reset olayı. 3 5 sn arayla 5 adet röle çektirdiğim olduğu zamanlarda bile. Beslemeye her zaman kondansatör kullandığımdan olsa gerek. Şaşkınlıkla sebeplerini takip ediyorum.

Adama meslek değiştirmeyi düşündürebilir, öyle bir problem yani.  ;D  ;D  ;D
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

mehmet

Daha önce söylediğim gibi;
pull-up, pull-down dirençleri 1K
yapın.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr

Akaan

Alıntı yapılan: Serk@n - 24 Aralık 2022, 15:07:45Adama meslek değiştirmeyi düşündürebilir, öyle bir problem yani.  ;D  ;D  ;D
Ben benim devrede yaşadığım sorundan bahsetmiştim. Adım adım çalıştırıyorum kurdukça. İşte triyak kurdum çalıştı. İlave olarak durum ledlerini ekledim ikiside çalıştı. Bunlara ilave faz sırasını ekledim çalıştı. Adım adım sorun yok. Hadi bakalım dedim similasyonu başlattım model bulunamadı diye 40tane componente hata verdi. İntihar ve cinayet sebebi. Saçmalığın daniskası. Bu ne ki Mehmet hocamın çözümü gayet uygun bence. Benim takımtımmıdır nedir bilmiyorum ben hep 12v giriş verip 7805 ile kondansatör kullanıp devreyi besliyorum. 12v giriş röleyede gidiyor mis en ufak sıkıntı çıkarmıyor

mehmet

Hem röle tarafına hem de 7805
tarafına diyot ekleyin.
İki taraf birbirini etkilemesin.
Yani anotları birleşik iki diyot...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
http://www.mehmetbilgi.net.tr

amatör

Mehmet hocam dediğiniz gibi zaten role tarafında ve de 7805 tarafında diyot var. Sorun şu ki sistem reset atmıyor o durum kalktı Ete hocamın dediği gibi 'BOREN OFF YAZIP' kodu derledim o tamam ama sıkıntı role kontaklarından 220 volt geçince birkaçkez role çekip bıraktığında ekranda yazılar birbirine giriyo ama sistem hala çalışıyor. Sadece ekran karışıyo roleleri optokuplör ile sürdüm durum değişmedi

Serk@n

#44
Pic resetlenmesini çözdünüz ama ekran üzerinde de neticede bir entegre var. Onun da bir şekilde beslenmesinin voltaj dalgalanmalarına karşı tedbir alınması gerekiyor.

Ekran beslemesini 100 ohm bir dirence seri bağlayıp, direnç sonrasında ekrana mümkün mertebe yakın 10uF ve 100nF ekran beslemesine paralel iki kondansatör ekleyebilirsiniz.

Ben bunu bir preamfide denemiştim. Mcu Analog girişine zayıf kalan bir sinyali yükseltiyordu ve çok parazit alıyordu. Preamfi beslemesini bu şekilde yapınca parazit kesildi.

Ekranda da faydalı olabilir diye düşünüyorum.
Bildiklerimize göre hareket edersek bilmediklerimizi de öğrenebiliriz.

Powered by EzPortal