RF ALICISININ ANALOG ÇIKIŞINI DİJİTAL ÇIKIŞA ÇEVİRME

Başlatan HALİT, 21 Ocak 2024, 14:28:04

HALİT

Foruma merhaba.
Elimdeki Rf alıcı modüllerinde sadece analog çıkış var.  Acaba bu analog çıkışı dijital çıkışa nasıl çevirebilirim?
Epey zamandır internet ortamlarından araştırmama rağmen tam bir çözüme ulaşamadım. 
Amacım herhangi bir arduıno ve benzeri gibi bir işlemciden geçirmeden doğrudan rf alıcı modülden röle tetikleyebilmek.
Piyasada doğrudan dijital çıkış veren ve röle tetikleyebilen rf alıcı modülleri olduğunu biliyorum. Ancak bu  modüllerin menzilleri en fazla150-200 metre civarında.
Ben birkaç yıl evvel  en az 1000 metre civarında menzili olan analog çıkış veren  433.92Mhz RXB8 VE RXB6 modüllerden 10 adet çin'den almıştım. 
Bu alıcı modülleri kırsal alanda alarm vb. amaçlı kullanmak istiyorum. Ancak bu modüllerin analog çıkışları ile röle tetiklenmiyor.
Arduıno marifeti ile analog çıkış ile röle tetikleneceğini biliyorum, ancak arduıno nano boşta iken bile saatte 90mA akım harcıyor. Benim amacım 18650 lityum pil bataryasının uzun zaman dayanabileceği şekilde bekleme durumunda 10mA civarı akım harcayan rxb8-rxb6 modüllerimi kullanabilmek.
Bunun için de anladığım kadarı ile analog dijital çevirici (ADC) devre kullanmak gerekiyormuş.
40-50 tl civarında olan kısa menzilli rf alıcı modüllerinde bile olan bu özelliği benim uzun menzilli analog çıkışlı modüllerime nasıl kazandırabilirim?
Çok az akım harcayacak şekilde en az maliyetli çözümler nedir. Forumdaki arkadaşlara danışmak istedim.

RXB6 Özellikler:
RXB6 433MHz süperheterodin kablosuz alıcı modülü
Güç etkinleştirme modu güç tüketimi en düşük 50nA yapılabilir
Analog RSSI sinyal snlevel seviyesi çıkışı var
Düşük güç tüketimi, 3.3V @ 433.92MHz, 6.0mA
İyi seçicilik ve sahte radyasyon bastırma ve CE / Fcc uluslararası sertifikasyonu ile kolay;
İyi yerel osilatör radyasyon bastırma, birlikte çalışmak için çoklu alıcı modülleri (yani, tek gelirden daha fazla) ve birbirine müdahale etmeyecek, birlikte kullanılan alıcı mesafesini etkilemez

RXB8 Özellikler:
(1) alıcı hassasiyeti-114dbm'ye ulaşır;
(2) çalışma frekansı: 433.92 MHz;
(3) güç kaynağı voltaj giriş aralığı: 4.5V-5.5V;
(4) düşük güç tüketimi, 5.0V/9.6mA; Sürekli veri hızı 2.4kbps (Manchester kodlaması)
(5) İyi seçicilik ve sahte radyasyon bastırma;
(6) sıcaklık aralığı: -30-85 °.


alisumer

analog çıkış derken şunumu kastediyorsunuz tuşa bastığınızda alıcı Data bacağından seri şekilde bir veri gönderilir eğer kastettiğiniz o ise o bir analog çıkış olmaz analog  çıkış dediğiniz örneğin besleme voltajına göre 0-5 volt arasında bir gerilimi bastığınız tuşa göre farklı oranlarda çıkartır sanırım böyle değil modülünüz.gerçi manchester kodu yazılmış zaten.bunun için modülün gönderdiği sinyali gene dekode etmeniz gerekir ki ne gönderdiğini anlayasınız yani ilk tuşa bastığınızda 16 bit uzunluğunda bir sayı gönderir örneğin 1234 .ikincisine bastığınızda 5678 .bu veriyi okumanın en kolay yolu bir işlemci kullanmaktır yada alırsınız data logeri ne sinyal gönderiyor bakarsınız ona göre tüm tuşların gelen verisini bir latch entegresinde tutup sonrasında sağlam ve karışık bir kapı devresi ile gelen verileri birbirinden ayırabilirsiniz.kısacası mikro işlemci kullanın uyku moduna sokun az enerji harcasın eğer çok gerekli ise bi tane de küçük güneş enerjisi pili takın şarjlı pile.
Hep meraktan

HALİT

Sayın alisumer,

Cevabınız için teşekkür ederim. Bu konularda zayıfım. Son cümlelerinizi anlamlandıracak alt yapı yok bende. Cahilliğime verin.
Ben bu modüllere dc5v verip data pinini röleye bağladığımda uzaktan kumanda tuşuna basılmamış halde bile röle saniyede defalarca çekilip bırakılıyor. Tuşa basıldığında ise röle zırıltılı şekilde ses çıkarıyor. Her iki halde de röle yükü çalışmıyor.
Yine data pinini ölçtüğümde butona basılmamışken 0.5 volt civarı dalgalı bir gerilim, basılı halde iken 1.5-2volt seviyesine kadar dalgalı bir gerilim okuyorum.
Kırmızı bir ledi dirençsiz taktığımda her iki halde de yine kararsız bir led yanması görülüyor.
Benim tetiklenmesini istediğim rölenin yükü, arduıno ile çalışan aynı çeşit rf alıcının takılı olduğu asıl düzenek olacak.
Birinci rf modül az akım harcayarak sadece röleyi tetiklemek için tam zaman 10mA akım harcasın. Röle de kendine bağlı arduınolu alarm düzenini çalıştırsın. Böylece belki 24 saatte bir iki kere çalışması muhtemel düzenek boşu boşuna tam zaman akım harcamamış olur diye düşündüm.
Dedim ya bu konularda zayıfım. Bana bu amacıma yönelik hazır devreli modüller önerebilir misiniz.
Benim aklıma ilk gelenler aşağıdaki şekilde
Piyasada röle çalıştıran ucuz kısa menzilli 433mhz alıcı modüllerinin lazım gelen yerlerine benim modülün data çıkışını entegre ederek modifiye etmek, veya;
Hem analog, hem de dijital çıkış veren, dijital çıkışından röle sürülebilen üzerinde eşik ayar trimpotu bulunan ldr ve toprak nemi ölçen bazı hazır modüller var.
Hani bunların bazı yerlerini bypas vb. İşlem yaparak benim çıkışları modüllerin röle çekebilecek dijital çıkışlarına entegre ederek amacıma ulaşabilir miyim diye düşündüm. Belki de bu düşünceler abesle iştigaldir, bilemiyorum.

alisumer

rica ederim .data çıkışına röle bağlarsanız beklenen en iyi ihtimalle seri şekilde gelen 1 ve 0 lardan dolayı rölenin tıkır tıkır yapması olur o kadar en kötü ihtimalle modülün çıkışını yakarsınız rölenin çektiği akımı karşılayacak kadar bir güç mikro işlemcilerde de yok o yüzden röleleri bir transistör yardımı ile kontrol etmemiz gerekiyor . tuşa bastığında bir röleyi çeken hazır modüller var fakat hiç kullanmadım tavsiye veremeyeceğim malesef .son cümlemden kastın sanırım mikro işlemci kullan uyku moduna al iletişim olduğunda uyandır demem Arduinoda birşeyler yaptığını anlıyorum yazından .ben Pic işlemcilerini kullanıyorum örneği ordan verebilirim örneğin bir PIC i gelen data sinyalinde uykudan uyandırabilirsiniz uyku moduna soktuğunuz mikro işlemci nA seviyesinde güç harcar (bu Atmel işlemcilerinde de aynıdır )yani çok az. uyandığında işlemi yapar tekrar uyku moduna alırsanız uzun süre pil dayanır.bu bileşenlerde en çok akım çeken donanım röledir onun yerine mosfet kullanarak pil ömrünü daha da fazla uzatabilirsiniz.yada dediğiniz gibi hazır dekoderli bir alıcı kullanırsınız bunlar daha çok verici ile takım halinde olurlar biri olmadan diğeri çalışmaz sonradan yapmak gereksiz ve uğraştırıcı olur.eğer işinizi görecek bir tane bulamıyorsanız en mantıklısı mikro işlemci kullanmak 
Hep meraktan

HALİT

Sayın alisumer,
Pic işlemcilerinin nasıl kullanıldığını, bağlantı şekilleri ve mantığını, kısaca donanımsal ve yazılım yönünden nasıl faydalanabileceğim konusunda hiçbir fikrim yok. Haliyle önerilerinizi uygulayabilme şansım sıfıra yakın.

Konu içeriğini tam öğrenmek istesem uzun günler hatta haftalarımı aylarımı alır. Yine de eksik kalırım herhalde. Asgari bir alt yapı olmayınca böyle. Ben, transistör, mosfet direnç, diyot, kondansatör vb. gibi bazı komponentlerin ne amaçla nasıl kullanılabileceği konusunda yüzeysel seviyede bilgi ve deneyim seviyesindeyim. Hepsi bu kadar.
Arduınoda kullandığım kodlar ise, hazır kodlamaları amacıma uygun hale getirmem dışında bir şey yapabildiğim de söylenemez.
Yukarıda "tuşa bastığında bir röleyi çeken hazır modüller var fakat hiç kullanmadım tavsiye veremeyeceğim maalesef." demişsiniz. Belirttiğim menzile uygun olabilecek bu çeşit modüllere ait linkler verebilir misiniz. Biraz onlara kafa yorayım. Belki deneye yanıla bir sonuca ulaşırım.
Bulunduğum alan şehirden uzak. Şehirde yaşasam en azından alanında yetkin bir elektronikçiye veya endüstri meslek lisesi elektronik bölümüne danışma şansım olurdu ama maalesef bu şansım yok. Ben de böyle forumlardan faydalanmaya çalışıyorum.
Verdiğiniz cevaplar için tekrar teşekkür ederim, sağ olun.

ete

ALisümer anlatmaya çalışmış ama bilgi seviyeniz düşük olduğu için anlamakta zorlanıyorsunuz gibi geliyor bana.
Piyasadaki RF alıcı verici sistemlerin hiç birisi (bildiğim kadarı ile) analog bilgi işlemek amacı ile üretilmemişlerdir.
Bazı alıcıların digital çıkışı olmasına rağmen analog çıkışın biraz filitre edilmiş halini size verir. Yoksa çıkışın analog tarafı analog bilgi digital tarafıda digital bilgi için yapılmamıştır.
Bu nedenle pek çok alıcıda ayrıca digittal çıkış yoktur. O analog diye isimlendirdiğiniz çıkışda aslında bir digital çıkıştır.
Bu RF sistemlerinden istediğiniz randımanı alabilmeniz için verici tarafından bir digital bilgi yollamanız veya hazır elcikler kullanarak (üzerinde PT2260-2262 gibi entegreler barındıran) şifrelenmiş ve belirli bir formata sokulmıuş bilgiyi yollayarak alıcıdan da bu bilgiyi alarak yollanan bilgiyi çözerek geri elde etmeniz ve gelen bilgiye göre rölenize çek veya çekme diyebilmeniz gerekir. Düşündüğünüz mantık ile hiç bir röle doğru çalışmayacaktır. Yani alıcı modul analog yada digital çıkışlardan hangisi olursa olsun bu çıkış direk bir röleye bağlanmaz. Çünki oradan çözülmemiş bilgi (analog yada digital) çıkacaktır. Sizin o bilgiyi çözmeniz gerekir.
Bu amaçla şimdilik vericide PT2262 ve alıcıda da PT2272 bulunduran sistemleri incelemenizi öneririm. Heriki entegrenişn data sheetlerini inceleyin. Data sheetlerde verilen örnek şemalarıda inceleyin. Lisan bilmesenizde bir fikir sahibi olursunuz.
Piyasada üzerinde PT2262 bulunduran elcik (verici) satılmaktadır. Bundan alın ve bir alıcı modül ile PT2272 ye dayanan bir kod çözücü devresi kurun ve sonuçta kod çözücünün out bacağından çıkan bilgiye göre rölenizi çalıştırın.

Ete

elektro77

Kullandığınız Uzun mesafeli alıcı vericinin bir bilgi kitapçığı veya bir link var mı? Buraya koyarsanız birde biz inceleriz nasıl bir cihazmış.
"Eğer bir konuyu öğrenmek istiyorsan o konunun öğretmeni ol; daha iyi öğrenmek istiyorsan o konuda bir kitap yaz; daha da iyi öğrenmek istiyorsan yazdığın kitabi oku"

HALİT

Sayın ete,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Piyasada satılan PT2262'li elcik ve 2272 alıcılı sistemlerin hepsi açık engelsiz ortamda 100-150 metre menzilli.  Bana en az 1000 metre menzil lazım. Elimdeki alıcı modüller ve uygun kumandalarım bana arduıno ile bu menzili fazlasıyla sağlıyor. Rekorum earth uydu ölçümü ile 1950 metre (Kumandalarım ev1527- SC2262 işlemcileri olan uzun menzilli cinsten.)

Piyasada Uzun menzilli profesyonel çözümlü sistemler var ama fiyatları onbinlerce tl gibi fiyatlarda.
Pil tasarrufu amacı ile  konu başında belirttiğim sebeple edindiğim  HIB03-pt-433 isimli alıcı modülün  (https://www.robotus.net/hib03-smart-hibrit-rf-alici-receiver-433-mhz) data pinini direk röleye bağladım ve 500 metre gibi bir menzilde röle doğru olarak çalıştı. Menzil hariç pil tasarrufu amacıma ulaştım. Sanırım bu modül kod çözücüsünü de içinde barındırıyor. Bu alıcı modül röleyi çalıştırdı, Röle de arduınolu asıl alarm düzeneğimi çalıştırdı. Böylece pil dayanımını üç katına yakın arttırmış oldum. Ama menzili kısa geldiği için uzun menzilli başka modüller veya elimdeki uzun menzilli modüllerin modifiyesi vb gibi bir çözümün peşine düştüm. Durum bu.

HALİT

Alıntı yapılan: elektro77 - 21 Ocak 2024, 22:21:37Kullandığınız Uzun mesafeli alıcı vericinin bir bilgi kitapçığı veya bir link var mı? Buraya koyarsanız birde biz inceleriz nasıl bir cihazmış.


Sayın elektro77,
İlgili linkler aşağıda

http://www.datasheet.hk/view_download.php?id=2005517&file=0504%5Crxb8_7660996.pdf

https://aitendo3.sakura.ne.jp/aitendo_data/product_img/wireless/315MHz-2012/ASK-RXB6/RXB6_aitendo.pdf
(benimkiler 433mhz)


uzaktan kumanda Ürün tanıtımı:
1 çalışma voltajı: DC 12V
2 güç kaynağı: bir 23A/12V pil
3 çalışma akımı: ≤ 10mA
4 radyasyon gücü: ≤ 10mW
5 zamanlama direnci: 4.7M
6 modülasyon modu: sormak için (genlik modülasyonu)
7 çalışma frekansı: 433mHz
8 iletim mesafesi: 1000m (açık alandaki teori mesafesidir)
9 enkoder tipi: öğrenme kodu 1527
10 boyut: 90 × 40 × 16mm
11 Net ağırlık: 30g


ete

EV1527 yada yalnızca 1527 zaten PT22** serisine çok benzer bir kod işleyicidir. Tek farkı bir kereliğine programlanır. diğer SC2262 ise PT2262 nin kopyasıdır.
Zaten aşağı yukarı doğru yolu bulmuşsun.
Uzun mesafeler için hem vericinin güçlü olması hemde alıcının güçlü olması gerekir. Bu işin başka yolu yok. Aslında yalnızca verici güçlü olsa bile mesafen normal şartlarda uzar.

Ete

HALİT

Alıntı yapılan: alisumer - 21 Ocak 2024, 17:32:06eğer işinizi görecek bir tane bulamıyorsanız en mantıklısı mikro işlemci kullanmak

Sayın alisumer,
Sanırım mikro işlemci kullanmaktan başka çaresi yok.
Benim amacıma uygun mikro işlemci ve beraberinde kullanılabilecek diğer komponentler listesi konusunda yardımcı olur musunuz?
Bir de yukarıda tarif ettiğiniz üzere bu işlemi veya benzer işlemleri  benim anlayabileceğim seviyede  anlatan birkaç video linki önerebilir misiniz?  Şimdiden teşekkür ederim.

alisumer

Ete hocamızın pic basic dersleri var bu sitenin anasayfa bölümünde en kolay ve hızlı basic dili ve ETE hocanın anlatımı ile ve bol bol prova ve azimle öğrenirsiniz.korkacak birşey yok emin olun en geç 1 haftaya basit programlar yazmaya işi anlamaya başlarsınız.uygun yerlerde yardım alarak 2 haftaya işinize yarayacak kodu çıkarmanız pek mümkün.Ete hocam ve burdaki herkes yardım etmek için can atan güzel  insanlar.  proteus gibi simulasyon programları ile devrenizi kurmadan da bilgisayar ortamında çalıştırabilme imkanınız var işi kolaylaştırır.parça olarak ise senin işlemin için sadece seri haberleşme gerekiyor ve bir adet röle için çıkış dolayısı ile her istediğin pic serisini kullanabilirsin 10f 12 f serileri bu iş için yeterli ve uygundur.en ucuz hangisi ise onu al yani :)röle yerine kontrol edeceğin yüke ve gerilime göre mosfet yada solidstate röle  tarzı birşey kullanırsan enerjiden tasarruf edersin.
Hep meraktan

alisumer

sonrasında bu yaptığın kesmez seni ve dalar gidersin bu aleme. Ete hocanın zehri verdiği herkes gibi :))
Hep meraktan

HALİT

Alıntı yapılan: alisumer - 22 Ocak 2024, 16:43:12Ete hocamızın pic basic dersleri var bu sitenin anasayfa bölümünde en kolay ve hızlı basic dili ve ETE hocanın anlatımı ile ve bol bol prova ve azimle öğrenirsiniz.korkacak birşey yok emin olun en geç 1 haftaya basit programlar yazmaya işi anlamaya başlarsınız.uygun yerlerde yardım alarak 2 haftaya işinize yarayacak kodu çıkarmanız pek mümkün.Ete hocam ve burdaki herkes yardım etmek için can atan güzel  insanlar.  proteus gibi simulasyon programları ile devrenizi kurmadan da bilgisayar ortamında çalıştırabilme imkanınız var işi kolaylaştırır.parça olarak ise senin işlemin için sadece seri haberleşme gerekiyor ve bir adet röle için çıkış dolayısı ile her istediğin pic serisini kullanabilirsin 10f 12 f serileri bu iş için yeterli ve uygundur.en ucuz hangisi ise onu al yani :)röle yerine kontrol edeceğin yüke ve gerilime göre mosfet yada solidstate röle  tarzı birşey kullanırsan enerjiden tasarruf edersin.

Teşekkür ederim.

HALİT

Alıntı yapılan: alisumer - 22 Ocak 2024, 16:47:23sonrasında bu yaptığın kesmez seni ve dalar gidersin bu aleme. Ete hocanın zehri verdiği herkes gibi :))

İngilizce sıfır, yaş 7x10'a çok az kalmışken ve de alt yapı yok iken olmuyor.
Bazen bir cümle içinde geçen bir kavramı anlayabilmek için google çevirilerde en az 10-15 dk zaman harcadığımı gördüm. Tamam anladım diyorum, kaldığım yerden devam ettiğimde yine anlamadığım bir deyim, yine çeviri veya google taramasına başvur ve bu döngü devam ediyor. Asıl meşguliyetime ayırmam gereken zaman buna izin vermiyor.
Pes ettim.
Genç olsam daha çok vakit ayırmaya ve uğraşmaya değer bir okyanus elektronik ve yazılım...

Yardımcı olmaya çalışan tüm forumdaşlara teşekkür ederim.

Powered by EzPortal