avatar_ete

Dijital Güç Kaynağı

Başlatan ete, 31 Mart 2012, 12:55:58

ete

Akım ölçme direnci senin şemanda yer alan R7 direncidir.
Tip142 dirençleri ile oynamaman gerekir. Onlar balans dirençleri. Aynı hatta bağlanmış aynı cins transistörlerin eşit oranda akım çekmelerini sağlar. O dirençler uygun olmaz ise transistörlerden birisi bütün akımı taşımaya kalkar ve yanar hali ile.  0,22 ohm dirençleri ben 2 watt kullanmıştım. Ama R7 direnci en az 10 watt lık olması gerekir.

Ön paneli şöyle yapıyorum. Şekli bir programla hazırlayıp asetat üzerine mirror (ters) basıyorum ki basılmış taraf arka yüzde kalsın diye. Sonra bu arka yüze uygun renkte bir fon boyası püskürtüyorum. Genelde gri-bej gibi bir renk kullanıyorum. Sonra kuruduktan sonra önden bakınca doğru olarak yazıları görüyorsun. Sonra 3m marka sprey yapıştırıcı var ondan almıştım. Onu arka yüze püskürtüp 10 dakika bekleyip yapıştırıyorum ön panele. Böylece orjinal gibi oluyor.
Eskiden sprey yapıştırıcı yerine ince çift taraflı  yapışkan da kullanmıştım oda olur ama diğeri mükemmel oluyor. 3M spreyi office-store larda satılıyor. Başka yerde de vardır ama ben oradan almıştım.
Ete

duralikiraz

Hocam asetat baskı ile ilgili internette ne yazıkki ilgisiz şeyler bulduğum için sormam gerekiyor. 
1-) Bu asetat bildiğimiz şeffaf olan plastik dosya kapağı gibi olan asetatmı? Bu asetata baskıyı laser printer mı, yoksa mürekkep püskürtmeli printer lamı yaptınız?
2-) Bu güç kaynağının gördüğüm kadarıyla 3 tane çıkışı var. Yeşil, Kırmızı, Siyah. Bu durumda bu güç kaynağı simetrik güç kaynağı mı? Eğer öyleyse; şemada gördüğüm kadarıyla Sekonderi tek sarım olan bir trafoyla simetrik güç kaynağı verimini almak nasıl mümkün olur?
3-) Bu konu başlığının ilk mesajlarında aletin açılışta ve kapanışta "voltaj kontrolünün kaybedilmesi problemi" ile ilgili kondansatör bağlayarak problemi çözdüğünüzü söylemişsiniz, bu bağlantıyı LM358 in (1IN+ ve 1IN- bacakları arasına paralel) , (2IN+ ve 2IN- bacakları arasına paralel) mi bağladınız?

Alıntı YapBu açılışta yada kapanışta voltaj kontrolünün kaybedilmesi problemi tamamen ortadan maalesef kalkmıyor. Kalkmasi için açma kapama işlemlerini pic üzerinden kontrol etmek gerekir diye düşünüyorum. Aleti açtığın zaman 10 sn bekledikten sonra çıkışlar aktif olmalı kapanırkende LM358 voltajı en son kesilmeli gibi çözümler sisteme eklenebilir.

Alıntıda belirttiğiniz gibi yazılımsal bir revizyon kod üzerinde yaptınızmı hocam? Şayet yapmadıysanız ben olayın bu kısmıyla da ilgilenmeyi düşünüyorum.
Saygılarımla..

ete

Lazer printer ile baskı yaptım. Ama yazı arkada kalacağı için ink jet de kullansan olur öyle değilmi. Önemliöolan elinde yazılı bir şeffaf mslzeme olması. Bildiğin fotokopi asetatı bu. Isıya hafiften dayanıklı. Üstelik ink jet ile yazdırıp fotokopicide asetata kopya çektirsen bile olur   

Güç kaynağının bir pozitif çıkışı var, akım kontrolü gnd üzerinden yapıldığı için bir kontrollu gnd si çıkış olarak var ve birde direk gnd si varki buradan çıkış alırsanız akım göstergesi çalışmaz. Anlayacağın simetrik değil çıkışlar.

Lm358 in 8 nolu bacağı artı besleme ve 4 nolu bacağı ise GND dir bu bacaklar arasına bağladım kondansatörü. Sürekli söylüyorum besleme bacakları diye. Amaç kondansatör ile birlikte besleme voltajını mümkün olduğunca lm358 üzerinde tutmak. Besleme kesilse bile kondansatör üzerinde şarj olmuş voltajın boşalıncaya kadar lm358 i aktif tutmasıdır.

Bahsi geçen yazılımsal değişiklikleri yapmadım. Deneysel şeyler olduğu için doğrusu aleti açıpta onlarla uğraşacak zamanım olmadı. Kusuru bilirsen ona göre davranırsın   Bende aletten genel anlamda memnunum ve bu kusurunu da alete bir şey bağlarken problsrı bsğlamadan önce voltajı displayde görüyorum sonra bağlıyorum. Kapatırkende önce probları çıkartıp sonra kapatıyorum sorun kalmıyor.
Ete

duralikiraz

Bu işlerde en yeni olduğum zamanlarda topraklamayı yapamadığımdan çoğu zaman bredboard üzerindeki devreleri çalıştıramamıştım. Ne kadar önemli bir konu olduğunu o zaman farketmiştim. O yüzden Anlamaya çalışıyorum,
Bu devredeki şase kavramını doğru anlamışmıyım sormak istiyorum. Devredeki kontrollü GND (Siyah uç) benim anladığım kadarıyla çıkışın negatif (-) ucun temsil ediyor. Diğeri ise direkt GND (Yeşil uç) ters çatal şeklinde gösterilmiş. Aynısından Hat filtresinin altında da var.

- Bu direkt GND (yeşil uç) doğrudan yaptığımız güç kaynağı kutusunun gövdesine mi şase olarak iliştirilecek (söktüğüm bilgisayar güç kaynağı öyle idi)?
- Diğer GND simgeleri (örneğin R27 nin ucundaki üçgen şeklinde olanlar) bunlar nereye bağlanıyorlar devrede? (Ben devrenin elektrik hattının negatif ucuna diye biliyorum)

Bu arada benim evimde dahil birçok evde topraklama hattı yok. Yapılan devrelerde bu dikkate alınıyormu?  İyi çalışmalar..

ete

Aletin şasesine yeşil ucu bağlayabilirsin. Ben aletin ön panelinde yeşili ayrı bir terminal ile dışarıda verdim. Böylece direk şase lazım olan işlerde vltaj GND sini buradan alıyorum. Diğer uç (Siyah) ise R7 üzerinden sana şase veriyor. Bunuda ön panelden çıkartıyorum böylece bir yere güç verirken Kırmızı ve siyah ucu kullanıyorum. Böylece bağlantı yaptığım aletin ne kadar akım çektiğinide anında ekrandan görebiliyorum.

Yeşil uç çok fazla lazım olmuyor. İstersen hiç dışarı çıkarmazsın.
Üçgen şeklinde olan simgeler opamp (LM358) in simgesidir. bir kılıfta 2 adet üçgen vardır. Sana 4 adet lazım şemada görüldüğü şekilde. Baskılı devreyi yaparsan ve onun üzerindeki bağlantıları takip edersen her kese yerini bulur.
Anlaşılan devre tecrübende yok. İyice devreyi ve PCB yi incelemden yapmaya girişme bence. ANlamadığın yeri mutlaka sor.

R1 direncide 10W olacak üzerinde yazıyor zaten.

Ete

duralikiraz

Hocam devre tecrübem bugüne kadar 2 adet pic devresini yapmamla sınırlı. Devre tecrübem konusunda hakkınız var.:) Yalnız üçgenlerden kastım opamplar değildi. O konuda yanlış anlaşıldım. Üçgenler derken devredeki örneğin R27, C21,C23 e gibi bağlı topraklama sembollerini kastetmiştim. Han i çizgi çizgi olanlar. Yani benim gördüğüm 2 çeşit topraklama sembolü var anlamında söylemiştim. Ve açıkçası biri çatal şeklinde olanla(green) diğer devredeki topraklamanın arasındaki farkı pratik bakış açısıyla merak ettim. Elbette baskı devreyi incelediğimde herşey yerli yerine oturmuş olacak. Ancak ben genelde olayı şema üzerinden kafamda çözmeye çalışıyorum. Belkide bu yıllardır bilgisayar programı yazmanın getirdiği bir alışkanlıktır bilemiyorum. Ancak Elektroniği seviyorum. Amacım güvenilir bir güç kaynağı edinmek olsa inanın konya sokakta 150 TL+KDV ye simetrik 30v 5A güç kaynağı satılmakta olandan alır zor olanla uğraşmazdım. Ama benim amacım pic programlama ile kendime sınırlar koymadan, bu keşfetme hazzını yaşamak ve en önemliside kendi el emeğim olacak bir alete sahip olmak. Herşeyi hazır aldıktan sonra elektronikle hobi olarak uğraşmanın bir anlamı olmayacağını düşünenlerdenim.

Bu güç kaynağı devresinin malzemelerinin %70 ini aldım. Zaten sizin bu güç kaynağını yaptığınızı öğrendiğimde hiç tereddüt etmeden bu devreyi yapmaya karar verdim.  Diğer eksik malzemeleri de alıp bir an önce tamamlamaya gayret edeceğim. Ayrıca gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı tekrar teşekkürü bir borç bilirim.

duralikiraz

Başka yollarla şu ana kadar ihtiyacı gördüğüm için aradan bayağı zaman geçti ve şimdi fırsat bulabildim. Hocam sorup sormamakta tereddüt ediyorum ama içim rahat etmesi için yinede sormak istiyorum. 28 volt sekonder çift çıkışlı bir trafom var. 24 Volt yerin 28 Voltluk bu trafo sıkıntı oluştururmu? Eğer oluşturursa 24 volt olarak sardıracağım. Birde opampıda yurtdışından orijinal olarak siparişini verdim.

ete

28V sıkıntı çıkartır. 28vac x 1,44=40v civarında bir Dc volt eder. Opamp maksimum 30V ile çalışıyor. Bir şekilde voltajı düşürmek gerekir ki osa pek mümkün değil. O halde en doğrusu 24v hatta bana kalırsa  22V AC olarak sardırmak en güzeli olur. Orjinal opampla devre iyi çalışmaktadır. Opamp beslemesine büyükçe bir kondansatör bağlamak faydalı olmaktadır.aksi taktirde açılış ve kapanışlarda devre çıkışa 25v direk basıyor.
Ete

duralikiraz

Hocam LT1491ACN opampının datasheetinde 2v ile 44 volt arası çalışma aralığından bahsetmiş. Hatta bağlantı adreside şu http://html.alldatasheet.com/html-pdf/257834/LINER/LT1491ACN/310/2/LT1491ACN.html. Sizin yaptığınız değerlendirme bununlamı alakalı yoksa trafo çıkış gerilimiyle uyuşmayan başka kısımlar varmı devrede?

ete

Lm328 ile karıştırdım galiba. Ama sen yinede 24V AC kullan. Zira sistem zaten 0-25V aralığında çalışacak.
Fazla voltaj transistörlerden ısı olarak dışarı çıkar.

Ete

rayman

Ete hocam selamlar. Daha önce konu açmıştım ama , hüsran oldu. Belki bilgin vardır sadece ufak soru ; 0-48 volt arası bir Adaptör düşünelim vede örneğin 37 volt ile çalışan bir cahizımız var. Direk bu voltajı beslemeyi takar takmaz algılamasını nasıl yapabiliriz? Yani istenilen voltajı kendisi ayarlayacak .

ete

Hiç bir fikrim yok. Madem 37 volt ile çalışıyor 37 voltçıkış veren bir güç kaynağı yaparsın olur biter. Ama bu 37 volt değişken ise hiç bir alet çalışacak bir cihazın kaç volt ile çalışacağını kestiremez.

Ete

rayman

Sanırım izah edemedim benle alakalı herhalde :D 0-48 volt arası voltaj düşünelim. Cihaz 37 değilde 0-48 volt aralığında çalışan herhangi bir voltta çalışsın. Örneği 17 volt. Cihazı takar takmaz voltajı otomatik olarak çalışacak voltajın gerilimine ayarlamaz değğil mi ? Öyle bir çalışma , Frekansmetre mantığı ile yürüttüm ama Frekansmetre'de sabit olan bir Dğer var :D

ete

Voltajı istediğin voltaja ayarlatmak zor değil. Ama bağladığın aletin hangi voltajla çalıştığını nereden yada nasıl anlayacaksın?
Bu konuda bana geçerli bir usul söyle gerisini ben halledeyim.
Elinde sadece ayarlı bir besleme voltajın var. İkinci bir parametre daha olmalı. Mesela bağladığın alet diyelimki 17Volt ile çalışıyor ve bu voltajda 500 ma akım çekiyor ise o zaman belki bir şeyler yapılabilir. Yoksa önceden de dediğim gibi hiç bir güç kaynağı bağlanan aletin kaç volt ile çalışacağını bilemez. Bilemez derken bunun tespit edilmesinin imkansız olduğundan bahsediyorun. Bu tür tespitlerde elde bazı ip uçları olması gerekir ki buna parametre diyorum. Neyi kullanacak bu alet de onun kaç volt le çalışacağını tespit edecek. Tek yolu var. bağladığın alet güç kaynağı ile iletişim kurup benim voltajım 17V demeli başka yolu yok bu işin.

Ete

rayman

Ete usta bu konuda tecrübelerin bir altın bizim için . Zira bende Amatör olarak fikir yürütüyorum. Belki siz bu konuda bilgi sahibisiniz diye sormak istedim . Zira bende şöyle düşündüm Dijital Potansiyometre yapıp Bu voltajı  Pic Algıladığında o voltajı ayarlasın. Ama denidldiği gibi haberleştirmek içinde her cihazın akılı olması gerekir :D Zira zor iş anladım sağolun  .

Powered by EzPortal