avatar_ete

Dijital Güç Kaynağı

Başlatan ete, 31 Mart 2012, 12:55:58

ete

Bu projeyi yurt dışındanbirisi geliştirmiş. Önce orjinal projeyi yaptım. Bana göre bir sürü aksaklığı olan bir proje idi.
Birinci aksaklık güç kaynağını kapatınca bir anlık da olsa bütün voltajı siz daha düşükde ayarlasanız bağlı olduğu devreye veriyordu. Sebebi ise kontrol kısmının voltajının önceden kesilip kontrolü kaybetmesi idi. Bunu bir kondansatör ilavesi ile düzelttim.
İkincisi bulunmayan LT1491 isimli opamp ile çalışması idi. Aslında LT1491 Rail to Rail çalşan güzel bir opamp ama devrede bulunan LM317 nin ayarı ile oynayarak devreyi LM358 ile çalıştırmak mümkün olduğunu düşünerek bu tadilatı da yaptım.

Daha sonra devrenin akım göstermesindeki dengesizliği fark ederek oturup programı kendime göre yeniden yazdım. Daha sonra bu programa Buton yerine Encoder sistemini ekledim. Sonuçta encoder-pot ile çalışan güzel bir güç kaynağı ortaya çıktı.
Son derece hassas çalışıyor. Tek kusuru var çıkış transistörleri sürekli sıcak ve yük altında aşırı ısınıyorlar. Büyükçe bir soğutucu bağlamanız gerekiyor.
Devrede kendi aklınıza göre tadilat yapmamaya çalışın. Her şey dengelenmiş vaziyettedir.
İlişikteki dosyada her türlü bilgi mevcut. Yalnızca encoderli tip için şema yok. Ama devre şeması aynı yalnızca butonlar iptal edilip PORTB.4 - PortB.5 pinlerine bir encoder,  PortB.6 ve PotyB.7 pinlerine diğer encoderin A ve B uçları bağlanacaktır.
Bu uçlar 10K direnç ile Pullup yapılacak ve encoderin orta ucu olan C ucu ise GND ye bağlanacaktır.
Hepsi bu kadar.

Ete

nanox


nanox

kafamı karıştıran karıştıran bi problem daha oldu
akım kaynağında r3 r4 dirençleri watlı direnç olması gerekmiyormu? saygılar.


ete

O dirençler çeyrek watt dır. Akım çeken taraf TIP142 le rolduğu için onların wattlı olmaları gerekmiyor.
Ete

nanox

sürekli iletim de oluyo galiba.

ete

Sistemi asıl süren IC3 opamp gurubunun çıkışlarında yer alan D3 ve D4 diyorları üzerinden gelen gerilimdir.
Yada benim anladığım dilde söylersek T1 transistörü direk sürüyor ama ne kadar sürüleceğine IC3 Opamp gurubu karar verip sınırlama gerilimini D3 ve D4 diyorları üzerinde T1 transistörünün kollektörüne veriyor. Böylece sistem Ayarladığın akım ve gerilim kadar sürülmüş oluyor.

Ete

nanox

opamptan gelen gerilimlerin biri max diğeri min olsa (akım gerilm) devreye zarar verirmi?

ete

nanox,
Amacın nedir. Yani ne yapmak istiyorsun. ?
Onu belirtirsen belki daha kolay anlaşabiliriz. Böyle onu yapsam bunu yapsam ne olur soruları ile bir yere varamayacağız.
Opamp çıkışlarındaki diyotlara bakarsan eksiyi geçirecek şekilde monte edilmişler. T1 transistörü PNP ve negatif gerilimle sürülür.
Ancak Beysindeki diyotlar Beys'e pozitif gerilim basıyor. Opamplar bu gerilimi, negatif gerilim vererek dengeliyorlar. Opamp gurubu ne kadar fazla negatif gerilim verirse sistem tam sürüme doğru gidiyor. Bu sürme gerilimi, gerek set voltajının azaltılması ve gerekse set akım değerinin azaltılması ile kısıldıkça sürme azalıyor ve böylece gerilim regülasyonu sağlanmış oluyor.
Ete

Opamplar dan maksimum veya minimum gerilim gelir diye bir olay yok. Üst sıra Voltajı ayarlıyor. Alt sıra akımı ayarlıyor.
Anlayabildiğim bir birlerini denetleyebildikleri. Yani akım sırası çekilen akım set edilenden fazla ise

nanox

pıc yerine pot kullanılırsa diye düşünmüştüm. ???

ete

Pic in PWM çıkışları opamplara 0-5V ayar voltajı verir. Bunun yerine direk bir pot üzerinden 0-5V verirsen sistem çalışır.

Ete

nanox


hasanemmii

#11
 Çıkış transistörleri T1 ile oluşturulmuş sabit akım kaynağı ile devamlı olarak iletimde tutuluyorlar. Opamlar bu sabit akımın bir kısmını kendi üzerlerinden şaseye çekerek çıkış transistörlerinin beyz akımlarının azalmasını sağlarlar. Böylece Ete hocamın dediği gibi çıkış transistörleri gerektiği kadar sürülmüş olur. Örneğin akım ayarlanan değerden (picten gelen analoğa çevriliş PWM değerinden) yüksek ise akım opampı çıkışını düşürerek üretilen sabit akımın kendi üzerinden şaselenmesini arttırır. Bu da çıkış transistörlerine giden beyz akımını azaltır. Çıkış gerilimi azalarak akımın istenilen değerin üzerine çıkması engellenmiş olur. Gerilim kontrolü de benzer çalışma gösterir.

nanox

R27 direnci üzerine düşen gerilim ile opamplar sayesinde akım kontrol ediliyor diyelim
tamamlayalım. ;)

McB

Merhaba arkadaşlar.

Hocam bu projeyi yapmak istiyorum.
Devre kaç volt kaç amper  ile besleniyor acaba? Çıkışı gercekten 25V 10A verebiliyor mu?
Yardımınız için şimdiden teşşekkürler.
İmkanın sınırını görmek için imkansızı denemek lazım.
Fatih Sultan Mehmet

ete

Devre beslemeai 30v olmalı. 10 amperi elbette verebilir ama epeyce büyük bir soğutucu kullanmanı gerekir. Ben 5 A olarak kullanıyorum.
Ete

Powered by EzPortal